Начало / Новини / Календар / Избрани творби от колекцията на СУ „Св. Климент Охридски“ в Галерия Виваком Арт Хол Оборище 5

Галерия Виваком Арт Хол Оборище 5

На 16 ноември 2023 г. в галерия Виваком Арт Хол Оборище 5 от 18:00 ч. в Салонната зала ще бъде открита изложба по повод 135-годишнината от създаването на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Колекцията съдържа произведения на едни от най-значимите български художници, както и изключително ценни стари ръкописи. До 2 декември 2023 г. посетителите на Галерията ще имат възможността да са сред първите, видели оригиналните платна на стари български майстори, графика, икони и архиви, които са малко познати на широката публика.

Представената извадка от съвременно българско изкуство, която ще бъде показана в галерия „Виваком Арт Хол“, представлява малка част от богатата колекция на Софийския университет, но въпреки това тя предлага на публиката широк диапазон от стилово разнообразие в българското изкуство от целия ХХ век. В нея е отразен динамичният художествен живот в България най-вече през последните три десетилетия на ХХ век, а чрез портрети на майсторите от резовско-зографския род и тези на Антон Митов и Никола Ганушев се разкрива съжителството на традиция и съвременност в нашето изкуство.

1-1
2-2

 

 

 

 

Изложбата представя творби:

Живопис - Антон Митов, Златю Бояджиев, Светлин Русев, Йордан Кацамунски, Енчо Пиронков, Георги Божилов - Слона, Свилен Блажев, Станислав Памукчиев, Вихрони Попнеделев, Андрей Даниел, Греди Асса, Недко Солаков и др.

Графика и рисунки - Васил Захариев, Найден Петков, Любен Диманов, Николай Майсторов, Иван Нинов и др.

1-1

По-голямата част от произведенията на изкуството в колекцията на Софийския университет постъпват като дарение през 1988 г., когато се отбелязва 100-годишният юбилей на институцията. Необходимостта да се съхранява, поддържа и експонира тази колекция, наброяваща няколкостотин картини, пластики и творби на приложното изкуство налага създаването през 1998 г. на фонд „Изкуство“, а година по-късно и на университетската галерия „Алма Матер“.

2-2

Софийският университет е водещата образователна и научна институция в България, но и едно от най-важните културни средища в столичния град. В него изкуството не е само предмет на научно знание и изследване в рамките на различни хуманитарни дисциплини, но е част и от целогодишния интензивен културен живот в университета, включващ изложби, концерти, спектакли, литературни четения и дискусии.

3-3

Желаещите да посетят експозицията могат да го направят от 17.11.23 г. до 02.12.23 г. вкл. /вход свободен/ в работното време на Галерия Виваком Арт Хол Оборище 5.

Повече информация може да откриете на: vivacomoborishte5.com