Начало / Новини / Календар / Фестивал за африканско и карибско кино

Ректорат

Катедра „Африканистика и Индо-тихоокеански изследвания“ и Африканско-карибският културен център, към Факултета по класически и нови филологии в Софийския университет „Св. Климент Охридски “, в партньорство с Националната академия за театрално и филмово изкуство “Кр. Сарафов“, имат удоволствието да ви поканят на второто издание на Фестивала за африканско и карибско кино, на 31 май и 1 юни, в Софийски университет.

Фестивалът е част от културната програма посветена на честването на Деня на Африка, който се празнува ежегодно, на 25 май, по целия свят, за да отбележи основаването на Африканския съюз и ролята му в обединяването на африканските нации и културното многообразие и богатство на континента.

В рамките на събитието ще бъде представена двудневна филмова панорама на африканско-карибско кино и майсторски кино класове с участието на чуждестранните гост-лектори Ала Eдин Алджем от Мароко и Джордж Босомпим от Гана.

Специален гост на събитието, от България, е Елена Панайотова, доктор по театрознание и театрално изкуство и вдъхновител на филма „Майка“ (2022) на Зорница София, която ще сподели с гостите своя опит от дългогодишната си практика на прилагане на изпълнителски изкуства при работа с рискови групи деца и младежи от Африка и България.

Преди филмовите прожекции на 31 май, гостите на фестивала ще могат лично да се докоснат до уникалните традиции и идентичност на Африка, като участват в лекции и две безплатни работилници за африкански ритми и африкански танци, водени от барабаниста, Деян Петров - Dizzy и хореографа, Петя Стойкова.

Филмовият фестивал ще бъде съпроводен и с музикални изпълнения на реге бандата Roots Rocket, в двора на Софийски университет, от 17:50ч, на 31 май 2024 г..

Програма