Начало / Новини / Календар / Четвърти Национален форум за съвременни космически изследвания

Зала The Venue, София Тех Парк

На 19 и 20 октомври 2023 г. в зала The Venue в София Тех Парк ще се проведе четвъртият Национален форум за съвременни космически изследвания (НаФСКИ). Форумът демонстрира последните достижения на образованието, науката и бизнеса в България в областта на Космоса.

На форума ще бъдат представени възможности за финансиране от Европейската космическа агенция, Европейския иновационен съвет, демонстрации на достиженията на частни български космически компании, ще се срещнат водещи млади и утвърдени учени. Форумът е под патронажа на Министерството на иновациите и растежа и ще бъде открит от проф. д-р Георги Ангелов, зам.-министър на иновациите и растежа. Организатори на НаФСКИ са клон „Космос“ към Съюз на физиците в България с подкрепата на Физическия факултет на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“, Българската академия на науките, ЕндуроСАТ, Space Fluent, Sfera Technologies, Space Challenges и други частни и институционални партньори. Събитието събира под един покрив водещи имена от страната и чужбина и отваря нови възможности за взаимодействие.

Програмите Pathfinder, Transition и Accelerator на Европейския съвет по иновациите, както и частните усилия за отстраняването на космически отломки ще представи д-р Стела Ткачова. Микеле Япаоло от Европейската космическа агенция (ЕКА) и представители на Министерството на иновациите и растежа ще разкажат за възможностите, които български организации имат за финансиране по Плана за европейските коопериращи държави (PECS). Водещата българска космическа компания ЕндуроСат и създадения от възпитаници на Физически факултет на СУ старт-ъп SpaceFluent, както и компанията Сфера Технолоджис, ще представят своите достижения.

Сред научните презентации от ръководителите на колективите ще бъдат показани резултатите от успешния проект за нови детектори за гама-астрономия NDeGRA, български проект за търсене на частиците на тъмното вещество на ускорителния комплекс PADME в Италия, резултатите от българската група за търсене на екзопланети в рамките на проекта EXO-RESTART, подкрепен от Национала научна програма „ВИХРЕН-2021“ и много други. Всички участници ще могат да разберат повече и за проекта за цифров близнак на Земята, Destination Earth, както и за мониторинга от Космоса на екстремно горещи и влажни периоди в България. В рамките на форума бъдат представени и водещи ключови научни инфраструктурни проекти като LOFAR-BG за създаване на Българска наблюдателна станция на пан-Европейския нискочестотен радиотелескоп LOFAR, подкрепен от Национална пътна карта за научна инфраструктура.

В образователната част на форума участниците ще разберат повече за това, как Олимпиадата по астрономия е мост между Космоса и образованието по математика и физика в България, за успешните резултати от подкрепения от ЕКА по програма PECS проект Space Education for Bulgaria (SpaceEdu4BG), който превръща Физическия факултет на Софийския университет в най-доброто място за подготовка на аерокосмически инженери и много други.

Повече информация, пълната програма и възможност за регистрация за участие ще откриете на: https://bulgarianspace.online/nafski2023/

NAFSKI2023_19-20OctoberSofaTechPark