Начало / Новини / Календар / 100 години дипломатически отношения между България и Република Турция (1923-2023)

Конферентна зала, Ректорат

През 2023 г. се навършва един век от установяването на официални дипломатически отношения между България и Република Турция. За отбелязването на годишнината Университетският център за регионални изследвания и анализи и Центърът за върхови постижения "Наследство БГ" организират академично събитие с участието на специалисти от Софийския университет. На него ще присъства и Н. Пр. госпожа Айлин Секизкьок - посланик на Република Турция в България. По същия повод ще бъде открита изложба с предмети, подарявани през годините от турски официални лица на български държавни институции, на документални сведения от ДА "Архиви", а също и на документи от личния архив на бившия министър-председател на България, Симеон Сакскобурготски, съхранявани в Двореца Врана и осигурени с любезното съдействие на доц. Шалафов, директор на Фонда “Цар Борис и Царица Иоанна”. Някои от експонатите се показват за първи път пред по-широка публика.

PosterBG-TR31_10_235-01

 

Академична програма

„Едно ново начало преди един век - 100 години дипломатически отношения между България и Република Турция (1923-2023)"

(Нова конферентна зала на Ректората)

10.00 часа – Официално откриване и приветствия от Ректора на СУ "Св. Климент Охридски" проф. дфн Анастас Герджиков, Министерството на външните работи на Република България, Н. Пр. госпожа Айлин Секизкьок - посланик на Република Турция в България, и академичния ръководител на УЦРИА проф. дин Иван Първев.

10.10 часа – доц. д-р Светослав Живков (ИФ): Българо-турските отношения между двете световни войни през XX в.

10.30 часа – проф. д-р Евгения Калинова (ИФ): Отношенията между НР България и Република Турция, 1947-1989 г.

10.50 часа – докторант Петя Павлова (ИФ): България и Турция през последните 30 години.

11.10 часа – проф. д-р Ирина Саръиванова (ФКНФ): Възникване и развитие на специалност "Тюркология" в СУ "Св. Климент Охридски"

Откриване на изложба

„Дипломация без много думи. Официални подаръци, дарени от Република Турция на български държавни дейци през XX-XXI век"

(Фоайе пред Аулата на Ректората)

11.30 часа – Обръщение на чл. кор. проф. дин Иван Илчев, ръководител на Центъра за върхови постижения „Наследство БГ" и на Н. Пр. госпожа Айлин Секизкьок - посланик на Република Турция в България

11.45 часа – Разглеждане на изложбата и коктейл