Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Започна конференцията „Социална устойчивост чрез конкурентноспособност с качествен растеж”

   
Започна конференцията „Социална устойчивост чрез конкурентноспособност с качествен растеж”

проф. Георги Чобанов

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Чобанов от Стопанския факултет откри конференцията и припомни за идеята за нейното възникване преди 16 години – тогава събитието започва като годишна конференция за Стопанския факултет, посветена на състоянието на икономиката и бизнес проблемите.

Днес вече освен Софийския университет, съорганизатори са Стопанският факултет на Хумболтовия университет в Берлин, Факултетът по управление, икономика и обществени науки на Кьолнския университет, Факултетът по икономика и управление на Университета в Ерланген- Нюрнберг, Факултетът по икономика на Университета Лил I, Европейският бизнес колеж в Хамбург, Държавният университет на гр. Анжело, Тексас, САЩ и Университетът за приложни науки в Берлин /SRH/.

След като присъстващите в Аулата изслушаха химна на Европейския съюз проф. Йоаким Швалбак от Хумболтовия университет в Берлин изнесе своя доклад на тема „Устойчивост и иновации”.

1

проф. Йоаким Швалбак

Участието на млади изследователи и докторанти в конференцията е стимулирано чрез осигуряването на специален форум, където те могат да се изявят. Всички статии от проведените до сега конференции са публикувани в Годишника на Университета или в специални издания посветени на събитието.

Основните теми на конференцията „Социална устойчивост чрез конкурентоспособност с качествен растеж” са:

1. Икономическа теория на устойчивостта в обществото и бизнеса с подтеми:

Клъстъри, потоци и икономически резултати в устойчиви икономически системи; Устойчивост на еко-ефективността и еко- иновациите.

2. Устойчиво предприемаческо поведение и неговата обществена рамка

3. Въвеждане и оптимизация на устойчиво развитие с подтеми: Силата на потребителите като основен елемент на световната икономика.

4. Образование и подготовка за устойчиво развитие – Докторантска академия по Управление на устойчивото развитие с ръководител Проф. Швалбах – Хумболтовия университет

Повече за самата конференция, както и програмата можете да намерите тук.