Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Юбилейна конференция „Полша и ние“ по повод 60-годишнината на полонистиката в Софийския университет

   
Юбилейна конференция „Полша и ние“ по повод 60-годишнината на полонистиката в Софийския университет

Проф. дфн Панайот Карагьозов

В Конферентната зала на Софийския университет започна юбилейната конференция "Полша и ние", посветена на 65-ата годишнина от откриването на Полския институт в София; 60-ата годишнина на полонистиката в Софийския университет и 25-ата годишнина от първите свободни следвоенни избори в Полша.

На събитието присъстваха посланикът на Република Полша д-р Лешек Хенсел, директорът на Полския институт в София г-жа Агнешка Кошчушко, гости от Полша, студенти и преподаватели полонисти от Софийския университет.

Конференцията бе открита от проф. дфн Панайот Карагьозов, декан на Факултета по славянски филологии на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Той поздрави присъстващите в залата и заяви: „За мен е изключителна чест да открия тази скромна конференция, която е посветена на Полша и на самите нас – тези, които дължим много на Полша, които през годините сме получавали под една или друга форма много хубави неща от Полша като държава, от поляците – като народ, от полското посолство в Република България, и, разбира се, от Полския институт. Затова пред тук присъстващите, искаме да засвидетелстваме своето уважение, своята обич към тази велика страна“.

2

Д-р Лешек Хенсел

Проф. Карагьозов заяви още, че днешният ден е повод да честваме за пореден път и софийската полонистика, която е с дълга история. Той припомни, че в Университета полски език и литература се преподава още от самото начало и изрази дълбоката си благодарност към всички преподаватели.

През тази година ние честваме полонистиката като такава, каквато съществува в момента. През учебната 1953- 1954 г. по политически причини специалността „Славянска филология“, която съществува от създаването на Софийския университет дотогава, е разделена на три самостоятелни специалности – Българска филология, Славянска филология и Руска филология. Тази подялба е следствие от политическата подялба на света, която съществува по това време и която продължи до 1989 г.“.

3

Посланикът на Република Полша у нас д-р Лешек Хенсел поздрави всички присъстващи в залата и припомни ролята на Полша за смяната на системата през 1989 г.

Проф. Карагьозов благодари на д-р Хенсел и отбеляза, че полонистиката не би била това, което е без своите лектори, студенти и докторанти, които, като в поезията на Адам Мицкевич, непрекъснато се прераждат и стават все по-добри и по-добри.

4

Агнешка Кошчушко

Приветствие към присъстващите отправи и г-жа Агнешка Кошчушко, директор на Полския институт в София. Тя изказа своето вълнение от организирането на подобна конференция и не скри задоволството си, че програмата включва доклади на много разнообразни теми.

Програмата на конференцията можете да видите тук .