Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Японският посланик Такаши Коидзуми изнесе лекция в Софийския университет

   
Японският посланик Такаши Коидзуми изнесе лекция в Софийския университет

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски” посланикът на Япония в България Такаши Коидзуми изнесе лекция на тема: "70 години от края на Втората световна война - Япония, България и светът". Събитието, което е част от 26-те Дни на японската култура в България, бе организирано от Историческия факултет на Софийския университет на СУ и Посолството на Япония в страната ни.

Преди лекцията посланикът на Япония беше първият гост на новоизбрания ректор на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков. На срещата присъстваха и деканът на Историческия факултет на СУ доц. Тодор Попнеделев, директорът на Центъра за източни езици и култури на СУ проф. Александър Федотов и проф. Искра Баева от Историческия факултет на СУ.

Посланик Коидзуми обърна специално внимание на активните отношения на посолството със Софийския университет и на особено интензивния обмен на студенти и преподаватели. Той изрази благодарността си за това, че много млади хора изучават японски език и възхищението си от техния потенциал и таланта на преподавателите им. Според посланик Коидзуми е важно младите хора да се реализират и посолството прави усилия да съдейства и в тази посока.

1

Ректорът благодари за подкрепата, която Софийският университет получава от японска страна и подчерта, че най-успешните от многобройните споразумения, които Софийският университет има с международни академични институции, са тези, в рамките на които преподавателите работят интензивно и активно. Проф. Герджиков изрази готовността на най-старото висше училище да продължи да подкрепя конкретни партньорства.

Деканът на Историческия факултет на СУ доц. Тодор Попнеделев не скри вълнението си от възможността присъстващите на събитието да се докоснат до един различен свят и подчерта, че лекцията ще прозвучи близко и разбираемо, тъй като посланик Коидзуми познава не само българския език, но и българската душевност.

Преди лекцията доц. Попнеделев представи на кратко биографията на японския посланик. Такаши Коидзуми завършва литература в Токийския университет и постъпва на работа в Министерство на външните работи на Япония. През 1977 г. пристига в София като специализант по български език към Института за чуждестранни студенти. През следващата година става студент в СУ. Дипломатическата си кариера в посолството на Япония в България започва през 1979 г. като през първия си мандат е секретар по културни, политически и икономически въпроси, а през втория – до 1991 г., е секретар политически и икономически въпроси. От септември 2012 г. Такаши Коидзуми е в България за трети пореден мандат като извънреден и пълномощен посланик на Япония.