Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Участие на Софийския университет в международна програма за изучаване на европейското културно наследство

   
Участие на Софийския университет в международна програма за изучаване на европейското културно наследство

В периода 23 юни – 7 юли 2013 г. в университета на Бургос, Испания, за първи път се проведе Интензивна програма „Еразъм” на тема „Изучаване и разпространение на европейското културно наследство: издателски пазар и издаване на литературни произведения”, финансирана от Автономната организация на европейските образователни програми.

В събитието участват осем университета, един от които е Софийският университет „Св. Климент Охридски”. Университетът на Бургос е координатор на проекта.

Програмата съчетава обучение и практическа работа по теми, свързани с емблематични творби от европейското литературно наследство, създаването на критически и дигитални издания, авторско право.

Лектори бяха изтъкнати преподаватели от Испания, Италия, Франция, Германия, Полша и България, които участваха и в ателиетата и кръглите маси заедно с тридесет студенти от изброените страни. Софийският университет бе представляван от проф. дфн. Николай Аретов от Института за литература към БАН, който работи като хоноруван преподавател в магистърската програма "Преводач-редактор" към Факултета по славянски филологии, гл. ред. на сп. "Литературна мисъл". Сред обучаващите се бяха докторантите Мартина Нинова, Павлина Божкова и Радослава Каменова от специалност Испанска филология. Координатор бе доц. д-р Петър Моллов от Катедрата по испанистика и португалистика към Факултета по класически и нови филологии.

Програмата се отличава със своя новаторски характер, тъй като съдържанието, както и методологията, са само частично застъпени в настоящите учебни програми на европейските университети. Интердисциплинарната тематика и съвместната работа на екипите от осемте университета бяха съсредоточени върху различните средства, чрез които европейското литературно наследство да се доближи до обществото на XXI век.