Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Студенти от Юридическия факултет на СУ се отличиха в най-престижното състезание по международно право в света

   
Студенти от Юридическия факултет на СУ се отличиха в най-престижното състезание по международно право в света

Отборът на Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се нареди сред най-добрите отбори в света на най-престижното състезание по международно право в света Jessup White & Case LLP. Финалите се проведоха във Вашингтон от 5 до 11 април 2015 г.

Никога досега български отбор не бе преминавал във фазата на директните елиминации (Advanced Rounds) и не е заемал място сред първите 32 отбора в света. Тази година отборът в състав Златина Гаджева, Камелия Андонова, Мирела Христова, Цветелина ван Бентъм и Евгений Минчев и треньорите Димитър Гочев и Юлия Гевренова се нареди на 22-ро място в общото класиране. Отборът също така завоюва победа в първия си мач от директните елиминации срещу Индонезия, достигайки осминафиналите.

Друго изключително отличие за отбора на ЮФ е първото място в света по писмени защити на ищеца. Отделно от това той се нарежда на 16-то място по комбиниран резултат от писмените защити за ищец и ответник.

Двама от състезателите са в Топ 100 на индивидуалната класация за оратори - Цветелина ван Бентъм е на 26-то място, а Евгений Минчев заема 59-то. Тази класация обхваща представянето на всички участници от 116-те официални отбора, които обикновено се състоят от четирима играчи.

125

Състезанието, кръстено на знаменития съдия към Международния съд Филип Джесъп, възниква през 1960 година в Харвард. През годините придобива глобална популярност – към момента в „Джесъп“ се състезават отбори от близо 540 юридически факултета от почти 90 държави.

Най-голямото състезание по право за студенти и представлява симулация на процес пред Международния съд. През септември/октомври месец излиза казус, засягащ теми от „сивата зона“ на международното право, по които участниците спорят от позициите на ищец и ответник. Тазгодишният казус, вдъхновен от събитията в Крим, постави акцент върху въпросите на легалността на сецесията и допустимостта на чуждестранна намеса във вътрешните работи на суверенните държави. Другите две теми, залегнали във фактите на казуса, бяха свързани с международно договорно право.

Участието на отборите се състои от два етапа - писмени защити и устни пледоарии. Писмените защити се предават до средата на януари, а устните пледоарии, които са същината на състезанието, се провеждат на национално и международно ниво. В България в състезанието участват юридическите факултети на СУ, УНСС, НБУ, АУБГ и ПУ. Отборът, който спечели националните кръгове, печели правото да представлява своя университет и България на финалите във Вашингтон, където тази година се изправиха помежду си 127 отбора – най-добрите в своите държави (сред които Oxford, LSE, Harvard, Sydney, Boston, Pennsylvania, Humboldt, Stanford).

България участва в „Джесъп“ от 1984 година. За тези 32 години сегашната 2015 г. е най-успешната както за Софийския университет, така и за България изобщо.

Участието на отбора на Юридическия факултет е подпомогнато от фондация "Америка за България" и Студентския съвет към СУ.