Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Студенти на СУ спечелиха шест отличия в престижния национален конкурс по програмиране CodeIT

   
Студенти на СУ спечелиха шест отличия в престижния национален конкурс по програмиране CodeIT

Наградените студенти от Факултета по математика и информатика на Софийския университет "Св. Климент Охридски" са Александър Георгиев, Веселин Георгиев, Владислав Харалампиев, Тодор Бончев, Пано Панов и Владимир Владимиров.

CodeIT е национален конкурс по програмиране, който реализира натрупания през последните дванайсет години опит на българска софтуерна компания Мусала Софт. Състезанието подкрепя ИТ таланти от всички възрасти и тренира българските състезатели за участие в балкански и международни олимпиади по информатика.

Конкурсът се организира всяка година в партньорство с неправителствени организации, ИТ Асоциации и най-елитните образователни институции в България - Българската Академия на науките, Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Техническия университет – София, Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и др. През 2014 г. специален гост в състезанието е един от най-успешните експерти в състезателното програмиране – Пьотр Митричев от Русия.

01

Проф. Румен Панков и доц. Атанас Семерджиев с наградените студенти на Софийския университет: Александър Георгиев, Веселин Георгиев, Владислав Харалампиев, Тодор Бончев, Пано Панов

През сезон 2013-2014 за първи път конкурсът става международен и се включват задачи за най-малките (3-7 клас) – CodeIT Junior. CodeIT протича в 6 задочни кръга. Различните кръгове се редуват регулярно всеки календарен месец, като началото на състезанието е през октомври. Разнообразието от видовете задачи/кръгове/ покрива изцяло диапазона от изисквания от страна на участниците и цели да обхване нуждите на хората с интереси към информатиката.

Елена Маринова, президент на Мусала Софт, откри церемонията по награждаването на финалистите от тазгодишното състезание. Тя отправи искрената си благодарност към всички партньори от бизнеса, образователни и научни институции, които са помогнали с организацията на събитието, както и на екипа на CodeIT: Никола Таушанов, Ивайло Чернев, Георги Георгиев и Стефка Огнянова.

1

Елена Маринова

Елена Маринова отбеляза, че тази година в състезанието има почти 200 участници, което слага край на тенденцията на спад на участниците, забелязвана през последните години. Тя посочи това, като доказателство, че в България има все повече състезатели, а благодарение на подкрепата на много организации и хора, интересуващи се от ИТ и състезателно програмиране, състезанието има бъдеще.

2

Красимир Симонски

Красимир Симонски, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция "Електронни съобщителни мрежи и информационни системи", отбеляза, че за Агенцията е чест да бъде домакин на тази олимпиада и поздрави участниците за това, че са избрали информационните технологии и програмирането за свое бъдеще. Г-н Симонски поздрави организаторите за добре свършената работа и пожела на всички технологиите да станат част от живота им, да постигнат големи успехи, с които да помогнат за бъдещото развитие на България.

3

Доц. Атанас Семерджиев

Доц. Атанас Семерджиев – заместник-декан на ФМИ, каза, че факултетът в последните години се е утвърдил като лидер в областта на обучението по математика и компютърни науки. Той допълни, че ФМИ участва в различни дейности, свързани с популяризирането на областта и с изграждането на професионалисти в това направление. „За нас е чест да присъстваме на това събитие и се радваме, че CodeIТ се превърна в една инициатива, която всяка година привлича все повече участници и е чудесно на едно място да се видят толкова много млади таланти, които проявяват интерес към тази динамично развиваща се област”, отбеляза доц. Семерджиев. Той поздрави всички участници за положените усилия и им пожела никога да не загубят любознателността и страстта си към усвояването на новите технологии, които са съществени за тяхната кариерна и професионална реализация.

4

Проф. Румен Панков

Проф. Румен Панков, заместник-ректор на СУ, подчерта, че за поредна година студенти от Софийския университет достигат до финалите на това най-елитно национално състезание по програмиране. „Мисля, че това не би трябвало да учудва никого, тъй като според класациите, които излязоха преди около три месеца, нашият университет е на първо място не само във всички останали дисциплини, но и в областта на математиката и информатиката. Както каза нашият заместник-декан – факултетът по математика се отличи като едно от най-престижните места, в които става подготовката на нашите кадри в областта на информатиката и математиката”, каза проф. Панков. Той отправи апел към всички участници в конкурса, ако искат да стигнат до призовите места, да дойдат в СУ, за да изучават програмиране.

5

Проф. д-р Огнян Наков

Проф. д-р Огнян Наков, декан ФКСУ, ТУ – София, не скри радостта си, че вижда пред себе си реализирани кадри, което показва, че има бъдеще в тези финалисти. «Хубаво е, че с помощта на Мусала и всички партньори се популяризират информационните технологии», каза той и пожела на всички да продължат да полагат усилия в тази област, защото това е правилната посока.

6

Проф. Ревалски

Проф. Ревалски изрази радостта си Института за математика и информатика да бъде партньор на Мусала Софт в това състезание. „Усилията, които всички ние отделяме във връзка с работата с младите информатици, математици и други млади хора в другите природни науки, съвместно с бизнеса в последните 10-15 години започват вече да дават резултати. Информатиката и информационните технологии са най-добрият пример, защото ни показват, че вниманието към младите хора ги кара да искат да останат в България и това състезание е огромен успех в тази насока”, добави проф. Ревалски. Той поздрави участниците и Мусала Софт за усилията и им пожела успех.

Един от най-успешните експерти в състезателното програмиране – Пьотр Митричев от Русия, отбеляза, че е бил много впечатлен, когато е научил за състезанието и изказа удовлетворение от своето участието. В заключение той благодари на организаторите за събитието за интересното състезание.

7

Александър Георгиев, Иван Ганев, Цвета Тодорова и Димитър Опърлаков

Преди връчването на наградите на 12-те финалисти бяха представени най-добре представилите се в сезона CodeIT Junior състезатели – Александър Георгиев, Иван Ганев, Цвета Тодорова и Димитър Опърлаков.

Президентът на Република България г-н Росен Плевнелиев поздрави участниците и организаторите на събитието и изрази задоволството си от това, че има възможност да присъства и да подкрепи състезанието.

8

Росен Плевнелиев

„България има своите школи за програмиране, за математика. Видяхте – Шумен, Варна, Ямбол, Бургас, София. Подобни резултати не се постигат от днес за утре. Росен Плевнелиев благодари на всички участници и техните ръководители. „Водещи школи, университети и фирми – всички са заедно по пътя на изграждането на България като един регионален център в областта на информационните и комуникационните технологии, чрез развиване на най-доброто, което имаме – а именно едно младо и умно поколение”, допълни той.

„Вие виждате, че тук много високо зад мен е поставен портретът на Джон Атанасов. Искам да се обърна към младите хора в България. Не просто този портрет е поставен нависоко, но и Джон Атанасов вдигна летвата на моженето на българина. Той постави България на картата на цифровите технологии. По същия начин вие имате шанс, всеки един от вас, развивайки себе си и своя талант, и да поставите отново България на картата – като регионален център, като държава на иновациите, и като държава, в която младите хора опитват, учат се, рискуват, но преди всичко действат“.

11

Росен Плевнелиев изрази благодарност към преподавателите и учените, към научните и държавни институции и към тези, които подкрепят младите таланти в областта на информационните и комуникационните технологии. Той апелира школите по компютърно програмиране, преподавателите и научните институции, които подкрепят талантите на България, да получат допълнително финансиране, както чрез европейските инструменти, така и от държавния бюджет.

Президентът на Република България Росен Плевнелиев награди победителя в конкурса по програмиране CodeIT 2014. На първо място с най-много точки на финала се класира Антон Райчук от Украйна.