Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Софийският университет и Община Балчик подписаха рамково споразумение

   
Софийският университет и Община Балчик подписаха  рамково споразумение

Най-старото висше училище в България и морската община обединяват усилията си за развитие на научно-изследователската, образователната, културната и социалната дейност и туризма в Университетската ботаническа градина и Община Балчик.

В подписаното днес от ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дин Иван Илчев и кмета на Община Балчик Николай Ангелов рамково споразумение са предвидени съвместни дейности в областта на образованието, устойчивата градска среда и туризма, провеждането на културни и научни събития, работа по европейски програми.

Споразумението предвижда разработване на съвместна целогодишна програма за „зелени училища“ за учениците от Община Балчик на територията на Ботаническата градина и провеждане на занятия с ученици от началните класове по програмата „Ботаниците изследват в училищата и ботаническите градини“, която е разработена в рамките на международен проект с участието на Университетските ботанически градини. Планирано е провеждане на занятия по екологично възпитание с деца от детските градини, както и обучение на учители по международна програма за откривателско образование. Софийският университет ще съдейства и при изграждането на зелени кътове с образователна цел в училищата и детските градини.

Ръководителите на двете институции се споразумяха жителите на Балчик да могат безпрепятствено да посещават територията на Ботаническата градина при провеждане на културни, образователни, научни и други събития.

Софийският университет и Община Балчик ще разработват проекти за съвместно кандидатстване по европейски програми в областта на екологичния и образователния туризъм, устойчивото градско развитие, образованието и опазването на околната среда.

По време на срещата на ректора на Софийския университет и кмета на Балчик са договорени и първите две съвместни инициативи – организиране на „зелено училище“ за учениците от общинските училища през пролетната ваканция и съвместна конференция през есента на тази година, когато се отбелязват 75 години от връщането на Южна Добруджа.