Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / С изпит по химия завършва първата кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2015/2016 г.

   
Mануела Георгиева

Днес в 09.00 часа в 240-та аудитория на Ректората Мануела Георгиева от гр. София изтегли вариант № 2 на тестa, който ще решават явилите се на изпита по химия.

Кандидат-студентите, които са подали заявления за явяване на изпита днес, са 315.

Доц. Милена Стефанова, заместник-ректор на Софийския университет, поздрави кандидат-студентите и им пожела да се видят наесен като студенти в избраната от тях специалност.

Изпитът по химия е писмен и е с времетраене четири астрономически часа. Той се състои от две части.

1_600x393

Първата част е 20 тестови въпроса, включващи материал по неорганична и органична химия, с изборен отговор (един от пет). Отговорите на въпросите от теста се събират един час след началото на изпита. На всеки въпрос трябва да се отбележи само едно вярно решение. Въпроси с повече от един отбелязан отговор се приемат за невалидни. За всеки верен отговор на въпрос от теста се дават 2 точки. Максималният брой точки за теста е 40.

Втората част включва 4 логически задачи (2 по неорганична и две по органична химия).

Специалностите, за които кандидат-студентите могат да кандидатстват след успешно положен изпит, са: Физика; Инженерна физика; Ядрена техника и ядрена енергетика; Физика и математика; Астрофизика, метеорология и геофизика; Физика и информатика; Медицинска физика; Комуникации и физична електроника; Квантова и космическа теоретична физика; Фотоника и лазерна физика; Оптометрия; Химия; Химия и английски език; Химия и физика; Химия и информатика; Екохимия; Компютърна химия; Ядрена химия; Инженерна химия и съвременни материали; Геология; Медицинска сестра.

С изпити по биология и химия бъдещите студенти могат да кандидатстват за специалностите Медицина и Фармация.

По-късно през деня ще се проведат изпитите по теология, събеседване за специалност „Изобразително изкуство” и музикален инструмент или пеене.

2_600x392