Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Проф. д-р Ангелина Минчева беше удостоена с Почетен знак на Софийския университет със синя лента

   
Проф. д-р Ангелина Минчева беше  удостоена с Почетен знак на Софийския университет  със синя лента

Проф. д-р Ангелина Минчева

На заседание на Академическия съвет ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дин Иван Илчев връчи днес Почетен знак на СУ със синя лента на проф. д-р Ангелина Минчева за цялостната й научна и преподавателска дейност.

Проф. д-р Минчева изрази своята благодарност за високото отличие. И подчерта, че времето, в което е работила в Софийския университет, за нея е било най-щастливото време. „Обичам студентите, обичам преподаването и своите колеги“, каза тя.

Проф. д-р Минчева специално благодари на своето семейство и особено на Катедрата по кирилометодиевистика при Факултета по славянски филологии.

В знак на благодарност проф. Минчева подари на Катедрата по кирилометодиевистика много рядка и много ценна книга, с изключителна библиографска стойност от своята лична библиотека - фототипното издание на един от най-старите славянски ръкописи „Остромирово Евангелие“:

„Това е първият, най-ранен датиран ръкопис с точна дата на евангелски ръкопис – 1056-1057 година. Представлява руски препис и е оформена с изключителна любов и с много висок вкус. И в това отношение книгата представлява една изключителна ценност. И може би най-важното, е, че това е препис от старобългарски оригинал от Симеоновата школа. Надявам се, че моята катедра ще я използва за конкретни занимания, свързани с Кирил и Методий, със Симеоновата школа и въобще с историята на българската книжовност“, отбеляза проф. Минчева.

ewangel

 

otworena kniga