Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Проф. Александър Федотов и проф. Недю Попиванов получиха признание от посланика на Корея Чън Би-хо

   
Проф. Александър Федотов и проф. Недю Попиванов получиха признание от посланика на Корея Чън Би-хо

Посланикът на Република Корея Чън Би-хо връчи на директора на Центъра за източни езици и култури на СУ "Св. Кл. Охридски“ проф. дфн Александър Федотов и на генералния директор на Българо-корейския център за IT кооперация проф д.м.н. Недю Попиванов благодарствени плакети.

Проф. Федотов и проф. Попиванов получиха признанието за своята всеотдайна и ангажирана работа за развитието на двустранните отношения Корея – България.

Центърът по кореистика в Софийския университет е включен от Академията по кореистика в Иницииращ академичен проект, в който участват както българските кореисти, така и учени от един от най-престижните южнокорейски университети - Университетът Сонгюонкуан. Първата фаза от този най-мащабен българско-корейски проект приключва с отлична оценка от страна на Академията, а колективът от българските и корейските учени печели и втората фаза на проекта за период 2014-2016 г.

Катедрата по кореистика към Софийския университет редовно организира конкурси по ораторско майсторство на корейски, два пъти е провеждан изпит за професионално владеене на корейски език – TOPIK. През 2013 г. изпитът ще бъде проведен за трети пореден път.

Откритият през 2011 г. Българо-корейски център за IT кооперация (ITCC) в Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ е първото такова звено в страна от Европейския Съюз и шестото в света. То е от особено значение за страната ни поради възможността да използва опита на Корея, която според световни класации е на първо място в света в областта на електронните услуги (е-government) през последните няколко години. Центърът в СУ подпомага активно сътрудничеството с водещи корейски университети и фирми и е медиатор и основа за международно сътрудничество между български и корейски учени и фирми.