Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Представяне на първия Минно-геоложки англо-български и българо-английски тълковен речник

   
Представяне на първия Минно-геоложки англо-български и българо-английски тълковен речник

Валентин Владимиров и Илия Гърков

Във фоайето на Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бе представен първият Минно-геоложки англо-български и българо-английски тълковен речник.

Авторите на книгата Валентин Владимиров и Илия Гърков благодариха на „Челопеч майнинг“ ЕАД за щедрата финансова подкрепа, което направи възможно публикуването на тази книга. Г-жа Ирена Цакова, оперативен директор на „Dundee precious metals”, поздрави двамата автори за техния труд и отбеляза, че именно срещата на „академичното и практичното” винаги дава положителни резултати. Тя изрази надежда, че книгата ще бъде преиздадена, поради големия читателски интерес.

С подготвянето на речника неговите автори са си поставили две основни задачи: улесняване и подобряване на работата на международни, англо-български работни общности и за използване на книгата за учебни цели.

Книгата е първото българско справочно издание в областта, включващо обяснително основните идеи, понятия и концепции на минното дело и геологията на български и английски езици. В общо около 1200 статии са разгледани както утвърдени от времето понятия, така и такива от съвременната наука и практика. Включени са и понятия от други, гранични с минното дело и геологията и свързани с тях области – икономика, химия, физика и др.

До момента на издаването авторите не са открили подобен аналог.

Справочникът ще бъде полезен за улесняване и подобряване на работата на международни, англо-български работни общности, за научни работници и преподаватели във ВУЗ, за докторанти и студенти, за учители и всички интересуващи се от модерното състояние на тази древна област. Речникът включва най-нови положения и термини, влизащи в сила от 1 декември 2013, a някои от тях - от края на 2014.

Паралелното обяснително представяне на българската и английската терминология би било особено полезно за младежите, възнамеряващи да продължат образованието си или да работят в чужбина по тези специалности, както и за участниците в международни проекти.

Поради факта, че речникът е работен и предназначен за учебни цели, той е силно съкратен и опростен. Важни неща от огромния материал, обхващащ дисциплините „Геология“ и „Минно дело“, са пропуснати или са само споменати.

Минно-геоложкият тълковен речник е резултат от съавторството на изследователи с различни гледни точки, което е ефективно, и би могло да доведе до конструктивно сближаване на техните виждания. Това може да се окаже твърде полезно за развитието и всеобхватността на минното дело и геологията като науки, изключително важни за снабдяването на човешката цивилизация със суровини, без които тя не би могла да се развива и дори да съществува. Дисциплини, които както реалностите ни показват, очевидно са във възход и в същото време широко по света все още са твърде консервативна материя и дори доста остаряла като практика и теория.

Основните статии на речника са подредени обяснително по английските термини, като веднага следва българската равностойност с последващите обяснения. За удобство на търсенето е направен справочник на български със съответстващия английски термин, който бързо може да се намери в основния текст. Допълнител улеснение е и българския указател със съответната страница.

enc_2