Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Пенчо Славейков и Елин Пелин на изпита по български език и литература в Алма матер

   
Пенчо Славейков и Елин Пелин на изпита по български език и литература в Алма матер

Втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2014/2015 г. продължава днес с изпит по български език и литература. Кандидат-студентите, които са подали заявления за явяване на изпита, са 1 390.

В 65-та аудитория в Ректората на Софийския университет Иван Недев от София изтегли темата за първата изпитна задача - създаване на аргументативен текст, поставен чрез творчеството на конкретен автор от българската литература. Кандидат-студентите ще пишат по темата: „Духовният героизъм в поезията на Пенчо Славейков“.

DSC_0163_600x400

Втората изпитна задача представлява съпоставяне на следните цитати и осмисляне на поставените в тях проблеми:

„Утопия! И тъй да е – в живота

утопиите само дават цел

и человека во човека раждат.”

Пенчо Славейков „Сърце на сърцата“

 

„Затова има приказки, затова са ги хората измислили. И песните са затова… да те измъкнат от истината, за да разбереш, че си човек.“

Елин Пелин, „Косачи”

DSC_0175_600x400

Заместник-ректорът по учебната дейност на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ доц. Стефанова поздрави кандидат-студентите. Тя им пожела да бъдат съсредоточени, да дадат най-доброто от себе си и наесен да ги посрещнем като студенти на Софийския университет.

DSC_0160_600x400

Председател на изпитната комисия е доц. Катя Станева.

Специалностите, за които кандидат-студентите могат да кандидатстват след успешно положен изпит, са: Философия; Психология; Културология; Библиотечно-информационнни науки; Архивистика и документалистика; Педагогика; Социални дейности; Неформално образование; Българска филология; Славянска филология; Арменистика и кавказология; Предучилищна и начална училищна педагогика; Социална педагогика; Специална педагогика; Логопедия; Физическо възпитание и спорт.

DSC_0155_600x400