Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Факултетът по журналистика и масова комуникация отбелязва поредица от годишнини на академичното образование по телевизионна журналистика

   
Факултетът по журналистика и масова комуникация отбелязва поредица от годишнини на академичното образование по телевизионна журналистика

В Конферентната зала на Ректората се състоя честването на 45-годишнината на профил „Телевизия”. Анастасия Карачолева и Явор Цветанов, студенти втори курс, профил „Телевизия”, бяха водещи на събитието.

През 2014 година се навършват 40 години от основаването на Факултета по журналистика и масова комуникация и Катедрата по радио и телевизия. Специалността „Журналистика” е открита преди повече от четири десетилетия. Михаил Минков, чиито 85 годишен юбилей беше отбелязан наскоро, е основателят на катедрата, а Младен Младенов - основател на профил „Телевизия”.

Водещите припомниха, че всяка година се извършва публично представяне на студентска телевизионна продукция в рамките на Майските дни на културата. Тази година ще бъдат представени три учебни филма, които представят и обобщават практическото обучение по телевизионна журналистика.

Събитието е част от проекта НИС 51/08.05.2014 г.: „45 години профил „Телевизия” - образование на границата на две столетия” с ръководител доц. Поля Иванова.

Гостите на юбилея имаха възможността да видят изработената в учебно студио от втори курс журналистика телевизионна продукция, учебни видеоматериали на бивши и настоящи випускници на тема „Какво е за мен профил „Телевизия”, видеовизитки за популяризиране на интернет страницата alumni.tv., както и телевизионния портрет-филм със заглавие „Насаме с дистанционно” по повод 80-годишния юбилей на доц. Лиляна Андреева.

 

DSC_0588

През 1974 г. е създаден самостоятелен факултет по журналистика и той е първото висше учебно звено, което развива професионално обучение в трите профила на специалността журналистика – печат, радио и телевизия. Доц. Теодора Петрова, декан на Факултета по журналистика и масова комуникация, разказа как се ситуира и развива факултетът днес. Тя благодари на гостите за присъствието и им показа портретите на основателите, както и присъстващите Лилия Райчева и Явор Цаков, които са от първия курс на ФЖМК.

Доц. Петрова отбеляза, че миналата година е изработен подробен списък на завършилите факултета. „По-важното е, че много голяма част останаха в професията и оставиха следа. Освен това развиха определена дейност, в която са работили, което никак не е малко.”, добави декана.

DSC_0596_600x400

Доц. Петрова представи учебника на доц. Андреева „Отвъд видимото” - първата книга, в която се прави анализ на телевизионната публицистика. Други книги на доц. Андреева са „Телевизионни жанрове”, „Изгревът на светлив образ”, „Насаме с дистанционно” и автобиографичната „Улица Порой”. „Част от пътя на всички колеги свързва оценката и анализа на практиката, част от този опит, свързан с теория, са книгите, които остават след нас. Анализът на теорията е срещата със студентите, когато видиш какво могат тези, с които си работил.”, изтъкна доц. Петрова. Тя посочи, че доц. Андреева остава в съзнанието на повечето колеги с умението да анализира практиката, но и най-вече с добрия образ на началната учителка, тъй като е със студентите при първите им стъпки, въвеждайки ги в областта на знанието, но и обръщайки им конкретно внимание, за което заслужава благодарност.