Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Двудневен форум на кариерното развитие започна във Факултета по математика и информатика

   
Двудневен форум на кариерното развитие започна във Факултета по математика и информатика

В двора на Факултета по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ беше открит Форум на кариерното развитие. Двудневното събитие е под мотото „Знам и искам да го докажа“.

Форумът бе открит от заместник-декана на Факултета по математика и информатика доц. д-р Атанас Семерджиев, който изтъкна, че като лидер в областта на обучението по математика и компютърни науки , една от мисиите на Факултета по математика и информатика е да подпомага развитието на младите кадри в тези области. За ръководството на факултета е голямо удоволствие, че в рамките на последните няколко години е утвърдена традиция да събира водещите фирми в областта на IT и да дава възможност те да се срещнат със специалистите, които се подготвят в областта. „Това, което ми прави изключително добро впечатление е, че интересът към събитието непрекъснато се увеличава и мога да кажа, че във времето предизвиква все по-голям интерес. Тази година на него присъстват над 50 фирми и както знаете, основната тема на събитието е подпомагането на младите кадри“, каза доц. Семерджиев.

FMI

Заместник-деканът отбеляза още, че във Факултета е създаден фонд и приходите от събитието ще бъдат използвани за подпомагане и стимулиране на младите кадри в различни направления. Част от средствата са събирани по направление за подпомагане на средата, в която хората се обучават и ще бъдат използвани за облагородяване на парка на Факултета.

Заместник-ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дфн Анастас Герджиков поздрави присъстващите и изрази радостта си, че и тази година има толкова много фирми-участници. „Не за първи път участвам в този форум и идвам с голямо удоволствие, защото смятам, че е много полезно. Това със сигурност го оценявате и вие, защото интересът към подобни събития е голям, интересът ви е голям и на търсене на връзката с практиката чрез стажове. Използвам случая да кажа, че проектът „Студентски практики“ беше временно спрян, защото използвахме всичките 4500 места, които ни бяха отпуснати. Сега ще бъде продължен още малко – до края на годината и имаме още 1000 места“.

2

По думите на проф. Герджиков увеличаването на интереса и от страна на студентите, и от страна на бизнеса се дължи на факта, че и за двете страни подобни срещи са полезни. Те позволяват да на младите специалисти да се ориентират в бъдещата си кариера, а на бизнеса – да намери хората, които са му нужни.

Той припомни, че през последните години Факултетът по математика и информатика е най-добрият в страната от факултетите от този тип, както и че професионалната реализация и стартовата заплата на завършилите факултета е сред най-добрите в страната. В края на словото си проф. Герджиков пожела на всички да намерят партньора си и успех на форума.

5

Проф. Огнян Наков – декан на факултета компютърни системи и управление в Техническия университет – София, поздрави всички фирми, студенти, както и ръководството на факултета. „Мисля си как всички ние - двата факултета, фирмите, студентите – сегашни и минали, създадохме през годините най-успешния отрасъл в индустрията на България. Отрасъл, който печели и е уважаван и търсен у нас и в чужбина, и който постига всичко това не на база на природни ресурси, а само на база на знания и труд. Желая ви в този дух да продължавате и вие!”.

Доц. Димитър Биров, заместник-ректор на Софийския университет, изрази радостта си от присъствието на над 50 фирми на събитието, както и от големия интерес от страна на студентите. Той отбеляза, че форумът „Дни на кариерата” остава най-същественото място, където студентите могат да се срещнат с бъдещи работодатели. Доц. Биров посъветва всички студенти да отидат при фирмите и да потърсят контакт с тях. В заключение той пожела успех на Кариерния център на СУ и на деканското ръководство на ФМИ.

6

Основен спонсор на събитието е Hewlett-Packard-България. Диана Азманова от HP не скри радостта си от участието на фирмата за поредна година във форума и възможността да се срещнат лично със студентите. „Ние сме изградили дългогодишни партньорски взаимоотношения с Факултета по математика и информатика на Софийския университет и вярваме, че едни от най-добрите млади таланти се обучават именно тук. Много от нашите служители са възпитаници на този факултет”, каза тя и покани всички да посетят щанда на HP, за да разберат какви са възможностите за кариерно развитие, които фирмата предоставя.

Повече информация за участващите фирми, както и техни презентации можете да намерите на адрес: http://www.fmi.uni-sofia.bg/.

4
9
10