Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / ДЕО-ИЧС чества своя 50-годишен юбилей

   
ДЕО-ИЧС чества своя 50-годишен юбилей

От създаването си досега Департаментът по езиково обучение – ИЧС е провел обучение на повече от 60000 студенти, докторанти и специализанти от над 120 страни.

Днес в Аулата на Софийския университет с тържествено събрание Департаментът по езиково образование /ДЕО/ - ИЧС чества своя половин вековен юбилей. Присъстваха посланици и представители на посолствата на Алжирската демократична и народна република, Република Кипър, Република Турция, Република Армения, Ислямска република Пакистан, Република Индонезия, Република Косово, Япония, Социалистическа република Виетнам, Кралство Мароко, Република Сърбия, Сирийската арабска република, Корейска народно-демократична република, Република Гърция, Република Индонезия, Федерална република Германия, Палестина, Египет, Испания и други дипломатически лица. Приветствия бяха поднесени от посолствата на Кралство Мароко, Република Германия и Социалистическа република Виетнам и други. Сред гостите бяха и представители на Британския съвет, Гьоте институт и Френския институт, както и представители на други висши училища.

Бяха прочетени поздравителни адреси от името на министъра на външните работи и министъра на образованието и науката.

Ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дин Иван Илчев поздрави колегите си за празника и подчерта, че през изминалите 50 години ИЧС е станала запазена марка в българската лексика. „Неслучайно, въпреки че официалното название е ДЕО, в съзнанието на стотици хиляди българи ИЧС е знак за качествено езиково обучение“, допълни той.

В приветствието си проф. Илчев призова за нови идеи за развитие на Департамента по езиково обучение и заяви: „Всички ние, работещи в различни факултети на СУ, зависим от изключително висока степен от вашите усилия. В последните години светът се глобализира все повече. Няма граници между много от държавите по света. Ние би трябвало да се възползваме от този факт, за да можем да привличаме повече чужди студенти у нас. Студенти, които да се запознават с нашата култура, студенти, които да бъдат приятели и посланици на България по света.“

Ректорът подчерта още: „Това, че вашата дейност е оценена и от политическите представители на държавите, от които ние имаме студенти, е самият факт, че днес тук присъстват толкова много посланици на различни европейски, азиатски и африкански държави. Само преди няколко дни тук, в тази Аула завърши Третият международен конгрес по българистика, в който участваха близо 300 българисти от цял свят. И смея да твърдя, че много от тях в различни етапи на своето обучение по български език са повишавали квалификацията си в Института за чуждестранни студенти.“

Доц. д-р Мария Григорова произнесе слово, в което представи развитието и успехите на Департамента от създаването му до днес. Тя припомни, че началото на ИЧС се слага в Софийския университет през 1952 г. Тогава за обучението на корейски и китайски граждани се създава отделна катедра под ръководството на големия български езиковед проф. Любомир Андрейчин. Тя функционира до 1963 година, когато е създаден Институтът за чуждестранни студенти, в който започват да се обучават студенти от различни страни.

„Задачите на института от тогава до днес са основно две – обучение по български език като чужд за целите на академичното образование на младежите от чужбина, желаещи да следват в България, и подготовка на чуждестранни студенти по общообразователни дисциплини за достигане на равнището на българските кандидат-студенти с цел успешно продължение на обучението в български висши училища.“

60 000 студенти, докторанти, специализанти от над 120 страни са преминали през Департамента по езиково обучение. Отделно и много чуждестранни граждани са изучавали езика ни. ДЕО е единствената образователна институция в България, която от 2006 г. е пълноправен член на Асоциацията на европейските езикови тестови центрове.

От 2006 г. ДЕО е оторизиран да организира Еразъм интензивни курсове по български език като чужд. Те са обогатени с екскурзии из България, посещение на музеи . За тези курсове идват студенти от различни европейски университети.

Департаментът е носител на Европейския езиков знак за 2007 г. за иновационни методи в областта на преподаването и изучаването на чужди езици, спечелен с проекта „Изучаването на балканските езици - път към европейската култура“.

През 1976 към ИЧС е създаден център за изучаване на чужди езици. Днес департаментът има катедра по чужди езици. ДЕО е лицензиран изпитен център за територията на България за международно признати сертификати по френски език към Министерството на образованието на Република Франция, английски език на Университета в Мичиган, гръцки език – Института за балкански изследвания към Министерството на образованието и вероизповеданията в Гърция, руски език към Министерството на образованието на Руската Федерация.

Доц. Григорова припомни девиза на ДЕО-ИЧС: „На много места се учат чужди езици – в ИЧС се научават чужди езици“.