Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Деканът на Факултета по математика и информатика на Софийския университет награди студенти, спечелили състезания през годината

   
Деканът на Факултета по математика и информатика на Софийския университет награди студенти, спечелили състезания през годината

В заседателната зала на Факултета по математика и информатика се събраха студенти на ФМИ, получили редица награди през годината от различни състезания. Деканът на факултета доц. д-р Евгения Великова поздрави всички присъстващи и заяви, че в края на учебната година е времето да се похвалят и наградят всички, които са свършили отлично своята работа и са спечелили призови места в редица състезания.

В залата присъстваха и ученици, изявили се в различни математически състезания, преподаватели и ръководители на отбори.

Първите наградени бяха победителите в традиционното индивидуално състезание по програмиране „За купата на Декана на ФМИ“, провело се през месец декември за 2013 г. На първо място е Владислав Харалампиев, студент 3-ти курс, специалност „Компютърни науки“. Той получи купа, грамота и парична награда. Грамоти и парична награда получиха и Даниел Балчев, студент 4-ти курс, специалност „Компютърни науки“- второ място; Ясен Трифонов, студент 2-ри курс, специалност „Компютърни науки“ – трето място. Най-добре представилият се млад студент – Калоян Дърмонев получи парична награда. Наградата на журито за най-добро решение грабна ученичката от Пловдив Паолина Гаджулова.

 

2

Деканът изтъкна, че искрено се радва, че на състезанията се явяват и ученици. Доц. Великова благодари на ръководителя на отбора по програмиране гл. ас. д-р Георги Георгиев.

Студентите от ФМИ, спечелили един златен, два сребърни и 3 бронзови медала на осмата Югоизточна олимпиада по математика (SEEMOUS) са: Стоян Апостолов, специалност „Приложна математика“, IІ курс, Радослав Комитов, специалност „Компютърни науки“, I курс, Ксения Цочева, специалност „Приложна математика“, 2 курс, Мартин Минчев, специалност „Компютърни науки“, 1 курс, Владимир Владимиров, специалност „Компютърни науки“, 2 курс, Виктор Цонев, специалност „Приложна математика“, 1 курс. Всички те бяха отличени с парични награди.

 

3

Доц. Великова обяви и имената на студентите от отбора, класирал се на първо място на XXVІ републиканска студентска олимпиада по програмиране - Владислав Харалампиев, Ясен Трифонов и Никола Таушанов. Тя съобщи, че за постижението си са наградени от ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дин Иван Илчев.

Доц. Великова обяви и победителите във втория кръг на турнира по елементарна математика „Проф. Борислав Боянов” за 2014 г. 1 място – парична награда, купа на ФМИ и грамота получи Любен Личев – ученик в Математическата гимназия в Плевен, 11 клас. На второ място е Петър Пенков, а Павлена Ненова и Емилиян Рогачев делят третото място. Те получиха парична награда и грамота. Грамоти за отлично представяне турнира получиха и учениците Велина Иванова, Станислав Чобанов и Виктор Радивчев.

4

Заместник-деканът на ФМИ доц. д-р Атанас Семерджиев връчи наградите на отличилите се на състезанието HackFMI, провело се в периода 25-27 октомври 2013 г. В него участваха 26 отбора.

Състезанието се проведе в две направления - Hack for Education и Hack for FMI и съм изключително радостен да поздравя отличилите се студенти“ – заяви доц. Семерджиев.

В направлението „Hack for Education“ за извоюваното първо място бе награден отбор „No exit“. В направление „Hack for FMI“ награда за първото си място получи отборът на The Coding Monkeys. Двата отбора бяха наградени с Купата на Декана на ФМИ.

5

През периода 25-27 април 2014 г. беше проведен хакатон HackFMI, в който участваха 36 отбора. Доц. Семерджиев връчи наградите отборите първенци: Първо място за отбор „Осем“, който бе награден с купата на Декана на ФМИ и с парична награда. На второ място бе класиран отбор „Оркестър без име“ и на трето място – отбор „Панда“. Те получиха грамоти и парични награди.

Срещата в Заседателната зала на ФМИ продължи с награждаването на финалистите на провелото се студентско състезание по стохастика в памет на Димитър Въндев. Отличените студенти получиха грамоти и парични награди. Това са бъдещите магистри Стоян Димитров, Елизабет Зарева, Маргарита Николова.

6

За участие в 59-то Студентско състезание по математика с грамоти бяха наградени студентите Ксения Цочева и Стоян Апостолов, които са се представили отлично с максимален брой точки. Доц. д-р Тонко Тонков заяви, че техните решения ще бъдат публикувани в списание „Математически форум“ като тяхна научна работа.

Част от студентите не успяха да присъстват на награждаването, защото вземат участие в Националната студентска олимпиада по математика, която в момента се провежда в Созопол. Доц. Великова изрази надежда, че отново възпитаници на ФМИ ще бъдат сред първенците.

7
8