Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Център за изучаване на казахски език, история и култура бе открит в Софийския университет

   
Център за изучаване на казахски език, история и култура бе открит в Софийския университет

В Центъра за източни езици и култури към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бе открит Център за изучаване на казахски език, история и култура. По време на церемонията бе подписан Меморандум за взаимно разбирателство в областта на културата, науката и образованието между дипломатическата мисия на Република Казахстан в България и Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

На церемонията присъстваха ректорът на Софийския университет проф. дин Иван Илчев, деканът на Факултета по класически и нови филологии проф. дфн Цветан Теофанов, директорът на Центъра за източни езици и култури проф. дфн Александър Федотов, посланикът на Република Казахстан в България Темиртай Избастин, посланиците на Палестина, Виетнам, Беларус, Молдова, Грузия, представители на руското посолство, студенти и преподаватели.

Събитието бе открито от проф. дфн Александър Федотов. Той поздрави всички с добре дошли и уточни, че в ЦИЕК вече се изучава казахски език, казахска култура и казахска история. „Това е център, който може спокойно да бъде наречен казахска територия в Софийския университет“ каза проф. Федотов. Той припомни, че дисциплината е въведена от покойния тюрколог проф. Емил Боев.

Проф. Федотов отбеляза, че благодарение на усилията на дипломатическата мисия на Република Казахстан, на Почетното консулство на Казахстан в България и с подкрепата на Софийския университет и Факултета по класически и нови филологии аудитория номер 27 е ремонтирана и оборудвана по последната дума на техниката, за да могат в нея да се провеждат занятия по казахски език, казахска литература и история.

DSC_0021

В последните години интересът към казахския език и казахската култура в Република България нараства значително, а връзките между България и Казахстан се задълбочават и разширяват всяка година. Проф. Федотов отбеляза, че Софийският университет е единственият център в България, който предоставя подобна услуга – да преподава казахски език и да запознава всички желаещи, не само студенти, с културата и историята на Казахстан.

След подписването на Меморандума ректорът на Софийския университет проф. дин Иван Илчев изрази радостта си, че в Софийския университет се открива поредния център, посветен на изучаването на език, история и култура.

„Някои ще се запитат дали трябва да се създава такъв център в една малка държава, който да запознава интелектуалните и будните хора с една далечна държава.” Въпреки че е историк по образование, ректорът сравни ролята на университета със създаването на наситен разтвор със соли: „Работата на университета е да създава кристалите на интелектуалното знание и любопитството”, отбеляза проф. Илчев.

Ректорът добави, че сътрудничеството на Алма матер с Казахстан се развива добре. От 2012 година вече повече от 70 студенти от Казахстан са се обучавали в Софийския университет. Проф. Илчев отбеляза, че се обсъжда Университетското издателство да публикува превод на историята на Казахстан, написана от казахски автор, защото такава история у нас липсва и би представлявала интерес за историци и студенти.

DSC_0030

Посланикът на Република Казахстан в България Темиртай Избастин изрази радостта си от повода на срещата и подписването на много важни документи. Той подчерта, че предисторията на тези документи е дълга, отнело е години за обсъждането на детайлите, за да се стигне до тази церемония. Посланикът благодари на ректора на Софийския университет за усилията за затвърждаване на сътрудничеството между страните и откриването на този център. „Вярвам и съм уверен, че това е единственият център в Централна Европа, който е отворен днес. Може би в бъдеще ще имаме много центрове в различни страни, но засега този е единственият”, отбеляза посланикът. Той дари на центъра книги и традиционна роба от Казахстан.

В края на официалната церемония студенти от Софийския университет с преподавател доц. д-р Баян Райханова, изучаващи казахски език и култура, поздравиха гостите с изпълнения на казахска поезия и музика.

DSC_0008