Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Бакалаврите и магистрите от випуск 2014 на Факултета по класически и нови филологии получиха дипломите си за висше образование

   
Бакалаврите и магистрите от випуск 2014 на Факултета по класически и нови филологии получиха дипломите си за висше образование

Проф. дфн Теофанов

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе тържествена церемония по случай завършването на випуск 2014 г. на Факултета по класически и нови филологии. Своите дипломи получиха 262 абсолвенти от бакалавърските и магистърските програми.

Проф. дфн Теофанов, декан на Факултета по класически и нови филологии, откри церемонията по връчването на дипломите за завършено висше образование на випуск 2014 г. на ФКНФ. Той поздрави абсолвентите с успешното дипломиране: „Зная колко усилия и изпитания ви е струвало, за да се стигне до триумфа на днешния празник!”.

Проф. Теофанов подчерта, че дипломите на Факултета по класически и нови филологии продължават да гарантират не само високо равнище на владеене на съответния език, но и отлично комплексно познаване на изучаваните страни и региони, а възпитаниците на факултета получават с дипломата си и сериозен атестат за започване на работа. Той изрази надежда абсолвентите да са оценили усилията на своите преподаватели да им дадат добра професионална квалификация на филолози, преводачи, учители и специалисти.

2

Деканът определи студентите на ФКНФ като високо интелигентни, ерудирани, със свежо мислене, с ясна визия за бъдещето, с чувство за баланс между личен интерес и социална отговорност - истинско ново поколение, а не репродукция на закостенялата рутина, хора, които знаят, че покритието на дипломата със знания и умения тепърва предстои да се доказва и отстоява. Той изрази надежда Алма матер и Факултетът по класически и нови филологии да са им дали много повече от това, което се съдържа в академичната им справка.

В заключение проф. Теофанов припомни думите на Марк Аврелий: „Всеки губи само живота, който живее, и живее само живота, който губи”, и пожела на абсолвентите да живеят живот който не е напразен, да не забравят да се забавляват и да имат много успехи.

3

Заместник-ректорът на Софийския университет доц. д-р Милена Стефанова поздрави присъстващите от името на ректорското ръководство. Тя предизвика абсолвентите да кажат „Благодаря!“ на своите преподаватели на един от езиците, които владеят. „Това е богатството на всеки един от вас, това е богатството на факултета, това е едно от богатствата на Софийския университет”, отбеляза още зам.-ректорът. Тя призова абсолвентите да обещаят, че където и по света да се намират, с чест и гордост ще се наричат възпитаници на Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

„Убедена съм, че всеки от вас ще помни до края на дните си годините, прекарани в университета. Неговите врати са отворени за всеки от вас, винаги, когато пожелае да се върне в Университета”, добави доц. Стефанова и обяви випуск 2014 г. за закрит.

4

Владислав Виденовски, студент в специалност „Румънска филология”, поздрави абсолвентите от името на Факултетния студентски съвет на ФКНФ.

5

Отличникът на випуска Мария Йотова от специалност „Японистика” поздрави абсолвентите. Тя припомни на колегите си първите няколко седмици от тяхното следване, когато се налагало да отговарят на въпроса защо са избрали да учат конкретната специалност:„Понякога се налагаше да го отговорим на японски – много е трудно да отговориш на въпрос, чиито отговор не знаеш, на език, който не говориш. Много от отговорите бяха една смесица от решителност и спонтанност, далеч от прагматично обмислен план. Имаше някакво хоби, някакъв интерес и от тази опорна точка трябваше да надграждаме.” Мария Йотова благодари на преподавателите, защото чрез любовта им към дисциплината са създали интерес и са разширили погледа ѝ. Тя изказа благодарност към ръководството на Софийския университет за усилията да има преподаватели японци, както и самите студенти да прекарат една или две години в Япония.

6

„За всички нас в този факултет докосването до една нова култура и естетика не е нещо, което се учи и забравя. И ако наистина образованието е онова, което остане, когато наученото се забрави, тогава мисля, че всички ние ще получим много”, каза още Мария Йотова.

7