Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Българска победа на географския фестивал в Русия

   
Българска победа на географския фестивал в Русия

Групата от Геолого-географския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” спечели първо място на състезанието за географска презентация по време на XI Большой географический фестиваль (9-12 април 2015 г.) в Санкт Петербург, Русия.

Ежегодният географски фестивал в Санкт-Петербургския държавен университет се организира всяка пролет и е отворен за рускоговорящи студенти, докторанти и млади учени (до 35 г.). Фестивалната програма тази година бе посветена на 70-та годишнина от победата над Германия и края на Втората световна война, както и на 170-годишнината от основаването на Руското географско дружество.

Българският отбор взе участие и победи в съревнованието „Геопрезентация за региони и страни” под надслов „Светът в разнообразието”, което тази година включваше участници от 12 университета. Според регламента на състезанието всеки отбор трябваше да направи географска презентация за своя регион/страна в рамките на 10 минути. Географско съдържание, авторски труд, оригиналност, логичност на изложението, реакция на публиката бяха критериите за оценяване на презентациите от 6-членното жури от преподаватели в Санкт-Петербургския университет.

2

Българската презентация бе озаглавена „50 нюанса от България” и включваше 50 географски факта за историята, географията, стопанството, културата, фолклора, спорта и бита на българите. Осемте участници в българския отбор успяха да впечатлят журито с оригиналния си подход – съчетание на авторски видеоклип, вербална презентация, народни песни и самоковско хоро, чрез които да запознаят журито и публиката с родната България.

Малко след края на състезателната програма журито обяви победителя – отбора на Софийския университет „Св. Климент Охридски”, представил България. Подгласници останаха отборите, презентиращи Волгоградска област, Крим и Кемеровска област.

Българският отбор бе в състав Димитър Желев, Бяла Момерова, Атанас Китев (НИГГГ на БАН), Илия Тамбураджиев, Десислава Христова, Лидия Семерджиева, Бойка Василева и Габриел Гутев. Ръководител на българската група на фестивала бе проф. д-р Румен Пенин, преподавател в Геолого-географския факултет на Софийския университет.

3

Програмата на фестивала бе изключително разнообразна – тържествено откриване и пленарна сесия; среща с географ-ветеран от Втората световна война; прожекция на филма „Ролята на географите във Втората световна война”; географска конференция за студенти, докторанти и млади учени (в 10 тематични секции), в която българските представители изнесоха два научни доклада – “Ландшафти на българските острови – Черно море и река Дунав” и “Защитени територии по Българското черноморско крайбрежие”; състезание за географска презентация; състезание брейн-ринг; географска олимпиада; турнир по футбол за географи; екскурзия в Санкт Петербург и много други.

5

Домакините, в лицето на доц. Григорий Исаченко от Санкт-Петербургския държавен университет, организираха вечер на руско-българската дружба; екскурзия за българските участници в руската тайга край селището Комарово на брега на Финския залив на Балтийско море; среща-разговор с доайена на руската география проф. Анатолий Григориевич Исаченко; посещение на музея на Арктика и Антарктида.

Българската група успя да се докосне и до други емблематични места на Санкт Петербург и се завърна в България с почетната купа и специалния диплом на фестивала за достойното представяне и завоюваното първо място.