Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / България ще бъде домакин на ХХХVІІІ-то Консултативно съвещание по Договора за Антарктика

   
България ще бъде домакин на ХХХVІІІ-то Консултативно съвещание по Договора за Антарктика

Работата на ХХХVII-то Консултативно съвещание по Договора за Антарктика (КСДА) и ХVII-та годишна среща на Комитета за опазване на околната среда (КООС) приключи на 7 май. Международният форум се проведе в Бразилия в периода 28 април – 7 май 2014 г.

Домакин на ХХХVІІІ-то КСДА и на ХVIII-та годишна среща на КООС през 2015 г. ще бъде България. По инициатива на Бразилия, Белгия, България, Португалия и Обединеното кралство в рамките на ХХХVІІІ-то Консултативно съвещание по Договора за Антарктика ще се проведе Работен семинар, посветен на темата „Образование и популяризиране на дейностите, свързани с работата на Консултативните съвещания по Договора за Антарктика“.

В рамките на ХХХVII-то КСДА делегатите от 41 държави, страни по Договора за Антарктика, наблюдатели и представители на експертни международни организации обсъдиха правните и институционални въпроси, свързани с функционирането на системата на Антарктическите договори, с опазването на околната среда, сътрудничеството и обмена на информация, търсенето и спасяването, туризма в Антарктика и др.

1

На последното пленарно заседание ръководителят на българската делегация посланик Райко Райчев, генерален директор на Генерална дирекция „Глобални въпроси“ в МВнР, потвърди домакинството на България на ХХХVІІІ-то КСДА и отправи официална покана за участие. Одобрена бе предварителната програма за форума, планиран за периода 1-10 юни 2015 г. в гр. София и бе представен кратък филм за българската антарктическа програма и културно-историческите и природни забележителности на гр. София и България.