Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Акад. Антон Дончев: „Времето е разделно, защото ние го правим такова”

   
Акад. Антон Дончев: „Времето е разделно, защото ние го правим такова”

Акад. Антон Дончев

Във фоайето на Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски” бе представено уникално библиографско издание на романа „Време разделно” на акад. Антон Дончев.

По повод 50-та годишнина на романа през декември 2013 г. фондация „Братя Василеви” издава 250 номерирани екземпляра, отпечатани на специална хартия и подвързани с естествена кожа. Към всяко издание има приложение с оригинална подписана и номерирана литография на акад. Светлин Русев. Първият екземпляр от юбилейното издание на романа вече е в библиотеката на патриарх Неофит, а номер 18 е в сбирката на папа Франциск.

„Голямата причина да се съберем в тази зала е един роман. Третата книга, която написах в живота си. Моят духовен син – романът „Време разделно”. Преди 50 години го прегърнах, целунах, казах му „На добър час!”, той тръгна и съм му благодарен за това с колко хора ме събра. Най-напред чисто духовно”, бяха първите думи на акад. Дончев.

1

Той разказа на аудиторията за многобройните лични срещи с интересни хора в цял свят, които е имал през годините благодарение на романа. „Този роман си има своя съдба, различна от моята, различна и от другите ми книги”, отбеляза Антон Дончев и допълни: „Тази книга е за човешкото достойнство. Към Конституцията на Европейския съюз има Харта на правата на европееца, която е основата на духовния живот и на правото на съюза за съществуване. Раздел първи на тази харта се нарича „Раздел на достойнството. Защо? Защото достойнството е гръбнакът на личността и обществото. Гръбнакът, който държи главата изправена, челото високо. Той не се купува, не се продава, но без него няма общество, няма личност”.

2

„Защо трябва да си останем българи? Защото световната култура е оркестър. Световната култура е хор. В хора всеки участник има своя глас. В оркестъра всеки народ има своя инструмент. Нека има народ, на който му се иска да бие тъпана. Но ние сме длъжни с нашия кавал да участваме в този оркестър. И ако ние си счупим кавала, оркестърът няма да бъде същия”, каза в заключение Антон Дончев.

3

Акад. Светлин Русев благодари за възможността да участва със своя литография, която да носи и предава атмосферата на романа в този по-различен и стойностен проект.

4

Издателят на романа г-н Васил Василев запозна присъстващите с причините, накарали го да издаде това луксозно юбилейно издание: „Дадох си сметка, че това нещо, това съкровище, което имаме, може би ще бъде хубаво да облечем в такава форма. Аз съм библиофил и „Време разделно” ме е вълнува може би от 40 години насам. Казах си, ще го направя в този вид, така че да накара всеки, който го има, да го чете и да го предава на поколенията си, защото това е смисълът на този роман – не само ние да знаем, ами и децата ни да са го чели. Това е силата и за което говори акад. Дончев – величието на българския дух”.

5

Преди събитието акад. Антон Дончев и Васил Василев се срещнаха с ректора на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“. Проф. Иван Илчев получи от автора на „Време разделно“ и издателя на юбилейното издание екземпляр за Университетската библиотека. „На читателите в Университетската библиотека – с обич“, гласи посвещението на Антон Дончев.

6
7