Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Абсолвентите от випуск 2014 г. на Факултета по славянски филологии получиха дипломи за висше образование

   
Абсолвентите от випуск 2014 г. на Факултета по славянски филологии получиха дипломи за висше образование

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ 250 бакалаври и магистри от випуск 2014 г. получиха своите дипломи. Пълните отличници са 13.

Деканът на Факултета по славянски филологии проф. дфн Панайот Карагьозов откри церемонията и отбеляза, че абсолвентите днес ще станат пълноправни специалисти филолози: „От днес вие сте наши колеги не само по смисъла на академичното обръщение „колега”, но и по силата на професионалната квалификация.”

Деканът добави още, че в днешния ден те ще получат дипломите си и подчерта, че документи и банкноти ментета е имало и ще има, но това което не може да се фалшифицира, са знанията и уменията, които абсолвентите са придобили по време на следването си в Софийския университет.

1

Проф. Карагьозов увери студентите и близките им, че са получили възможно най-добрата филологическа подготовка не само в България, но и в света заради фундаменталното филологическо образование, което Факултетът по славянски филологии предлага.

Деканът припомни на студентите, че завършват не само най-стария университет, но и най-стария факултет в Софийския университет, който заедно с Факултета по класически и нови филологии заема първо място в националната рейтингова система в направление „Филология”.

Проф. Карагьозов пожела на абсолвентите на добър път в живота и да намерят и получат работата, за която са мечтали, за да я вършат с удоволствие и радост.

3

Заместник-ректорът на Софийския университет проф. дпн Албена Чавдарова поздрави абсолвентите от името на ректорското ръководство и припомни на студентите за първите им плахи стъпки в университета. „Днес виждам тук едни много уверени млади хора, въоръжени не само със знания, но и със социални умения и компетенции, готови да щурмуват живота такъв, какъвто е.”, добави проф. Чавдарова. Тя ги поздрави за успеха и им пожела да бъдат здрави, дръзновени, да мечтаят и да намерят желаната професионална реализация. Зам.-ректорът отправи благодарност към родителите и преподавателите и обяви випуск 2014 за закрит.

2

Отличникът на випуска Адриана Дачева поздрави своите колеги и преподаватели по случай успешното завършване. „Студентският ни живот като бакалаври официално завършва сега. Оттук нататък пред много от нас предстои важен избор: дали да продължим обучението си и пътя си в науката или да продължим реализацията си другаде. Важното е да изберем това, което наистина има смисъл за нас и ни носи вътрешно удовлетворение.”, призова ги отличничката. Адриана отбеляза още, че университетът им е дал знания, приятели, знания за самите тях, а преподавателите са ги научили на отношение към живота: отношение на човек, който знае, че всяка трудност е не трагедия, а предизвикателство, че с труд, желание и търпение всичко може да се постигне, че знанието дава търпение и свобода.

„Важно е да запомним едно: това, което правим има значение за останалите, то е това, което променя света. Промяната зависи от всички нас.”, добави абсолвентката.

Тя благодари на всички преподаватели, защото са я научили на нещо важно или са провокирали желание и амбиция да се стреми към повече, на всички колеги и родители.