Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Абсолвентите от випуск 2013 на Историческия факултет получиха дипломите си

   
Абсолвентите от випуск 2013 на Историческия факултет получиха дипломите си

Боян Жеков

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет деканът на Историческия факултет проф. Пламен Митев откри празника по повод връчването на дипломите на студентите на факултета. Тази година завършилите са 255, от които 18 са пълни отличници.

Зам.-ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков изрази радостта си, че вижда толкова много усмихнати лица в Аулата. „Независимо каква специалност завършвате, завършвате един много добър факултет в един много добър университет. Всичките специалности, които се изучават в него, са свързани със знанието за миналото и за традицията, което е много важно и е осъзнато преди хилядолетия, когато още Цицерон е казал, че без да знаем миналото няма как да предвидим бъдещето”. Той отбеляза, че всичко това ясно се вижда от класацията на висшите училища в България през последните три години, където най-старото и авторитетно висше училище заема първите места. Проф. Герджиков подчерта, че е сигурен в успешната реализация на всички в залата и им пожела да намерят работата, която желаят, а не просто работа, която им носи добър доход. „Пожелавам ви да учите или работите през следващите години това, което харесвате. Желая ви голям успех и обявявам випуск 2013 за завършил”, каза още зам.-ректорът на СУ.

1

„Историческият факултет се е гордеел през годините с много неща, но днес заслужават внимание най-вече най-добрите студенти“, каза деканът на факултета проф. Пламен Митев. Затова церемонията започна с връчване на дипломите и златните значки на отличниците на випуска.

Тържеството продължи с удостояването на проф. д-р Тотко Стоянов с една от най-високите награди на Университета – почетен знак на СУ „Св. Климент Охридски“ със синя лента. Наградата бе връчена от зам.-ректора проф. Анастас Герджиков.

2

проф. Пламен Митев

По традиция в Историческия факултет в деня на връчването на дипломите, завършващите студенти присъстват на своята последна лекция. Този път честта да изнесе тази лекция се падна на проф. Тотко Стоянов.

„В момента, в който най-младите дипломирани историци получават своя път в живота, е по-добре да споделя свои мисли за своя път и някои наблюдения за нашата дисциплина – като дисциплина в университета, като професия и като една област, която така или иначе има място в обществото“, уточни проф. Стоянов. Той сподели, че тази година се навършват 35 години от началото на професионалните му занимания като археолог и 32 като преподавател по археология в Историческия факултет на СУ. Проф. Стоянов разказа за своя път като историк и археолог. Той си припомни как е обикнал историята и археологията, спомни си за своите преподаватели, както и за трудностите в своята кариера. В словото си той отдели място за археологията като наука и изживяване.

3

проф. Анастас Герджиков

Боян Жеков, един от отличниците на випуска, отправи приветствие от името на всички дипломиращи се бакалаври и магистри: „Днес е денят, когато ние, възпитаниците на факултета, получаваме своите свидетелства, едни своеобразни исторически извори за професионалната ни квалификация, придобита с много труд в рамките на нашето обучение. Но далеч по-важно е, че тези дипломи са подплатени със сериозна доза знание. Знание не само за историческите факти, но за тяхното тълкуване и осмисляне. Защото след като бъде описана и обяснена, историята има нужда от философски анализ, за да се превърне тя наистина в миналознание и бъдещечертание”.

6

Проф. Тотко Стоянов

„Днес, ние, възпитаниците на факултета, подобно на древноримските пълководци-победители получаваме своя триумф за спечелените множество изпитни битки, подготвили ни до голяма степен и за житейските изпитания, които ни предстоят”, допълни Боян Жеков.

Той благодари на всички преподаватели от факултета, на служителите в библиотеките на Университета, както и на служителите в администрацията, които са им помагали и са ги подкрепяли през изминалите години.

4

В заключение Боян Жеков пожела на всички свои колеги ползотворна реализация в избраното от тях бъдещо житейско поприще. На тези, които са решили да продължат своето развитие в научните дебри на историческото познание, той пожела успех в овладяването на науката и в изграждането им като достойни хора, граждани и патриоти.

5
7