Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / 220 бакалаври и магистри от Философския факултет на СУ получиха своите дипломи

   
220 бакалаври и магистри от Философския факултет на СУ получиха своите дипломи

проф. д-р Димитър Денков

Днес в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе церемонията по връчване на дипломите на бакалаврите и магистрите от Философския факултет. Абсолвентите от випуск 2013 г. са 220, петима са пълните отличници.

Церемонията откри деканът на Философския факултет проф. д-р Димитър Денков. Той поздрави колегите си и близките на абсолвентите от най-големия факултет в Софийския университет– Философския.

„Това е очакван момент от всички вас – завършването на вашето образование. Не зная как сте се стремили към него. Не зная какво сте изпитвали, но съм длъжен да кажа няколко неща. Най-напред – благодарност към вашите родители и близки за това, че са ви подкрепяли да стигнете до този ден. Благодарност на самите вас, че ни изтърпяхте през тези години – било като бакалаври, било като магистри“.

1

Проф. Денков помоли абсолвентите да забравят онези моменти, в които са срещали трудности и неудовлетвореност – в учебния процес, в административното обслужване. Той прикани завършващите магистри да се завърнат в университета като докторанти, бакалаврите – като магистри, а най-добрите докторанти - като преподаватели.

2

Защото Университетът не е само място, където се изучава нещо, което след това се прилага в практиката и се печелят пари. Университетът е място, в което се самозапазва онова, което ние наричаме национален дух, дух на науката, който интернационализира тази представа, и най-накрая стига до онова, което бихме нарекли идея за човечеството, в което вие не знам дали съзнавате, или не, сте вече част с тази диплома, която ще получите и която надявам се, ще ви отвори много повече възможности от тези, които сте имали преди нея. Ето защо тази диплома, независимо от това какво смятате за вашето образование, винаги ще бъде нещо, което ще ви вкарва в традицията и историята на нашия университет, традицията и историята на нашия народ, традицията и историята на онова, което наричаме наука. Не го забравяйте това – дори тогава, когато се занимавате с неща, които нямат нищо общо с това, което сте учили и нищо общо с науката“, каза проф. Денков.

3

Проф. Анастас Герджиков, заместник-ректор на Софийския университет, поздрави присъстващите и връчи дипломите на отличниците.

„Радвам се, че участвам в този тържествен момент. Винаги на такива поводи успявам да намеря добра дума за факултета, но този път няма да ми е трудно, защото в най-стария и най-големия български университет вие завършвате факултета, който е най-голям, с най-много специалности, най-много студенти и докторанти. Познавам тези специалности и ако днес трябваше да избирам какво да уча, щях да бъда силно затруднен, защото всички са атрактивни”, каза проф. Герджиков.

4

Той посъветва випускниците за бъдеща своя работа да изберат това, което наистина ги привлича и им доставя удоволствие. Проф. Герджиков отбеляза, че Рейтинговата система на висшите училища в България през последните три години показва, че студентите на Софийския университет са с най-висок процент на реализация и с най-висока стартова заплата, независимо от това, коя специалност завършват. Проф. Герджиков пожела на завършилите голям успех и обяви випуск 2013 за завършил.

5