Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / 100-годишнината от рождението на Петър Увалиев бе отбелязана в Софийския университет

   
100-годишнината от рождението на Петър Увалиев бе отбелязана в Софийския университет

На събитието присъстваха ректорът на Софийския университет проф. дин Иван Илчев, вицепрезидентът на България г-жа Маргарита Попова, съпругата и дъщерята на Петър Увалиев, г-жа Соня Рув-Увалиева и Мила-Георгина Увалиева, Валери Борисов, заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, акад. Светлин Русев, представители на академичната общност на Университета, колеги и приятели на Петър Увалиев.

Юбилейната година се провежда под патронажа на вицепрезидента на Републиката Маргарита Попова и Министерството на външните работи на България.

Юбилейното тържество, организирано от Софийския университет и Фондация „Увалиеви“, започна в централното фоайе на Ректората с представяне на фотоизложба на Иво Хаджимишев, посветена на живота и дейността на Петър Увалиев. Тържеството откри доц. Огнян Ковачев, който отбелязва, че снимките разказват житейската история на Петър Увалиев.

DSC_1635_600x400

Иво Хаджимишев разказа за приятелство си с Петър Увалиев и отбеляза неговото голямо влияние в развитието на българския културен живот през XX век. В подбора на фотографиите Хаджимишев акцентира върху семейството, от което идва Увалиев и върху най-важните моменти от неговия творчески път.

DSC_1638_600x400

Юбилейното тържество продължи в Аулата на Софийския университет, където бе излъчен откъс от архивен запис на БНТ на „Похвално слово за българското слово“, произнесено на 24 май 1995 г. от Петър Увалиев, който е почетен доктор на най-старото висше училище в България.

В приветственото си слово ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дин Иван Илчев не скри вълнението си от повода за тържеството – да се почете делото на един от изтъкнатите български интелектуалци на ХХ в., възпитаник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и негов почетен доктор.

В културното, интелектуално и научно поле се възправят фигури на хора, които въпреки трудностите са издърпали българите след себе си. Без тях, нашето общество нямаше да е това, което е, с всичките си достижения и кривици. Моето поколение бе учено, че личността е нищо, а обществото всичко. А обществото се движи напред от отделни хора - с по­добри интелектуални възможности, по-работливи, по-постоянни и най-вече готови да работят за другите. Противим се на тази идея, не ни харесва, защото излиза, че всички не сме равни. Ами не сме. И един от тези, които се възвисяват с делото си, е Петър Увалиев“.

Проф. Илчев припомни, че Петър Увалиев доказва себе си в среда, която изначално му е, ако не чужда, то различна от тази, в която е отрасъл, за да стане интелектуалец от европейска класа. Той е човек, който работи след Втората световна война с някои от най-изтъкнатите европейски писатели, учени, режисьори. Петър Увалиев доказва себе си като българин и никога не забравя, че е българин, който е закърмен с българското слово, за чиято чистота се бори докрай с рядко срещано сладкодумство.

Отбелязваме паметта му в тревожни дни. Дни, когато всички се вълнуваме от това дали свободата на мисълта, словото и образа имат граници и дали трябва да имат граници. И е показателен примерът на Петър Увалиев, който доказваше в продължение на десетилетия, че можеш да бъдеш демократ и да воюваш за свободата на словото и мисълта без да обиждаш другия, без да го нараняваш в най-съкровените му помисли и чувства. И така да го правиш по-добър. Каквито трябва да сме всички ние.”, заяви още проф. Илчев.

DSC_1678_600x400

Ректорът изрази благодарността си към госпожа Соня Рув и й връчи свидетелство на Софийския университет за дарението на личния архив на Петър Увалиев. Проф. Илчев отбеляза, че архивът, който в момента се обработва, съвсем скоро ще може да бъде ползван от студенти.

Соня Рув-Увалиева подчерта, че Петър Увалиев представя най-хубавото, най-богатото и най-разнообразното от миналото, сегашното и бъдещето на българските културни успехи. Тя благодари на ректора на Университета и цялата академична общност за това, че СУ ще съхранява архива му и ще даде възможност за бъдещи научни изследвания. Соня Рув съобщи, че Софийският университет и Фондация „Увалиеви” обявяват конкурс за студентско проучване и есе за Петър Увалиев. Под печат са две двутомни издания с беседи на Петър Увалиев, излъчвани по радио BBC, събрани и редактирани от Огнян и Христина Ковачеви. Соня Рув разказа за предстоящите тържествени събития във връзка с отбелязването на 100-годишнината на Петър Увалиев в цялата страна.

DSC_1669_600x400

Дъщерята на Петър Увалиев Мила-Георгина подчерта, че за нея е голяма чест да присъства на тържеството и да говори за своя баща. Тя припомни, че той е имал разностранни интереси, забележителна кариера, а в компанията му никога не е било скучно. Мила-Георгина отбеляза, че винаги ще се гордее с постиженията на Петър Увалиев и изказа радостта си, че е имала такава забележителна личност за свой баща.

DSC_1680_600x400

Вицепрезидентът на България г-жа Маргарита Попова изрази радостта си да присъства на тържеството, за да може да сподели с всички присъстващи усещането за една личност, която събира епохи, личност, която никой не успява да присвои и цял живот остава на страната на България: „Близостта с личността на Петър Увалиев, личност с мащабни европейски измерения, ни носи надежда – надежда, че приказката за Увалиев ще бъде дълга. От поколение на поколение. Че може да бъде пята със самочувствие, но не от самозвани, а от майстори и от добри чираци. Защото разказва за малките неща, достойни за похвала или за упрек”.

DSC_1695_600x400

Маргарита Попова подчерта, че близостта с Петър Увалиев и днес за някои е страх, страх от мярката, защото не им достига воля и същност да изваят свой образ: „И днес истината – също толкова сложна и объркана – ни е нужна: за забравата, за заблудите, за грубостта, високомерието и примитивизма; за това, че сме малцина, които заговаряме за книгата, за бдителността и за чувствителността към човешката участ, нерадостна и сива днес за хиляди у нас, и самодоволна и безогледна за други”.

DSC_1704_600x384

В рамките на тържеството заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов и дъщерята на Петър Увалиев Мила-Георгина валидираха юбилейна пощенска марка, посветена на 100-годишната от рождението на Петър Увалиев.

DSC_1639_600x375

Възпоменателно слово в памет на Петър Увалиев прочете неговият близък приятел акад. Светлин Русев. В своите спомени акад. Русев обрисува Петър Увалиев като широко скроена личност, деликатен, естествен и непринуден, притежаващ духовна щедрост, изпълващ пространството със своето ярко присъствие.

DSC_1729_600x399

„Повече от всякога разделени, настръхващи, агресивни и невярващи нито в Бога, нито в царя, души изпълнени с омраза и съмнение, повече от всякога имаме нужда от мъдрото равновесие, което Увалиев внасяше в нашия дебалансиран и объркан световен и български ред”, подчерта акад. Русев и добави „Той е един от малкото подаръци на съдбата, които не съм сигурен, че сме разбрали и усвоили в тяхната морална, етична, естетическа и гражданска мярка”.

Временно изпълняващият длъжността посланик на Великобритания у нас Сара Райли отбеляза, че Петър Увалиев е бил културен и духовен мост между България и Великобритания, оставайки дълбоко свързан с родината през годините на емиграция. Тя определи Увалиев като един от най-добрите духовни посланици на страната ни и отбеляза, че хора като него са истинско вдъхновение за всички дипломати.

DSC_1735_564x400

В края на тържеството за първи път прозвуча композиция на Добринка Табакова, посветена на Петър Увалиев. Музикалното произведение бе в изпълнение на пианиста Лъчезар Станков и цигуларя Иво Станков.

DSC_1748_600x400

По-рано през деня на ул. „Кърниградска“ № 1, където е бил родният дом на Петър Увалиев, бе тържествено открита паметна плоча.

DSC_1727_600x400