Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини

   
Акад. Антон Дончев: „Времето е разделно, защото ние го правим такова”

Във фоайето на Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски” бе представено уникално библиографско издание на романа „Време разделно” на акад. Антон Дончев.

Възпитаници на Стопанския факултет на Софийския университет с отличия от конкурса "Млад икономист" 2014

В сградата на Федерацията на научно-техническите съюзи (ФНТС) на 11 юни 2014 г. се проведе официалната церемония по връчването на отличията на участниците в изданието на конкурса за 2014 г. "Млад икономист" под надслов „Гласът на младите за силна икономика" / тема „Зелената икономика-възможности и предизвикателства"

Студенти от Факултета по биология на Софийския университет спечелиха първа награда за най-добра учебна компания

На 6-ти юни Джуниър Ачийвмънт България събра на едно място 600 предприемачи на възраст от 16 до 22 години. Поводът е шестото издание на Националния младежки бизнес форум „Изгряващи звезди“ под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев.

Годишна конференция на SIETAR България на тема: „Измерения на интеркултурната комуникация (европейски акценти)“

В Заседателна зала 1 на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се провежда годишната конференция на SIETAR България на тема: „Измерения на интеркултурната комуникация (европейски акценти)“. Събитието се осъществява и с любезното участие на Сдружение с нестопанска цел „ЕТНОТОЛЕРАНС“ и списание „Реторика и комуникации“.

Абсолвентите от випуск 2013 година на Факултета по журналистика и масова комуникация получиха своите дипломи

Днес на тържествена церемония в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ 170 бакалаври и магистри от Факултета по журналистика и масова комуникация получиха своите дипломи за завършено висше образование. 13 от тях са с успех над 5,80.

С изпит по биология продължава втората кандидатстудентска изпитна сесия за учебната 2014/2015 г.

Втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2014/2015 г. продължава днес с изпит по биология. Кандидат-студентите, които са подали заявления за явяване на изпита, са 1 002.

Пенчо Славейков и Елин Пелин на изпита по български език и литература в Алма матер

Втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2014/2015 г. продължава днес с изпит по български език и литература. Кандидат-студентите, които са подали заявления за явяване на изпита, са 1 390.

Започна двудневна Международна конференция на тема: "Съвременни предизвикателства пред педагогическата наука и социалната работа"

Днес в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ започна двудневна международна конференция на тема: "Съвременни предизвикателства пред педагогическата наука и социалната работа", организирана от Факултета по педагогика и Интегралния център за електронно обучение. Към нея ще се състои Докторантски научен семинар на тема: „Докторантски изследвания в отговор на съвременните предизвикателства пред педагогическата теория и практика“.

Магистърска програма „Превод“ на ФКНФ получи за втори път Знака за качество „ЕМТ“ на Европейската комисия

На 2 юни 2014 г. Европейската комисия публикува списък с университетските програми, които предлагат висококачествено обучение по превод в образователна и квалификационна степен „Магистър“ в съответствие със стандартите на мрежата за Европейска магистърска степен по превод (European Master's in Translation – ЕМТ). Тези програми стават членки на мрежата ЕМТ и получават за срок от пет години запазения от 2012 г. Знак за качество „ЕМТ“ на Европейската комисия.

Юбилейна конференция „Полша и ние“ по повод 60-годишнината на полонистиката в Софийския университет

В Конферентната зала на Софийския университет започна юбилейната конференция "Полша и ние", посветена на 65-ата годишнина от откриването на Полския институт в София; 60-ата годишнина на полонистиката в Софийския университет и 25-ата годишнина от първите свободни следвоенни избори в Полша.

Ръководството на СУ получи благодарствено писмо от директора на ПМГ „Добри Чинтулов”

За втора година доц. д-р Марин Русев и доц. д-р Косьо Стойчев даряват награда на изявен зрелостник на гимназията, която са завършили.

Отлично представяне на студентите от Софийския университет на Националната студентска олимпиада по математика - 2014

На проведената на 30 и 31 май в град Созопол Национална студентска олимпиада по математика, студенти от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ спечелиха убедително първите места във всички групи.

Университетският театър-лаборатория „Алма Алтер“ с награда за най-добро представление от фестивала „Левият бряг“ в Москва

С награда за най-добро представление в категория „Физикъл театър“ се връща трупата на „Алма Алтер“ след участието си в международните театрални фестивали 17 IIFUT в Техеран, Иран и „Левият бряг“, Москва.

Университетската ботаническа градина отвори вратите си за най-малките

По повод Деня на детето 1 юни Университетската ботаническа градина в София отвори вратите си през уикенда и стана партньор на инициативата „Детски панаир”, организиран от фондация Easyart България. Събитието, което се провежда от 2013 г., е част от Културния календар на София.

С изпит по испански език продължава втората кандидатстудентска сесия за учебната 2014/2015 г. на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

Днес в 14.00 часа в 255-та аудитория на Ректората Михаела Петкова от гр. Плевен изтегли вариант № 2 на изпита по испански език.

Тази сутрин с изпит по немски език започна втората кандидатстудентска сесия за учебната 2014/2015 г. на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

Днес в 9.00 часа в 255-та зала на Ректората Здравко от 91. Немска езикова гимназия "Проф. Константин Гълъбов" изтегли вариант № 1 на изпита по немски език. Кандидат-студентите, които са подали заявление за явяване на изпита, са 137 души.

Стартира новата конкурсна сесия на Университетския фонд за стратегическо развитие

Съгласно решение на Академическия съвет от 25 март 2014 г. средствата за 2014 г. са в размер на 1 300 599 лв. Крайният срок за подаване на проектните предложения е 15 юли 2014 г.

Започна международната конференция „Балканските езици, литератури и култури. Дивергенция и конвергенция“

В Аулата на Софийския университет „С Климент Охридски“ започна международната конференция „Балканските езици, литератури и култури. Дивергенция и конвергенция“. Тя е посветена на 20-годишнината на специалност „Балканистика” към Катедрата по общо, индоевропейско и балканско езикознание във Факултета по славянски филологии.

Празници на световни туристически дестинации – ЮАР

За трета поредна година студенти от ІV курс на специалност „Туризъм” и техните преподаватели от катедра „География на туризма” на Геолого-географския факултет на Софийския университет организират празници на избрани световни туристически дестинации.

Двудневен форум на кариерното развитие започна във Факултета по математика и информатика

В двора на Факултета по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ беше открит Форум на кариерното развитие. Двудневното събитие е под мотото „Знам и искам да го докажа“.

„Бумът на латиноамериканския роман” – лекция на Хуан Хесус Армас Марсело

В Конферентната зала на Софийския университет се състоя публична лекция на писателя Хуан Хесус Армас Марсело. Тема на изложението на известния испански автор беше бумът на латиноамериканския роман.

Преподаватели от Факултета по журналистика и масова комуникация бяха удостоени с Почетен нагръден знак „Св. Кл. Охридски“ – първа степен

На тържествена церемония в зала 29 на Факултета по журналистика и масова комуникация заместник-ректорът на Софийския университет проф. Румен Панков връчи Почетен нагръден знак „Св. Кл. Охридски“ – първа степен, на доц. д-р Теодора Петрова, доц. д-р Мария Дееничина, доц. д-р Веселина Вълканова и проф. д-р Венцеслав Бондиков.

Деканът на Факултета по математика и информатика на Софийския университет награди студенти, спечелили състезания през годината

В заседателната зала на Факултета по математика и информатика се събраха студенти на ФМИ, получили редица награди през годината от различни състезания. Деканът на факултета доц. д-р Евгения Великова поздрави всички присъстващи и заяви, че в края на учебната година е времето да се похвалят и наградят всички, които са свършили отлично своята работа и са спечелили призови места в редица състезания.

Ръководството на СУ получи благодарствено писмо от ректора на Карагандинския икономически университет

Ректорът на Карагандинския икономически университет в Казахстан проф. Йеркара Аимагамбетов оцени много високо обучението, което Стопанският факултет на Софийския университет проведе с магистранти от казахстанския университет тази година.

Софийският университет отбеляза 24 май с академично тържество

По традиция Академическият съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” участва в официалната церемония за отбелязване на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май при паметника на светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека. Академическият съвет на Алма матер се присъедини към празничното общоградско шествие от главния вход на Ректората.

Премиера на книгата „Службите за охрана в България. От княза до президента 1879-2013“ на доц. Веселин Янчев

В Заседателна зала 1 на Ректората се състоя премиерата на книгата „Службите за охрана в България. От княза до президента 1879-2013“ на преподавателя в Историческия факултет на Университета доц. Веселин Янчев. Книгата е издадена от Университетското издателство „Св. Климент Охридски“.

Факултетът по журналистика и масова комуникация отбелязва поредица от годишнини на академичното образование по телевизионна журналистика

В Конферентната зала на Ректората се състоя честването на 45-годишнината на профил „Телевизия”. Анастасия Карачолева и Явор Цветанов, студенти втори курс, профил „Телевизия”, бяха водещи на събитието.

Юридическият факултет на Софийския университет е носител на Купата на ректора за 2014 г.

Днес в двора на Ректората на Софийския университет се състоя церемонията по награждаване на победителите в Общоуниверситетското първенство за Купата на ректора. Надпреварата се провежда за трета поредна година.

Филолози от Софийския университет връчиха награди на български журналисти

В Зала 1 на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се състоя отличаване на български журналисти от електронни и печатни медии, които през годините са разработвали теми и са посвещавали предавания и статии на българския език. На церемонията бe представена идеята за създаване на електронен корпус, който да съдържа всички медийни материали, посветени на проблемите на българския език. Организатори на събитието са Центърът за изследвания на политическата и журналистическата реч и Катедрата по български език във Факултета по славянски филологии на СУ "Св. Климент Охридски".

Изложба "Веднаш да буде начало!" в Университетската библиотека

Във фоайето на Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“ беше открита изложбата "Веднаш да буде начало!". В нея са представени възрожденски издания от фонда на библиотеката. Събитието е посветено на деня на българската писменост, просвета и култура 24 май.

Регионален семинар, посветен на Международното студентско състезание MIC3 “Идеи за приложения на малки спътници”

На 20 май 2014 г. във Физическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" се проведе Работен семинар MIC3, посветен на Международното състезание MIC3 в Япония през ноември 2014 г. "Идеи за приложения на малки спътници". Семинарът бе организиран от Физическия факултет и Българския аерокосмически клъстер CASTRA.

Дипломираха се студентите от випуск 2013 на Стопанския факултет на СУ

В Аулата на СУ се проведе тържествената церемония по връчването на дипломите на магистрите на Стопанския факултет на СУ от випуск 2013 и на бакалаврите с френски дипломи "Лисанс по икономически науки и управление" на Университета по икономически науки и технологии Лил 1.

IN MEMORIAM

Софийският университет "Св. Климент Охридски" с дълбоко прискърбие съобщава, че на 17 май 2014 г. почина проф. Ирина Червенкова, дългогодишен преподавател във Факултета по славянски филологии.

Поклонението ще се състои на 27 май 2014 г. в 14.00 часа в Ритуалната зала на Централните софийски гробища.

Абсолвентите от випуск 2013 на Историческия факултет получиха дипломите си

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет деканът на Историческия факултет проф. Пламен Митев откри празника по повод връчването на дипломите на студентите на факултета. Тази година завършилите са 255, от които 18 са пълни отличници.

Софийският университет е на второ място в генералното класиране на Националната универсиада 2014

От 11 -17 май 2014 г. се проведе Национална универсиада 2014, организирана от Асоциацията за университетски спорт „Академик“ – АУС. В нея взеха участие 29 висши училища от страната, които се съревноваваха в 11 спорта: баскетбол, волейбол, джудо, карате, кик-бокс, лека атлетика, плуване, тенис, тенис на маса, футбол и хандбал.

IN MEMORIAM

Софийският университет "Св. Климент Охридски" с дълбоко прискърбие съобщава, че на 20 май 2014 г. почина дългогодишният преподавател от Факултета по класически и нови филологии проф. Божил Николов.

Поклонението ще се състои на 23 май 2014 г. в 15.15 часа в Ритуалната зала на Централните софийски гробища.

Студенти на Софийския университет спечелиха XXVI Републиканска студентска олимпиада по програмиране

Отбор на Факултета по математика и информатика на СУ в състав Владислав Харалампиев, Ясен Трифонов и Никола Таушанов спечели убедително XXVI Републиканска студентска олимпиада по програмиране, която се проведе от 16 до 18 май 2014 г. в ТУ-Варна. Състезателите ни решиха всички 11 задачи, а резултатът на втория отбор в класирането е 5 решени задачи.

 

С щедро дарение на Илко Минев беше ремонтирана зала 187 в Ректората на Софийския университет

Зала 187 – Библиотека „Класическа филология“ на Факултета по класически и нови филологии бе изцяло ремонтирана и подновена благодарение на щедрото парично дарение, направено от Илко Минев. Възпитаникът на Алма матер е завършил специалност „Германистика“.

В Софийския университет бяха връчени националните стипендии за България „За жените в науката” 2014

Тържествената церемония по награждаването се проведе във фоайето на Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Световната програма на Лореал-ЮНЕСКО „За жените в науката” се реализира за четвърти път в България с партньорството на най-старото висше училище в България.

11-та научна конференция на нехабилитираните преподаватели и докторанти на ФКНФ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

Започна 11-та научна конференция на нехабилитираните преподаватели и докторанти на Факултета по класически и нови филологии в СУ. Тази година в конференцията участват 55 млади учени и 6 студенти от ФКНФ.

Празници на световни туристически дестинации – Бразилия

За трета поредна година студенти от ІV курс на специалност „Туризъм” и техните преподаватели от катедра „География на туризма” на Геолого-географския факултет на Софийския университет организират Празници на избрани световни туристически дестинации.

С лятно зацветяване Университетската ботаническа градина в Балчик се подготвя за активния туристически сезон

В парковата част на Университетската ботаническа градина в Балчик в момента се работи килимно партерното зацветяване.



220 бакалаври и магистри от Философския факултет на СУ получиха своите дипломи

Днес в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе церемонията по връчване на дипломите на бакалаврите и магистрите от Философския факултет. Абсолвентите от випуск 2013 г. са 220, петима са пълните отличници.

Кирило-Методиевските четения честват своя 30-годишен юбилей

Започнаха традиционните годишни Кирило-Методиевски четения, които през 2014 г. се провеждат за тридесети пореден път. Те се организират от катедрата по Кирилометодиевистика на Факултета по славянски филологии в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.Тази година четенията са посветени на хилядагодишнината от смъртта на българския цар Самуил.

Студенти на СУ спечелиха шест отличия в престижния национален конкурс по програмиране CodeIT

Наградените студенти от Факултета по математика и информатика на Софийския университет "Св. Климент Охридски" са Александър Георгиев, Веселин Георгиев, Владислав Харалампиев, Тодор Бончев, Пано Панов и Владимир Владимиров.

В Аулата на Софийския университет проф. Иван Лалов изнесе лекция по случай 450-годишнината от рождението на великия учен Галилео Галилей

Лекцията откри доц. д-р Валери Голев, зам. декан на Физическия факултет. Той представи проф. Лалов и напомни, че организираното събитие е свързано с Майските дни на културата в Софийския университет.

Факултетът по педагогика отбеляза патронния си празник

Днес в 45 аудитория на Ректората бе отбелязан патронният празник на Факултета по педагогика – денят на светите братя Кирил и Методий. Тържеството започна с празничен водосвет. Събитието се провежда в рамките на Майските дни на културата на Софийския университет за 2014 г.

ХІІ международни славистични четения „Движение и пространство в славянските езици, литератури и култури”

Днес в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ започнаха ХII международни славистични четения на тема „Движение и пространство в славянските езици, литератури и култури“. Международната конференция, организирана от Факултета по славянски филологии, се провежда на всеки две години и вече е утвърден научен форум, който тази година се провежда за осми път след тяхното възстановяване през 2000 г. и за дванадесети път от тяхното създаване.

Фотоконкурс и изложба „Биоразнообразието през обектива“

Факултетният студентски съвет на Биологическия факултет, Факултетният студентски съвет на Факултета по класически и нови филологии и Студентският съвет на СУ „Св. Климент Охридски” организират конкурс и изложба „Биоразнообразието през обектива“. Конкурсът се провежда под опеката на декана на Биологическия факултет.

България ще бъде домакин на ХХХVІІІ-то Консултативно съвещание по Договора за Антарктика

Работата на ХХХVII-то Консултативно съвещание по Договора за Антарктика (КСДА) и ХVII-та годишна среща на Комитета за опазване на околната среда (КООС) приключи на 7 май. Международният форум се проведе в Бразилия в периода 28 април – 7 май 2014 г.