Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини

   
Летен театър в Трън с "Алма Алтер"

Стартира проектът „Летен театър в Трън“, организиран от театър-лаборатория „Алма Алтер“ на Софийския университет, сдружение „За Изабелски глас“ и читалище „Гюрга Пинджурова“, град Трън.

Трето класиране на кандидат-студентите за учебната 2014/2015 г. в Софийския университет

Информация за записване на новоприетите студенти може да бъде получена на тел. 02/9308 500 и 02/988 22 71 в сектор "Студенти" и по факултети .

Лятна школа "Информатика, граматика, лексикография"

В Софийския университет "Св. Климент Охридски" започна провеждането на лятна школа "Информатика, граматика, лексикография". Тя е предназначена за докторанти, постдокторанти, специализанти и млади учени, както и за всички, които се интересуват от приложението на информационните и комуникационни технологии в медиевистиката и палеославистиката.

 

СУ бе домакин на Годишната работна среща на преподаватели от българските училища в чужбина

За пета поредна година Софийският университет "Св. Климент Охридски" е домакин и съорганизатор, заедно с Асоциацията на българските училища в чужбина и Министерството на образованието и науката, на Годишната работна среща на преподаватели от българските училища в чужбина. Семинарът се организира по програмата „Национални, европейски цивилизационни измерения на диалога „Култура – език – медии“” към Университетския комплекс по хуманитаристика „Алма матер" на СУ, финансиран от Фонд "Научни изследвания" на МОН.

Университетската ботаническата градина в Балчик отпразнува своята 59-годишнина

На 27 юли 2014 г. служители, колеги от академичната и научната общност, журналисти и гости почетоха 59-годишнината от основаването на Университетската ботаническата градина в Балчик. Директорът на ботаническите градини на СУ д-р Красимир Косев посрещна гостите, а ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ - чл.кор. проф.дин Иван Илчев поднесе венец пред плочата на акад. Даки Йорданов.

Семинар „Научно-приложни изследвания, иновации, комерсиализация на научни резултати”

За трета поредна година Факултетът по химия и фармация на Софийския университет изпълнява проекта Beyond Everst – FP7. В изпълнение на една от основните задачи на проекта – повишаване на иновационния капацитет на ФХФ и комерсиализация на научните постижения, в хотел Radisson Blu се организира научен семинар.

Пет медала за българите от 45-ата Международна олимпиада по физика

Доц. Виктор Иванов и гл. ас. Димо Арнаудов от Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ са ръководители на българския национален отбор по физика.

Второ класиране на кандидат-студентите за учебната 2014/2015 г. в Софийския университет

Информация за записване на новоприетите студенти може да бъде получена на тел. 02/9308 500 и 02/988 22 71 в сектор "Студенти" и по факултети .

Българският национален отбор по биология спечели медали на 25-та Международна олимпиада по биология

Ръководители на отбора са преподаватели от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ - доц. Албена Йорданова от Медицинския факултет, доц. Снежана Томова и Радослав Александров от Биологическия факултет на СУ.

Приключи XII-ят турнир по конен спорт за купата на СУ „Св. Климент Охридски”

В Университетска ботаническа градина Екопарк – Варна за пореден път се проведе турнир по конен спорт за купата на Софийския университет „Св.Климент Охридски”.

Руският космонавт Роман Романенко гостува на програма “Космически предизвикателства” в Софийския университет

В конферентната зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе среща между Роман Романенко и участници и гости на програмата „Космически предизвикателства“, дългогодишен партньор на СУ. Руският космонавт успешно е участвал в мисии на Международната космическа станция и е прекарал почти година общо време (две продължителни мисии) на орбита.

Етап на изпълнение на проекта «Трансгранично градинско изкуство по Черноморието» през периода 13 август 2013 г. – 30 април 2014 г.

Проектът „Трансгранично градинско изкуство по Черноморието”, MIS-ETC Code 697, координиран от Общината в Текиргьол, е финансиран чрез програмата за трансгранично сътрудничество Румъния - България 2007 – 2013 г., приоритетна ос 3 на социалното и икономическото развитие, област на интервенция 1 – подкрепа на трансграничното сътрудничество в областта на бизнеса и насърчаване на регионалния образ и идентичност, на основание договор за финансиране № 50762/25.06.2013 г./12.07.2013 г.

Премиера на книгата "Прогресивнолибералната партия в България: С Русия политика не правим!" на д-р Светослав Живков

В Конферентната зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се състоя премиера на книгата "Прогресивнолибералната партия в България: С Русия политика не правим!" на преподавателя от Историческия факултет на СУ д-р Светослав Живков. Книгата е издадена от Университетското издателство „Св. Климент Охридски“.

Доц. Димитър Мърваков от Физическия факултет бе удостоен с Почетен знак със синя лента на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

Днес на заседание на Академическия съвет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" заместник-ректорът на СУ доц. Милена Стефанова връчи на доц. Димитър Мърваков Почетен знак на СУ със синя лента.

Първо класиране на кандидат-студентите за учебната 2014/2015 г. в Софийския университет

Информация за записване на новоприетите студенти може да бъде получена на тел. 02/9308 500 и 02/988 22 71 в сектор "Студенти" и в страницата на Студентския съвет на адрес: http://students.uni-sofia.bg/

Започна Петдесет и вторият летен семинар по български език и култура за чуждестранни българисти и слависти

Летният семинар по българистика за чуждестранни българисти и слависти към Софийския университет „Св. Климент Охридски" е създаден през 1963 г. Той се провежда ежегодно с финансовата подкрепа на Министерството на образованието и науката и Софийския университет, а организатор е Факултетът по славянски филологии на СУ. Семинарът е насочен основно към чуждестранни студенти, учени, преподаватели, преводачи и хуманитаристи.

Шестима нови преподаватели се присъединяват към академичната общност на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

Ректорът на Софийския университет връчи трудовите договори на младите си колеги.

Национален форум на тема „Равенство за устойчивост на ценностите на предучилищното образование“

В Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе научен форум на тема „Равенство за устойчивост на ценностите на предучилищното образование“. Той бе организиран от Факултета по начална и предучилищна педагогика при Софийския университет и Българския национален комитет за предучилищно образование – ОМЕП. Гост-лектори на форума бяха д-р Маги Коонг - президент на Световната организация за предучилищно образование - ОМЕП и д-р Нектариос Стелакис - президент на ОМЕП за Европа.

Деца палят свещи с магическа пръчка

Часът по химия може да бъде и забавен. В това се увериха стотици ученици, които имаха щастието тяхното школо да бъде включено в турнето на пътуващата химична лаборатория. Повече за обиколката на лабораторията по химия пред "Стандарт" разказва нейния ръководител доц. Лъчезар Христов, преподавател по полимери към Факултета по химия и фармация в СУ.

Кандидат-студенти от ромски произход посетиха Софийския университет

Група кандидат-студенти от ромски произход, подпомагани от Младежка фондация „Арете“, посетиха Софийския университет "Св. Климент Охридски". Посещението бе организирано от доц. д-р Янка Тоцева, програмен ръководител на програма „Образователен и информационен център”, в рамките на проект „Възможности за лидерство, образование и успех на ромите", финансиран от фондация „Тръст за социална алтернатива“.

Обучителна школа „Новите предизвикателства 2014 - 2020“

В изпълнение на Дейност 1 по проект BG051PO001-3.3.06-0040 „Изграждане на интердисциплинарни екипи от млади учени в областта на фундаменталните и приложни научни изследвания от значение за медицинската практика“ с бенефициент Медицински факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и с партньорството на Лесотехническия университет – София, в два идентични теоретични и практически модула се проведе обучителна школа „Новите предизвикателства 2014-2020“ (23.06.14 – 25.06.14 г. и 30.06.14 – 02.07.14 г., Ректорат на СУ „Св. Климент Охридски“).

На среща в Медицинския факултет на СУ бяха обсъдени възможностите за сътрудничество с Университета „Св. Св. Кирил и Методий“ в Скопие

Делегация от Университета „Св. Св. Кирил и Методий“ – Скопие посети Медицинския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, за да се запознае с основните му дейности и да разгледа подробно работата по трансплантационната програма на Университетска болница „Лозенец.“

Проф. Александър Кьосев получи Националната награда за литература „Христо Г. Данов” за 2014 г. за труд в областта на хуманитаристиката

В къщата-музей на Христо Г. Данов в Пловдив бяха връчени националните награди за литература „Христо Г. Данов” за 2014 г.

Софийският университет и Зографският манастир подписаха договор за създаване на първата по рода си Зографска електронна научно-изследователска библиотека

На 30 юни 2014 г. в Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ на церемония, състояла се в библиотека „Филологии“ – филиал на Университетската библиотека, ректорът на Софийския университет проф. дин Иван Илчев и игуменът на Зографската света обител архимандрит Амвросий подписаха договор за предоставяне на права за използване на част от цифровизирания архив на Зографския манастир и създаване на Зографска електронна научно-изследователска библиотека към Софийския университет. Със създаването на електронната библиотека най-старото и авторитетно висше училище в България става единствената институция, на която Зографският манастир предоставя достъп до безценния си архив.

С изпит по география завърши втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за учебната 2014/2015 г.

Днес в 14.00 часа започна изпитът по география в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Това е последният изпит от втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2014/2015 г. В зала 65 на Ректората Стамен Трифонов от Ловеч изтегли вариант № 6 на теста по география. Кандидат-студентите, които се явяват на изпит днес, са 483.

С изпит по френски език продължава втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за учебната 2014/2015 г.

Днес в 9.00 часа започна изпитът по френски език в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. В зала 23 на Ректората Евелина от град Пазарджик изтегли вариант № 3. Кандидат-студентите, които се явяват на изпит днес, са 83-ма.

С изпит по физика продължава втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет „Св. Климент Охридски” за учебната 2014/2015 г.

Днес в 14.00 часа в 255-та аудитория на Ректората започна кандидатстудентският изпит по физика. Таня Бобева от Димитровград изтегли тема № 3. Кандидат-студентите, които са подали заявления за явяване на изпита, са 38 души.

С устен изпит по журналистика продължава втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2014/2015 г.

Днес в 9.00 часа в Ректората на Софийския университет започна устният изпит по журналистика за кандидат-студенти.

Университетската библиотека получи дарение от посолството на Грузия

На 27 юни 2014 г. директорът на Университетската библиотека “Св. Климент Охридски” д-р Анна Ангелова се срещна с посланика на Република Грузия в София Зураб Беридзе и със съветника в посолството Ирина Яшагашвили.

Международна конференция и кръгла маса на тема: „Иновации в мениджмънта: предизвикателства и перспективи“

В Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе международна конференция и кръгла маса на тема: „Иновации в мениджмънта: предизвикателства и перспективи“.

Гл. ас. д-р Андон Рангелов и гл. ас. д-р Християн Александров от Софийския университет получиха Голямата награда за млад учен „Питагор“

Проф. Георги Димитров и проф. Борис Гълъбов бяха отличени за утвърден учен и цялостен принос

Еньовден в Университетската ботаническа градина

Университетската ботаническа градина в София и „Софийска вода“ отбелязаха със столичани и гости на града празника на билките и слънцето

 

От 23 юни до 5 юли 2014 г. е срокът за подаване на документи за класиране на кандидат-студентите за учебната 2014/2015 г. в Софийския университет

На 23 юни 2014 г. в 8.30 часа стартира електронният прием на документи за класиране на кандидат-студентите за учебната 2014/2015 г. в Софийския университет „Св. Кл. Охридски“. Всички кандидат-студенти, които желаят да участват в класирането, могат да се регистрират до 17.30 ч. на 5 юли 2014 г. на адрес https://online.uni-sofia.bg.

С изпит по руски език продължава втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2014/2015 г.

Днес в 14.00 часа в 21-ва аудитория на Ректората на Софийския университет Никита Иванов от София изтегли изпитен вариант № 1 на изпита по руски език за кандидат-студенти.

78 кандидат-студенти са подали заявления за явяване на изпит днес.

С изпити по математика II и теология продължава втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2014/2015 г.

Днес в 9.00 часа в 65-та аудитория на Ректората Магдалена Инджова от Свиленград изтегли тема № 2 за писмения изпит по математика II. Кандидат-студентите, които са заявили участие в изпита, са 959 души.

С изпит по математика I продължава втората кандидатстудентска сесия на СУ за учебната 2014/2015 г.

Днес в 14.00 часа започна изпитът по математика I в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. В 255-а аудитория на Ректората Моника Петрова от Димитровград изтегли Тема № 1. Кандидат-студентите, които са заявили участие в конкурсния изпит днес, са 412.

С изпит по история на България продължава втората кандидатстудентска сесия в Софийския университет за учебната 2014/2015 г.

Днес в 9.00 часа в 65-та аудитория на Ректората Мария Василева от гр. Сливен изтегли двете теми, от които ще избират явилите се на изпита по история на България. От подготвените от изпитната комисия 18 теми бяха изтеглени:

„Църковно-национално движение през епохата на Възраждането” и

„Залезът на ранносредновековното Българско царство (927-1018)”.

Изложбата „Първият геолог на България” гостува на Националния музей „Земята и хората”

В рамките на честването на Деня на дарителя на 19 юни в музея „Земята и хората” бе открита гостуващата изложба „Първият геолог на България”, посветена на 160-годишнина от рождението на проф. Георги Н. Златарски (1854-1909). Съорганизатори на изложбата са Университетската библиотека „Св. Климент Охридски”, Университетският архив и Геолого-географският факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Може да бъде разгледана до 19 септември 2014 г.

Възможностите за сътрудничество на СУ с ирански университет бяха обсъдени на среща с иранска парламентарна делегация

Ректорът на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ проф. дин Иван Илчев се срещна днес с гостуващата в страната ни иранска парламентарна делегация начело с председателя на групата за приятелство с България в Ислямското консултативно събрание Аббас Могдатай. В срещата участваха и деканът на Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет проф. Цветан Теофанов и доц. Иво Панов от катедра „Класически Изток“.

Седем нови преподаватели се присъединяват към академичната общност на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

Ректорът на Софийския университет връчи трудовите договори на младите си колеги.

Докторантът на Стопанския факултет на СУ Константин Делисивков спечели наградата за икономика "Д-р Илко Ескенази"

На 18 юни президентът на Република България Росен Плевнелиев връчи наградите "Д-р Илко Ескенази - България и Европейски съюз" в областите право и икономика за 2014 г. В тазгодишното, десето издание на конкурса, бяха присъдени награди в две области – на икономиката и правото.

Геоложкото многообразие на България през погледа на обектива

Музеят по минералогия, петрология и полезни изкопаеми към СУ „Св. Кл. Охридски” и Българското лапидарско дружество организират национален фотоконкурс за наградите на Pentax – „Геоложкото многообразие на България през погледа на обектива“. Крайният срок за получаване на фотографиите е 15 септември 2014 г.

Кандидатстудентски изпити по италиански език и по философия и социални науки

Втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за учебната 2014/2015 г. продължава с изпити по италиански език и по философия и социални науки.

Втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2014/2015 г. продължава днес с изпит по английски език

Днес в 9.00 часа в 65-та аудитория на Ректората на Софийския университет Нора Неделчева от София изтегли изпитен вариант № 2.

1478 кандидат-студенти са подали заявления за явяване на изпит днес.

С изпит по химия продължава втората кандидатстудентска сесия в Софийския университет за учебната 2014/2015 г.

Днес в 14.00 часа в 240-а аудитория на Ректората Апостол Апостолов изтегли вариант № 1 на тестa, който ще решават явилите се на изпита по химия.

Кандидат-студентите, подали заявления за явяване на изпита днес, са 975.

С писмен изпит по журналистика продължава втората кандидатстудентска сесия в Софийския университет за учебната 2014/2015 г.

Днес в 9.00 часа в 65-та аудитория на Ректората Томислав Масларски от Мездра изтегли темата „Професия трол“, по която ще пишат кандидат-студентите.

Възпитаниците от випуск 2013 г. на Юридическия факултет на Софийския университет получиха дипломите си

Днес на тържествена церемония в двора на Ректората на Софийския университет 400 абсолвенти от специалност „Право“ получиха дипломите си за завършено висше образование. Сто от тях са с отличен успех.

Празници на световни туристически дестинации – Сърбия

За трета поредна година студенти от ІV курс на специалност „Туризъм” и техните преподаватели от катедра „География на туризма” на Геолого-географския факултет на Софийския университет организират празници на избрани световни туристически дестинации.

Проучване за състоянието и потенциала на круизния туризъм в българския участък на река Дунав

Катедра „География на туризма“ на СУ „Св.Климент Охридски“ ще участва в реализацията на проект за проучване на круизния туризъм в българското поречие на р. Дунав. То ще се осъществи под ръководството на проф. Васил Маринов и доц. Мариана Асенова и в него ще се включат студенти от бакалавърската и магистърската програма по туризъм на катедрата.

Делегация на Университета по социални науки и хуманитаристика в Ханой гостува на Софийския университет

Ректорът на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ проф. дин Иван Илчев се срещна днес с ректора на Университета по социални науки и хуманитаристика в Ханой проф. Нгуен Ван Кан.