Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини

   
В Софийския университет започна двудневна конференция в памет на проф. дин Милчо Лалков

В Конферентната зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски” започна научна конференция в памет на проф. дин Милчо Лалков (1944-2000 г.).

Участие на учени от Софийския университет в изследванията на Нобеловите лауреати по физика за 2014 г.

Нобелова награда за физика за 2014 г. получиха японските учени Исаму Акасаки, Хироши Амано и Шуджи Накамура. Според Нобеловия комитет изобретяването на ефективни сини светоизлъчващи диоди е позволило създаването на източници на ярка и енергоспестяваща бяла светлина.

Стартират квалификационни курсове за академичния състав на СУ „Св. Климент Охридски”

На 6 октомври 2014 г. се проведе информационен ден по проект „Развитие на системата за квалификация и кариерно израстване на академичния състав в Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Международна конференция на тема: „Детската перспектива за ученето. Радостта да учим“

В Зала 1 на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ започна втората международна конференция на тема „Детската перспектива за ученето. Радостта да учим“ (Children's perspective on learning. Joy to learn). Срещата на педагози от различни страни ще продължи до 12 октомври 2014 г. Организатори на събитието са проф. Илиана Мирчева и доц. Елена Джамбазова от Катедра „Начална училищна педагогика“ на Факултета по начална и предучилищна педагогика към СУ.

Проф. Красимир Станчев бе удостоен с Почетния знак на СУ със синя лента

На тържествена церемония в Аулата на СУ „Св. Климент Охридски” проф. Красимир Станчев бе удостоен с Почетния знак на Софийския университет със синя лента, по предложение на Факултета по славянски филологии. Малко по-рано на същата церемония проф. Александър Наумов бе удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Университета.

Проф. Александър Наумов бе удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски” се състоя тържествена церемония по удостояването с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на проф. Александър Наумов от Ягелонския университет в Краков, Полша - един от най-значимите и активни изследователи в областта на средновековната славянска литература.

Представяне на документалния сборник „Държавна сигурност и вражеските емигрантски организации”

В Конферентната зала на Софийския университет беше представен шестнадесетият документален сборник от поредицата „Из архивите на ДС” на тема „Държавна сигурност и вражеските емигрантски организации (1945-1989)”.

Възпоменателна вечер с концерт със средновековна музика по повод отбелязването на 1000 години от смъртта на цар Самуил

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе концерт на църковна музика в рамките на възпоменателната вечер, посветена на 1000-годишнината от смъртта на българския цар Самуил († 6 октомври 1014). В концерта взеха участие Камерен хор „Средец” с диригент Александър Куюмджиев и Камерен ансамбъл „Йоан Кукузел – Ангелогласният” с диригент Димитър Димитров.

Започна издаването на електронни студентски карти

От учебната 2014-2015 година студентите в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ могат да се радват на ново преимущество – електронни студентски карти, които обединяват няколко услуги в Университета.

Изцяло реконструираната 243-та аудитория в Ректората посрещна студентите и преподавателите от катедра „Англицистика и американистика“

Днес беше официално открита изцяло реконструираната 243-та аудитория в Ректората на Софийския университет. Новата аудитория е създадена с подкрепата на Фондация „Америка за България” и е част от двугодишен проект за въвеждане на иновативни методи на преподаване в Катедрата по англицистика и американистика на СУ. Проектът е с продължителност 24 месеца, а грантът за него е на стойност 227 585 лева.

Паметна плоча на проф. Степан Юринич беше открита в Биологическия факултет

В рамките на откриването на академичната учебна година в Биологическия факултет на Софийския университет беше открита паметна плоча на основоположника на зоологията в България проф. Степан Юринич. Събитието беше организирано със съдействието на Гражданско сдружение „Епископ Йосип Юрай Щросмайер” и посолството на Република Хърватия в България.

Проф. д-р Александър Стойнов бе награден с почетен знак на Софийския университет “Св. Климент Охридски“ с огърлица

Отличието бе връчено в 292-ра аудитория в рамките на тържественото откриване на академичната учебна 2014-2015 година в Юридическия факултет от заместник-ректора на Софийския университет “Св. Климент Охридски“ проф. дфн Анастас Герджиков, който изрази удоволствието си да поднесе наградата на един високоуважаван преподавател от Юридическия факултет.

Официално беше открита новата академична учебна година на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

С тържествена церемония днес бе открита новата академична учебна 2014/2015 година на най-старото и авторитетно висше училище в България. Празникът започна с поднасяне на венци пред статуите на Евлоги и Христо Георгиеви от ректора проф. дин. Иван Илчев и Академическия съвет на СУ. На официалната церемония в Аулата присъстваха министър-председателят на служебното правителство проф. Георги Близнашки, министрите на образованието и науката и на културата в служебното правителство доц. Румяна Коларова и доц. Мартин Иванов, президентът Желю Желев, посланици, учени, преподаватели и студенти.

В Стопанския факултет на Софийския университет бе открита обновената зала 300

През новата учебна година студентите на Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” ще се обучават в изцяло ремонтираната със средства на „Прокредит банк” зала № 300. На откриването на обновената зала присъстваха зам.-ректорът на СУ доц. Милена Стефанова, деканът на Стопанския факултет доц. Тодор Попов, ръководителят на отдел „Маркетинг” в „Прокредит банк” Олег Кузнецов, служители на факултета и банката.

Софийският университет беше избран за европейски координационен център на Консорциум на университети от Европа и Китай

В Пекин се състоя втората среща на университети от Централна и Източна Европа и Китай, в която участваха 147 делегати, представители на 12 европейски и 49 китайски висши училища. Събитието беше организирано от министерствата на образованието и на външните работи на Китай и е част от последователната политика на страната за разширяване на сътрудничеството с Европа в сферата на висшето образование.

Литературен форум с участието на Мо Йен бе проведен в Софийския университет „Св. Климент Охридски”

След церемонията по удостояването на Мо Йен с почетната титла „Доктор хонорис кауза” на Софийския университет в Конферентната зала на Ректората се състоя литературен форум. Организатор на събитието бе Институтът „Конфуций” в София със съдействието на Съюза на писателите, Съюза на журналистите и Фондация „Славяни”.

Софийският университет подписа Меморандум за сътрудничество между балкански университети и академии на науките в областта на научните изследвания

Днес по време на среща в рамките на Охридската инициатива заместник-ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Румен Панков подписа Меморандум за сътрудничество на най-старото висше училище в България с Истанбулския университет, Тракийския университет в Одрин, Скопския университет „Св. Св. Кирил и Методий“ и академиите на науките на Република България, Република Македония и Република Турция.

Мо Йен бе удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза” на Софийския университет „Св. Климент Охридски”

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски” днес се състоя тържествена церемония по удостояването с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Нобеловия лауреат за литература за 2012 г. Мо Йен. На тържеството присъстваха министър-председателят на България проф. Георги Близнашки, министърът на образованието и науката доц. Румяна Коларова, посланикът на Китай в България, много преподаватели и студенти, представители на академичната общност на Софийския университет и почитатели на китайския писател.

Кръгла маса за представяне на резултати от проекта „Ключ към качеството“

В Конферентната зала на Софийския университет се проведе кръгла маса за представянето на текущите резултати от проекта „Ключ към качеството“. Проектът има за цел усъвършенстване на системите за управление в най-старото и авторитетно висше училище в България и се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.

Проф. Юлия Кръстева: „Да не капитулираме пред злото, дори и пред крайното зло”

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се състоя публична лекция на проф. Юлия Кръстева на тема: „Нови форми на бунта“. Събитието беше организирано Културния център на Софийския университет и Софийския литературоведски семинар в рамките на серията „Българските учени в чужбина“, посолството на Франция в София и Френския културен институт в България.

Стартира проект на Философския факултет по ERASMUS + Programme – Jean Monnet Action

Проектът „Насърчаване на високи постижения в преподаването и научните изследвания в областта на изучаването на теми, свързани с ЕС в началното и средното училище чрез цифрови и виртуални инструменти“ (EU PETR) стартира през септември 2014 г.

Жан-Луи Брюгес бе удостоен с Почетния знак на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ със синя лента

В Заседателна зала 1 на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ архивистът и библиотекар на Светата Римска църква Жан-Луи Брюгес бе удостоен с Почетния знак на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ със синя лента.

Конференция по математическа логика в памет на проф. дмн Иван Сосков

В навечерието на 60-тата годишнина на проф. Иван Сосков катедрата по Математическа логика и Факултетът по математика и информатика на Софийския университет организираха Конференция по математическа логика в негова памет. Събитието се проведе от 19 до 22 септември 2014 г. в почивната база на Софийския университет в Гьолечица.

Обучителна школа на тема: „Съвременни проблеми и подходи в биомедицинските изследвания“

В изпълнение на Дейност 2 по проект BG051PO001-3.3.06-0040, „Изграждане на интердисциплинарни екипи от млади учени в областта на фундаменталните и приложни научни изследвания от значение за медицинската практика“ с бенефициент Медицинският факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и с партньорството на Лесотехническия университет – София, днес в гр. Правец беше открита обучителна школа 2 „Съвременни проблеми и подходи в биомедицинските изследвания”, която ще се проведе в периода 23.09 - 26.09.2014 г.

Софийският университет запазва позицията си сред най-престижните университети в света

За трета поредна година най-старото и авторитетно висше училище в България запазва позицията си сред 863-те най-престижни университети в света. В оповестената тази седмица класация QS World University Rankings за 2014 г. Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е поставен в групата от 651-700 място. Алма матер е единственото българско висше училище, което от 2012 г. намира място в престижната класация.

Ден на отворените врати на Центъра за електронно обучение на СУ

В конферентната зала на Софийския университет проф. д-р Румяна Пейчева-Форсайт откри деня на отворените врати на Центъра за електронно обучение на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Събитието се организира по проект "Развитие и усъвършенстване на междуфакултетска Докторантска програма в областта на педагогическите изследвания и електронното обучение в СУ", по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

Шестима нови преподаватели се присъединяват към академичната общност на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

Новоназначените преподаватели получиха трудовите си договори от ректора на най-старото българско висше училище.

Ректорът на СУ беше избран за член на Изпълнителното бюро на Асоциацията на балканските университети

В Тракийския университет в Одрин се проведе среща на Мрежата на балканските университети. В организацията, създадена през 2008 г., членуват 59 висши училища от всички страни на Балканския полуостров.

Заключителна среща по проект за повишаване капацитета на Дигитализационния център на СУ

На 11 септември 2014 г. в Новата конферентна зала на Софийския университет беше проведена заключителна среща за представяне на резултатите от проект „Повишаване на капацитета на Дигитализационния център на СУ чрез подобряване на техническата и научноизследователската му инфраструктура“.

Кандидатстудентски изпит за специалността „Медицина“ на английски език

Днес се провежда тестът по биология и химия на английски език за специалността „Медицина“ с преподаване на английски език в Медицинския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Четвърта национална конференция на тема: „Иновативни решения за интегриране на информационните технологии в българското образование“

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ започна Национална конференция на тема: „Иновативни решения за интегриране на информационните технологии в българското образование“. Тя се провежда за четвърта поредна година и е една от най-успешните конференции за информационните технологии в образованието.

"Алма Алтер" основа алтернативен театър в гр. Трън

С премиерата на "Ромео и Жулиета" в град Трън бяха поставени основите на Трънския алтернативен театър. Пърформънсът е резултат от съвместната работа на деца от град Трън и студентите от театър-лаборатория "Алма Алтер" по проекта "Летен театър в Трън".

Втора Международна научна конференция на тема: "Съвременни функционални материали" започва днес

В рамките на проект по 7-ма Рамкова програма на Европейския съюз BeyondEverest Факултетът по химия и фармация на Софийския университет “Св. Кл. Охридски“ организира Втора международна научна конференция на тема "Съвременни функционални материали". Събитието, което се провежда в Несебър, ще продължи до 6 септември 2014 г.

IN MEMORIAM

Софийският университет "Св. Климент Охридски" с дълбоко прискърбие съобщава, че почина академик проф. дфн Стойчо Вълчев.

Опелото ще бъде на 2 септември 2014 г. от 10.30 часа в църквата „Св. Седмочисленици” в гр. София.

IN MEMORIAM

Софийският университет "Св. Климент Охридски" с дълбоко прискърбие съобщава, че на 31.08.2014 г. на 77-годишна възраст почина проф. д-р Иван Денев Георгиев.

Опелото ще бъде на 2 септември 2014 г., вторник, от 11:00 ч. в църквата „Света Троица” в кв. „Редута”.

От 1 септември 2014 г. започва подаването на документи за кандидатстването в общежитията на Софийския университет

От 1 септември 2014 г. започва подаването на заявления-декларации за участие в класацията за общежитията на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ за новата академична година. Новоприетите студенти имат срок до 10 септември 2014 г. да подадат своите заявления, а студентите от горен курс трябва да направят това до 12 септември 2014 г.

Над 90 процента от плана за прием в Софийския университет за учебната 2014/2015 г. е изпълнен. За останалите 550 места СУ обявява допълнителен прием

След приключване на трите класирания в кандидатстудентската кампания за учебната 2014/2015 г. на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ над 90 процента от плана за прием в образователно-квалификационните степени „бакалавър“ и магистър“ след средно образование е изпълнен.

Връчване на сертификати на успешно преминалите краткосрочни обучения педагогически специалисти

В Заседателна зала 2 в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бяха връчени сертификатите на успешно преминалите краткосрочни обучения педагогически специалисти по проект "Квалификация на педагогическите специалисти” на Министерството на образованието и науката по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси 2007-2013г.”, съфинансиран от Европейския социален фонд. Бенефициент е Министерство на образованието и науката чрез дирекция „Квалификация и кариерно развитие”.

Седем нови преподаватели се присъединяват към академичната общност на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

Ректорът на Софийския университет връчи трудовите договори на колегите си.

Проф. дин Иван Илчев се срещна днес с новоназначените преподаватели в най-старото българско висше училище. Той проведе кратък разговор с тях и ги поздрави за избора им да се включат в преподавателския състав на Алма матер. Ректорът пожела на новите си колеги успех.

В памет на Валери Петров

Днес ни напусна акад. Валери Петров - поетът, сценарист, драматург и преводач, един от най-обичаните български творци. Академичната общност на Софийския университет се прекланя пред светлата му памет.

Троянски майстори гостуват в Университетската ботаническа градина в Балчик

Николай Йовков и Ралица Йовкова – баща и дъщеря, трето и четвърто поколение керамици от Троян и продължители на повече от 100 годишна традиция, представят своите творби на открито в Градината на Боговете в Университетската ботаническа градина в Балчик.

Допълнителен прием по проект BG051PO001-3.3.06-0045

Проект BG051PO001-3.3.06-0045 „Развитие на капацитета на специализанти, постдокторанти и млади учени за преподаване на академични курсове по и на чужд език със съвременни методи и информационни и компютърни технологии” обявява допълнителен прием за втора група – преподаватели на чужд език – три места.

Международна конференция по социална работа на тема „Трансформиращите се общества – предизвикателство за социалната работа в Европа“

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски” започна международна конференция по социална работа на тема „Трансформиращите се общества – предизвикателство за социалната работа в Европа“. Форумът се провежда за 12-ти пореден път, като всяка година негови домакини са престижни европейски университети. Домакин и съорганизатор на събитието през 2014 г. е Факултетът по педагогика на СУ съвместно с The International Social Work & Society Academy (TiSSA). Конференцията ще се проведе в периода 25−27 август 2014 г.

Българските антарктици представят работата си на форум в Оуклънд

В Оуклънд, Нова Зеландия, започнаха 26-ят ежегоден симпозиум на Съвета на мениджърите на национални антарктически програми (COMNAP) и конференцията на Научния комитет за антарктически изследвания (SCAR). На двата форума България е представена от директора на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев и логистик-мениджъра инж. Йордан Йорданов.

С лекция на посланика на Индонезия приключва Посланическият форум в рамките на Международния Фулбрайтов летен институт

С лекция на посланика на Индонезия в София Буниан Саптомо приключва Посланическият форум в рамките на ХІІІ-я Международен Фулбрайт летен институт - 2014 г. Тема на лекцията ще бъде културната дипломация и мултикултурното общество в Индонезия.

Международен студентски научен форум „Бъдещите световни лидери“

В Аулата на СУ „Св. Климент Охридски“ беше официално открито четвъртото издание на Международния студентски форум „Бъдещите световни лидери“. На събитието присъстваха ректорът на Софийския университет проф. дин Иван Илчев, служебният министър на образованието и науката доц. Румяна Коларова, г-жа Катя Тодорова, служебен зам.-министър на външните работи, представители на посолството на Япония в Република България, деканското ръководство на Философския факултет, ръководството на катедра „Политология“, студенти от различни страни, гости. Специален гост-лектор бе председателят на Съюза на икономистите в България проф. Кръстьо Петков.

Студенти от СУ участват във Фулбрайтовия международен летен институт

От 10 до 23 август 2014 г. в Правец се провежда Тринадесетият Фулбрайтов международен летен институт, организиран съвместно от Българско-американската комисия за образователен обмен „Фулбрайт“ и Университетския комплекс за хуманитаристика „Алма матер“.

Пъстролистен столетник разцъфтя за първи път в Ботаническата градина в Балчик

Американско агаве (Agave americana L. var marginata – aurea) цъфна след четвъртвековен жизнен път в Университетската ботаническа градина в Балчик.

Три бронзови медала за българите от 46-ата Международна олимпиада по химия

Ръководители на отбора са доц. д-р Донка Ташева и доц. д-р Пенка Василева от Факултета по химия и фармация на Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

IN MEMORIAM

Софийският университет "Св. Климент Охридски" с дълбоко прискърбие съобщава, че на 31.07.2014 г. на 96-годишна възраст почина акад. Кирил Николов Василев.

Поклонението ще се състои на 3 август 2014 г. /неделя/ в 12.30 часа в Ритуалната зала на Централните софийски гробища.