Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини

   
Проф. дин Иван Илчев: „Винаги губи онзи, който се изправи срещу свободата на словото”

Ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски” проф. дин Иван Илчев изпрати съболезнователен адрес до посланика на Френската република в България Ксавие Лапер дьо Кабан по повод жестокия терористичен акт в редакцията на френския сатиричен вестник „Шарли ебдо”.

Фотоизложба „ Срещи с необяснимото” беше открита във Факултета по начална и предучилищна педагогика

Авторът на изложбата Жорж Ру е роден в Париж, но живее в Берлин. Той е един от първите компютърни специалисти в Европа, журналист, фотограф.

IN MEMORIAM

Софийският университет "Св. Климент Охридски" с дълбоко прискърбие съобщава, че почина проф. д.пс.н. Хайгануш Силгиджиян.

Опелото ще се състои на 11 януари 2015 г. от 14.30 часа в храма "Света София".

Архивът на Петър Увалиев беше дарен на Софийския университет

Във връзка със 100-годишнината от рождението на Петър Увалиев Софийският университет “Св. Климент Охридски” получи като дарение от неговата съпруга Соня Рув – Увалиева документален фонд и лични вещи, принадлежали на видния емигрант интелектуалец.

Проф. Средкова бе избрана за член на Европейския комитет за социални права

Проф. д-р Красимира Средкова от Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” бе избрана за член на Европейския комитет за социални права (ЕКСП). Тя е първият български представител в организацията и ще заема поста от 1 януари 2015 г. до 31 декември 2020 г.

42 метеорита в Алма матер

Автор: Стела Стоянова, в-к "Стандарт"

Софийският университет крие и доста потайности - някои от студентите му прекарват там години, без да разберат, че сградата пази например скелет на прадядото на мамута, който се намира току под покрива на музея на Ректората. Освен него в съседния музей на СУ са накацали и 42 метеорита. По-точно - отломки от тях. Сред тях е късче от Тунгуския метеорит, както и парченца от всички небесни тела, докоснали Земята на българска територия. Последното парченце, получено от Судан, е част от единствения метеорит в историята на човечеството, чиято траектория е била проследена от появата до падането му в нубийската пустиня.

IX-та Световна конференция на Институтите „Конфуций“

На 7-8 декември 2014 г. в гр. Сямън се проведе Деветата световна конференция на Институтите „Конфуций“, посветена на 10-годишния юбилей от основаването им като световна мрежа от китайски образователни и културни институти. В конференцията участваха ректорът на СУ „Св. Климент Охридски“ проф. дин. Иван Илчев и директорите на Института „Конфуций“ към СУ от българска и китайска страна - гл. ас. Антония Цанкова и проф. Гъ Джъцян.

Абсолвентите от випуск 2014 на Геолого-географския факултет получиха дипломите си за завършено висше образование

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ 270 бакалаври и магистри от Геолого-географския факултет на СУ получиха своите дипломи за завършено висше образование. От тях 75 са отличници, а един е пълен отличник.

Преподавател от Стопанския факултет на СУ спечели първо място в конкурса за наградата „Д-р Иванка Петкова“

В рамките на академичния конкурс за наградата "Д-р Иванка Петкова", организиран от Института за икономическа политика, ас. д-р Боряна Богданова, асистент към катедра „Статистика и иконометрия“ в Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски", бе класирана на първо място за своята разработка на тема "Застрашена ли е световната финансова стабилност в случай на нов руски вирус?".

На 23 февруари започва кандидатстудентската кампания 2015/2016 година

На пресконференция днес заместник-ректорът на СУ по учебната дейност доц. д-р Милена Стефанова и началникът на отдел „Образователни дейности” г-жа Албена Григорова представиха предстоящата кандидатстудентска кампания на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ за учебната 2015/2016 година.

Ден на отворените врати на Интегралния университетски център

В Конферентната зала на Софийския университет се проведе Ден на отворените врати на Интегралния университетски център. Събитието бе организирано от Центъра за електронно обучение на СУ. Бяха представени резултатите от проект, целящ въвеждането на дистанционно обучение в педагогическите специалности на университета.

На територията на Софийския университет в кв. „Лозенец” бе открит нов магазин на търговската верига BILLA

Официални гости на събитието бяха ректорът на СУ проф. дин Иван Илчев, зам.-ректорът на СУ доц. Евгения Бенова, Николай Петров, изпълнителен директор на BILLA България, Роланд Хаузер, посланик на Австрия в България, Улрике Щрака, ръководител на търговското представителство към Посолството на Австрия в България, Хрисимир Русев, зам.-кмет на район „Лозенец”, Илиян Терзиев, управител на АТ Инженеринг, Радослав Мутафов, технически директор на АТ Инженеринг.

В СУ се проведе заключителна конференция по проект E-Medievalia

В Конферентната зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски” се проведе заключителна конференция по проект E-Medievalia (Електронни ресурси за дистанционно обучение по медиавистика) с ръководител проф. дфн Татяна Славова. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз. Проектът е на стойност 618 598 лв.

Ректорът на СУ получи поздравително писмо от директора на Изследователския център „Валдемар Церан"

Проф. Мачей Кокошко, директор на Изследователския център за история и култура на Средиземноморието и Югоизточна Европа „Валдемар Церан" (Ceraneum) при Института по история на Лодзкия университет, Полша, изпрати поздравително писмо до ректора на Софийския университет «Св. Климент Охридски» проф. дин Иван Илчев.

Двама нови преподаватели се присъединиха към академичната общност на най-старото българско висше училище

Новоназначените преподаватели получиха трудовите си договори от ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

 

Във Факултета по математика и информатика на СУ бяха обновени зала 320 и факултетната библиотека

Със съвместните усилия на Факултета по математика и информатика и SAP Labs България беше обновена зала 320 във Факултета. На официалното откриване присъстваха деканът на факултета доц. д-р Евгения Великова, зам.-деканът доц. д-р Атанас Семерджиев, Радослав Николов, изпълнителен директор на SAP Labs България, преподаватели и студенти от ФМИ.

Възможностите за обмен на студенти и преподаватели бяха обсъдени на среща с делегация на Китайския съвет за стипендии

Ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се срещна с делегация на Китайския съвет за стипендии. В срещата участваха заместник-председателят на организацията Цян Нинг, директорът на отдела за европейски въпроси Ли Хонг, заместник-директорът на отдела за планиране и развитие Янг Ксианги и директорът на отдела за образование на посолството на Китай в България Юан Джиганг.

Международна конференция "Приобщаващо образование – образованието на 21 век"

На 13 декември в Аулата на Софийския университет се проведе международна конференция по приобщаващо образование. Тя беше открита от заместник-мининистъра на образованието и науката Ваня Кастрева и от председателя на Комисията по образованието и науката в Народното събрание Милена Дамянова. Конференцията бе организирана от Центъра за приобщаващо образование в партньорство със Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и с подкрепата на Фондация „Америка за България“ като част от програмата "Едно училище за всички".

В СУ се проведе международна научна конференция, посветена на 25-годишнината от демократичните промени в България

В Конферентната зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе двудневна международна научна конференция на тема: „25 години промени – граници и периодизация на българския преход, институции и качество на демокрацията в България“. Организатори бяха Инициативата „25 години свободна България“ и Катедра „Политология“ на Философския факултет на СУ в партньорство със Софийска платформа и със съдействието на фондация „Америка за България“.

„Алма Алтер“ беше домакин на едно от най-големите международни театрални събития за 2014 година

В дните между 8 и 12 декември 2014 г. се състоя международният арт-форум „Алтер Его”, който Театър-лаборатория „Алма Алтер“ към Софийския университет организира за четвърта поредна година. Участие в това издание взеха трупи от Полша, Иран, Италия, Уелс, Русия, Чехия. Разнообразието в културните традиции на всяка от страните даде възможност на трупите да се съизмерят една с друга и в дискусионния панел заедно да намерят новите тенденции в театралното изкуство.

Студенти от Софийския университет отбелязаха шведския празник Санта Лусия

Второкурсници от специалност „Скандинавистика“ във Факултета по класически и нови филологии отбелязаха шведския празник Санта Лусия, облечени според традициите, и изпълниха традиционни шведски песни, посветени на празника и на идващата Коледа.

Фондация „Св. Св. Кирил и Методий” връчи 108 стипендии "Нели и Робърт Гипсън"

За 11-­та поредна година Фондация „Св. Св. Кирил и Методий” раздаде стипендии по програмата „Стипендии на Роберт и Нели Гипсън”. Тържествената церемония по награждаването се проведе в Централното фоайе на СУ и бе открита от проф. Платиканов ­ президент на фондация „Св. Св. Кирил и Методий”.

Софийският университет бе домакин на годишните Хумболтови лекции

В Аулата на Софийския университет се проведоха годишните Хумболтови лекции, организирани от Хумболтовия съюз в България. На събитието присъстваха представители на академичната общност на Софийския университет, преподаватели и студенти.

Дипломираха се бакалаврите и магистрите от випуск 2014 на Медицинския факултет

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет 54 магистри и 30 бакалаври от Медицинския факултет получиха своите дипломи за завършено висше образование. От тях 12 са отличници.

Абсолвентите от випуск 2014 на Факултета по начална и предучилищна педагогика получиха дипломите си за завършено висше образование

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ 330 бакалаври от Факултета по начална и предучилищна педагогика на СУ получиха своите дипломи за завършено висше образование. От тях 25 са отличници.

Премиера на изданието „Литература… Наука… Библиография“. Сборник, посветен на 70-годишния юбилей на доц. д-р Татяна Янакиева“

В Конферентната зала на Софийския университет официално бе представено изданието „Литература… Наука… Библиография“. Сборник, посветен на 70-годишния юбилей на доц. д-р Татяна Янакиева.

Спортен клуб "Академик"на Софийския университет навърши 85 години

На 5 декември в Софийския университет се проведе честване по повод 85-годишнината от основаването на Спортния клуб "Академик". На тържеството присъстваха министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев, заместник-министърът на образованието и науката Ваня Кастрева, заместник-министърът на туризма Бранимир Ботев, ректорът на Националната спортна академия доц. Пенчо Гешев, проф. Анджелина Янева - директор на Департамента по спорт на СУ, проф. Вили Лилков, Михаил Миков, изявени спортисти, преподаватели и студенти.

В Софийския университет се проведе Форум за образованието по математика, информатика и природни науки в България

В Аулата на Софийския университет се проведе форум, посветен на образованието по математика, информатика и природни науки. Той се провежда по повод 125 години обучение по математика и природни науки в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Юбилейна конференция отбелязва 125 години математика и природни науки в СУ ”Св. Климент Охридски”

В Аулата на Софийския университет се проведе тържествено откриване на юбилейната конференция, с която най-старото висше училище в България отбелязва 125-та годишнина от преподаването на математика и природни науки в СУ ”Св. Климент Охридски”. Събитието е организирано от Факултета по математика и информатика, Физическия факултет, Факултета по химия и фармация и Биологическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Конференцията ще продължи до 8 декември 2014 г.

Дипломираха се магистрите от випуск 2014 на Философския факултет

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет 267 магистри от Философския факултет получиха своите дипломи за завършено висше образование. От тях 14 са отличници.

В Софийския университет се проведе презентация на тема "Кариерен старт в европейските институции"

В Заседателна зала 1 в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе презентация на тема "Кариерен старт в европейските институции". Тя се организира от EU Careers и Кариерния център на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Лектор на събитието бе Мария Трифонова, кариерен посланик за 2014/2015 г. на Европейската служба за подбор на персонал за България. Тя е е докторант в Стопанския факултет на СУ.

На пресконференция в СУ беше представена програмата за отбелязване на 100-годишнината от рождението на Петър Увалиев

В Конферентната зала в Ректората на Софийския университет се състоя пресконференция, на която бяха представени планираните дейности по повод 100-годишнината от рождението на Петър Увалиев, която ще бъде отбелязана през 2015 г.

Шестнадесет студенти на СУ получиха стипендии от Фондация „Еврика” и Huawei Technologies

В Националния политехнически музей за поредна година бяха връчени удостоверения за стипендиите на Фондация „Еврика”. Стипендиите са за ученици и студенти за постижения в различни области на науката. И тази година сред най-талантливите младежи шестнадесет от наградените са възпитаници на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. За първи път тази година на церемонията бяха връчени и стипендиите на Huawei Technologies.

Бакалаврите от випуск 2014 на Философския факултет получиха дипломите си за завършено висше образование

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ 316 бакалаври от Философския факултет на СУ получиха своите дипломи за завършено висше образование.

Къс от метеорита Алмахата Сита от Судан беше връчен на Музея по минералогия, петрология и полезни изкопаеми на Софийския университет

Актът на дарение е в резултат на подписания договор за сътрудничество между Софийския университет „Св. Климент Охридски” и трите университета от столицата на Судан Хартум. Посланикът на Република Судан у нас г-жа Илхам Ахмед връчи днес къс от метеорита Алмахата Сита на заместник-ректора на Софийския университет доц. Юрий Кучев.

Екатерина Йосифова е лауреат на Голямата награда за литература на Софийския университет за 2014 г.

На тържествена церемония в Аулата бе връчена Голямата награда за литература на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за 2014 г. Тазгодишната награда изразява признанието на академичната общност за цялостното творчество на поетесата Екатерина Йосифова. На събитието присъстваха ректорът на Софийския университет проф. дин Иван Илчев, деканът на Факултета по славянски филологии проф. дфн Панайот Карагьозов, деканът на Факултета по класически и нови филологии проф. д-р Цветан Теофанов, проф. д-р Миглена Николчина, проф. Александър Шурбанов, представители на академичната общност, преподаватели и студенти.

На пресконференция бяха представени резултатите от изпълнението на проекта „Ключ към качеството“

В Пресклуба на БТА се проведе заключителна пресконференция, на която бяха представени резултатите от изпълнението на проект „Ключ към качеството”. Проектът се финансира от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” на ЕСФ и е насочен към усъвършенстване на системата за управление на качеството в Софийския университет.

СУ “Св. Климент Охридски” подобрява позицията си в класирането по 3 от 22 направления, в които е класиран в рейтинговата система за 2014 г.

Софийският университет е на първо място в 22 от 22 направления сред държавните университети в България, показват данните в новото издание на Рейтинговата система на висшите училища с актуална информация за 2014 г.

Международният ден на Антарктида беше отбелязан в Софийския университет

Международният ден на Антарктида - 1 декември беше отбелязан от Българския антарктически институт съвместно с Асоциацията на младите полярни изследователи (АПЕКС България) със семинар, лекции, изложби и занимания за деца.

СУ и УНСС подписаха меморандум за съвместна книгоиздателска и разпространителска дейност

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ и Университетът за национално и световно стопанство подписаха днес Меморандум за съвместна книгоиздателска и разпространителска дейност.

Софийският университет отбеляза 20-годишнината на специалност „Кореистика”

Софийският университет отбеляза 20-годишнината от създаването на специалност „Кореистика” с международна научна конференция на тема "Корейското общество в очите на света”. На официалното откриване, което се състоя в зала "Проф. Емил Боев" в Центъра за източни езици и култури, присъстваха ректорът на СУ проф. дин Иван Илчев, директорът на ЦИЕК проф. дфн Александър Федотов, посланикът на Република Корея Шин Менг-хо, изследователи от Унгария, Италия, Сърбия, Русия, Австрия, Турция, много преподаватели и студенти. Организатори на събитието са Центърът по кореистика и специалност „Кореистика” към СУ.

Абсолвентите от випуск 2014 на Стопанския факултет получиха дипломите си за завършено висше образование

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ 130 бакалаври и магистри от Стопанския факултет на СУ получиха своите дипломи за завършено висше образование. Абсолвентите, завършващи с отличен успех, са 22.

Проведе се първият университетски симпозиум по социална педагогика в България

Във Факултета по начална и предучилищна педагогика на Софийския университет се проведе първият университетски симпозиум по социална педагогика в България, организиран от катедра „Социална педагогика и социално дело“. На симпозиума присъстваха деканът на факултета проф. д-р Димитър Гюров, ръководителят на катедра „Социална педагогика и социално дело“ проф. дпн Клавдия Сапунджиева, както и представители на академичната общност от водещите в това направление университети в цялата страна.

Департаментът по спорт награди най-добрите студенти-спортисти на Софийския университет за 2014 година

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе тържествена церемония за награждаване на десетте най-добри спортисти на СУ за 2014 г. За поредна година Департаментът по спорт на Софийския университет избра своите най-добри студенти-спортисти, отличили се с високи постижения на различни състезания.

Юбилейна изложба „Първостроителят“, посветена на 155-годишнината на Александър Теодоров-Балан

Във фоайето на Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“ бе открита изложбата „Първостроителят“, посветена на 155-годишнината от рождението на Александър Теодоров Балан /1859-1959/, първият ректор на Софийския университет. Изложбата е организирана от Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“ и Музея на Софийския университет.

Представяне на резултатите от анализ на образа на България във водещите европейски медии през 2013 година

Днес в Конферентната зала бяха представени резултатите от анализ „Образът на България във водещите европейски медии за периода 1 януари – 31 декември 2013 година”. Проектът е финансиран от Фонд „Научни изследвания“ и е осъществен с подкрепата на Катедра "Европеистика" към Философския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Завърши випуск 2014 на Факултета по педагогика

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет 220 бакалаври и магистри от випуск 2014 на Факултета по педагогика получиха своите дипломи за завършено висше образование. Абсолвентите, завършващи с отличен успех, са 5. На церемонията присъстваха зам.-ректорът на СУ проф. дбн Румен Панков, деканът на Факултета по педагогика доц. д-р Бончо Господинов, преподаватели, близки и приятели на абсолвентите.

Софийският университет отбеляза деня на св. Климент Охридски с академично тържество

На 25 ноември 2014 г. за 109-ти път в своята история Софийският университет „Св. Климент Охридски” отбеляза патронния си празник с академично тържество. На събитието присъстваха министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, кметът на София Йорданка Фандъкова, доц. Румяна Коларова, секретар на държавния глава по връзките с гражданското общество, доц. Мартин Иванов, секретар на президента по култура, образование и национална идентичност, много ректори на висши училища от София и страната, представители на Българската академия на науките, академичната общност на Университета, много преподаватели и студенти.

Представяне на изложба, филм и документален сборник "Св. Димитрий Басарбовски - светец на два народа"

В Централното фоайе на ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бе открита изложба, посветена на св. Димитрий Бесарбовски. Едновременно с това бяха представени филм и документален сборник „Св. Димитрий Басарбовски – светецът на два народа“. Събитието е организирано от Музея на Софийския университет и посолството на Румъния у нас. Проектът е реализиран с помощта на Университетския комплекс по хуманитаристика "Алма Матер".

Абсолвентите от випуск 2014 на Богословския факултет получиха дипломите си за завършено висше образование

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ 78 бакалаври и магистри от Богословския факултет на СУ получиха своите дипломи за завършено висше образование. Абсолвентите, завършващи с отличен успех, са 18.