Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини

   
Проф. Боян Биолчев с нова книга

Излезе новата книга на проф. Боян Биолчев. Сборникът с разкази “Летен сняг” ще бъде представен на 15 април, от 18.00 часа в ресторант “Яйцето” от писателя Дончо Цончев.

Институт „Диалог Европа”

На 13 април в зала 1 на Софийския университет „Св. Климент Охридски" се откри Институт за докторанти и постдокторанти „Диалог Европа", който бе създаден по конкурс за „Центрове за върхови постижения" на Фонд „Научни изследвания".

Съобщение

Във връзка със стартирането на конкурса за разработване на научни проекти за 2009 г. със средства, отпуснати целево от държавния бюджет Ви информираме, че заявките за участие в конкурса ще се приемат до 15 април 2009 г., а договорите за одобрените проекти ще се подават от 7 май до 1 юни 2009 г. в Ректората, стая 24-А (южно крило, партер, под стълбите), всеки работен ден от 15.00 ч. до 17.00 ч., г-жа Нина Шолева, тел. 9308 353, е-mail: nina@admin.uni-sofia.bg.

Обучителен семинар за работа с информационната платформа ISI Web of Knowledge

На 14 април 2009 г. (вторник), от 14.00 до 16.00 ч., в читалня "Акад. Стоян Аргиров" на Университетската библиотека "Св. Климент Охридски" представителят на ISI Web Of Knowledge г-н Дейвид Хорки ще проведе обучителен семинар за работа с информационната платформа ISI Web of Knowledge.

Скръбна вест

 

Софийският университет "Св. Климент Охридски" с дълбоко прискърбие съобщава, че на 8 април 2009 г. внезапно почина

академик БОРИСЛАВ БОЯНОВ

Предварителната кандидат-студентска кампания започва

Уважаеми колеги, както знаете, в неделя (5 април) в 9:00 часа започва предварителната кандидат-студентска кампания в Университета с изпита по география на България.

Политическа митология и история

На 2 април в Конферентната зала на университета се откри международна конференция на тема: „Политическа митология и история". Организатори са Исторически факултет, Философски факултет и Института за докторантски и постдокторантски изследвания „Диалог Европа" с подкрепата на Медийна група ВАЦ.

България и Ирландия – партньори в Европа

Това е темата на симпозиума, който г-жа Мери Макалийс, Президент на Ирландия откри на 26 март в Аулата на университета. Както сама каза, тя е първият ирландски президент на официално посещение в нашата страна и бе приета изключително радушно от академичната колегия.

Церемония по връчване на Почетен знак със синя лента

На 18 март на заседание на Академическия съвет, доц. Мария Шишиньова – Зам.-ректор на СУ връчи престижната университетска награда на проф. Евгени Головински

Проект "Бизнесът в действие"

От 27 до 29 март 2009 г. в Софийския университет „Св. Климент Охридски” ще се проведе проектът „Бизнесът в действие”

„Вашето бъдеще в нашия университет”

Под този надслов протече първата от поредицата запланувани срещи на настоящите студенти с желаещите да станат такива в Алма матер

Дарение от Ирландия

По повод националния празник на Ирландия - Денят на Свети Патрик, 17 март, Посланикът на Ирландия Джефри Кийтинг ще дари ценно копие от "Евангелие от Дъроу" на Университетската библиотека "Св. Климент Охридски"

Бепе Севернини в България!

На 11 март в Аулата на СУ се състоя среща с италианския писател Бепе Севернини, който бе на посещение у нас по покана на Италианския културен институт.

Първа съвместна програма между Хардвард и СУ "Св. Кл. Охридски"

Първа информационна среща:

16 март 2009, от 18 ч. в Стопански факултет
Цариградско шосе 125, бл.3, зала 417

Обучителен семинар за потребителите на ProQuest и Elsevier

На 17 март 2009 г. (вторник) ще се проведе обучителен семинар за потребителите на ProQuest и Elsevier на територията на Стопанския и Философския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски"

Конкурс Лаборатория за слава FameLab

Лаборатория за слава Famelab е инициатива на Фестивала за наука в Челтнъм в Обединеното кралство и цели да насърчи младите учени да вдъхновят и провокират общественото въображение с визиите си за науката на 21 век.

Нова книга на проф. Борис Парашкевов

На 9 март в Зала 1 проф. Борис Парашкевов представи новата си книга „Етимологични дублети в българския език”.

Различно минало, общо бъдеще

От 1 до 7 март в Алма матер се осъществи обменна програма „Различно минало, общо бъдеще" между Младежката организация на дружеството на ООН в България и Студентската асоциация за ООН в университета в Утрехт, Нидерландия.

Библиотека и в Студентски град

Ректорът на СУ и министърът на МОН откриха клон на Централната университетска библиотека в блок 42 Б на Студентски град

Дни на кандидат-студента

 

5 март 2009 г. – от 11.00 до 17.00 ч.

6 март 2009 г. – от 10.00 до 17.00 ч.

7 март 2009 г. – от 10.00 до 14.00 ч.

Ново младежко предаване „АТЕЛИЕ”

На 5 март по БНТ стартира новото младежко предаване „АТЕЛИЕ” на студентската телевизия „Алма матер”. То е дело на студенти от Факултета по журналистика и масови комуникации и е посветено на хората, които се занимават с изкуство, медии, култура и образование.

Студентски Обектив 2009: Покажи им твоя свят!

Искате да крещите за всичко което ви влудява в България, но нямате думата? Не мълчете, а използвайте фотоапаратите и мобилните си телефони и ПОКАЖЕТЕ света, който ви заобикаля! Снимайте малките и големите неща, които въплъщават и добрите и лошите страни на това да си студент, да си млад и да си българин/българка.

Лаборатория за слава FameLab 2009

Започва регистрацията за националния конкурс за комуникация на науката Лаборатория за слава FameLab 2009, в който СУ "Св. Кл. Охридски" е партньор

СУ “Св. Кл. Охридски” разполага с почивна база в гр. Китен

Почивната база има три конферентни зали (една с 60 места и две с по 30 места), стол-ресторант и лятна градина с по 100 места, дневен бар и просторен обособен двор.

Стипендии “ФУЛБРАЙТ” и “ХЮБЪРТ ХЪМФРИ” през учебната 2010/2011 г.

Комисия “Фулбрайт” обявява конкурси за стипендии през учебната 2010/2011 година

Kонкурс за дизайн

Софийски университет „Св. Климент Охридски” обявява конкурс за дизайн на почетния знак „Отличник на Софийския университет „Св. Климент Охридски”

Нови придобивки за Софийския университет

Пресконференция на Ректорa на Алма матер проф. дин Иван Илчев, просветния министър Даниел Вълчев и Валери Цветанов – министърa на земеделието

Пресконференция - КСК '09

На пресконференция в Софийския университет „Св. Климент Охридски” стана ясно, че новите моменти в тазгодишната кандидатстудентска кампания могат да се обособят в четири групи

Mагистърска програма по история на жените и половете

В партньорство с четири европейски университета, Философски факултет на СУ предлага първата европейска интердисциплинарна магистърска програма по история на жените и половете.

Фондация “Св. Климент Охридски” обявява трети национален литературен конкурс за стихотворение и разказ

За наградите могат да кандидатстват студенти с българско гражданство, обучаващи се у нас и в чужбина.

Австрийски стипендии

за специализация в Австрия на млади учени до 35 години от всички научни области: докторанти, с научно-образователна степен “доктор”, доктори на науките, университетски преподаватели по немски език или история и завършилите с магистратура след 30.09.2007 г.

105-годишнина от единството и автономията на Университета

На 23 януари 1904 г. с Указ на княз Фердинанд е утвърден закон, според който “Държавното висше училище се преименува на университет”.

Дискусия за БЪДЕЩЕТО НА СТУДЕНТСКИ ГРАД

Какво се случва повече от месец след трагедията в Студентски град? Какви мерки се взимат и има ли въобще промяна? Кога Студентски град наистина ще бъде град за студенти?

Юбилеен концерт

На 18 декември в Аулата на СУ се състоя концерт на Университетския състав за старинна музика „Св. Климент Охридски” по повод 25-годишнината от създаването на състава

Голямата награда за литература на Софийския университет - 2008 г.

За десети пореден път Софийският университет “Св. Климент Охридски” връчи Голямата награда за литература. В юбилейната 120-а година на най-старото висше училище с нея бе удостоен известният български писател и бивш ректор на Алма матер проф. Боян Биолчев.

Доктор хонорис кауза

На 2 декември 2008 г. Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Неофит бе удостоен с високата чест да стане носител на най-високата почетна научна степен Доктор хонорис кауза на Софийския университет „Св. Климент Охридски"

Международна научна конференция

Състояние и развитие на медиите след промените от 1989 г. в страните от Централна и Източна Европа

Медиен панаир 2008

Медиен плурализъм и медийно разнообразие

 

Софийският университет с награда от вестник “Пари”

Вестник “Пари” обяви годишните си отличия за 2008 г. Софийският университет получи приза в направленията хуманитарни науки и право.

Стипендии за специализации и научни изследвания в чужбина

за академичната 2009/2010 година
за студенти, докторанти, преподаватели и изследователи

Награда за най-добър млад учен на Софийския университет

С решение на Академическия съвет от 22 октомври 2008 г., протокол № 1 беше учреден статут на Награда за най-добър млад учен на Софийския университет "Св. Климент Охридски"

Голямата награда за научна и изследователска дейност на Софийския университет

С решение на Академическия съвет от 24 септември 2008 г., протокол № 14 беше приет статут на Голямата награда за научна и изследователска дейност на Софийския университет "Св. Климент Охридски"

Честит рожден ден, СУ!

На 24 ноември 2008 Софийският университет „Св.Климент Охридски” празнува своята 120-годишнина. С него чества 120-годишнината си и висшето образование в нашата страна.

Статут на Голямата награда за научна и изследователска дейност на СУ

Предложенията за носителите на тазгодишната награда следва да постъпят до 20.10.2008 г. при Главния секретар на СУ - Детелина Илиева, тел. 9308 336, 0878 472 075

Центърът за образователни услуги предлага обучение за допълнителна квалификация

През учебната 2008/2009 г.
Центърът за образователни услуги към СУ
предлага обучение за допълнителна квалификация

СУ обявява търг

за откриване на процедура за отдаване под наем на част от недвижим имот – публична държавна собственост – стол-ресторант "Яйцето"

КРЪГЛА МАСА
Двувековният път на едно понятие „Балканският полуостров“ (1808-2008 г.)

 

Историята на Софийския университет излезе на английски

“Първите 120 години” е заглавието на новоизлязлата история на Софийския университет