Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Специалности / Магистърски програми / Новини от магистърска програма "Енергийни пазари и услуги" / Симулация на електроенергийна борса в Стопанския факултет

   

17.06.2014

 

Симулация на електроенергийна борса в Стопанския факултет

 

2014-06-03AloisTost

 

 

 

На 3 юни, в рамките на курса „Мениджмънт на енергийни и ютилити услуги” от магистърската програма „Икономика и управление в енергетиката, инфраструктурата и комуналните услуги” на Стопански факултет, се проведе гост-лекция на германския енергиен експерт Алоис Тост. След лекцията, студентите и преподавателят ас. Атанас Георгиев участваха и в динамична симулация на електроенергийна борса и електроенергиен пазар.

Симулацията е походова игра и в нея се включиха 16 студенти от тазгодишния и от минали випуски на програмата. Играта имитира търговията на енергийни борси като тази в Лайпциг, Германия (EEX) и в Прага, Чехия (OTE). Всеки от отборите разполага с различни мощности (ядрени, въглищни, газови и централи с комбиниран цикъл), които имат реалистични разходи и ограничения при участието си в пазара. Преди провеждането в Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, симулацията е тествана над 30 пъти и с отбори в 10 университета в Германия, Австрия и Чехия. В рамките на българската симулация, победител стана отборът на Кремена Транакиева от випуск 2014 и на завършилите Никола Василски и Любомир Карабожиков, които работят активно в търговията с електрическа енергия в България.

Алоис Тост, който е създател на пазарната симулация, е завършил Техническия университет в Дрезден, Германия, работил е за шведската ютилити компания Vattenfall и за финландската Wärtsilä, а от 2004 г. е и участник в различни инициативи, свързани с енергийна политика и икономика. През 2011 г. започва работа като независим консултант по енергийна икономика и технологии на чешкия и германския пазар, като преподава редовно лекции по енергийна икономика в Централна Европа.