Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Специалности / Магистърски програми / Новини от магистърска програма "Енергийни пазари и услуги" / Покана за гост-лекция на доц. д-р Егор Задеба, МИФИ, на тема Безопасност в ядрената енергетика и представяне на Академията на Росатом – 7 ноември, Стопански факултет, 18:00 ч в зала 420

   

31.10.2019

 

 

Екипът на магистърската програма „Енергийни пазари и услуги“ в Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ кани студенти, преподаватели и приятели на факултета да посетят гост-лекция на доц. д-р Егор Задеба – кандидат на физико-математическите науки и преподавател в Научно-образователния център NEVOD, който е структурно звено на Националния изследователски ядрен университет МИФИ в Москва.

 

Веднага след неговата лекция представител на Академията на Росатом ще представи възможностите за безплатно продължаване на обучението в Русия - магистърска и докторска степени.

 

Гост лекцията ще се проведе в Стопанския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" - бул. Цариградско шосе N 125, блок 3, зала 420, от 18:00ч на 7 ноември. Линк към карта.

 

MIFI

 

 

Гост-лекцията ще е на английски език, а темата ще е Безопасност в ядрената енергетика – „Nuclear safety. Why are nuclear power plants are considered safe? Safety systems of nuclear power plants with reactors III +

 

Доц. д-р Егор Задеба е два пъти награден с медал на Руската академия на науките за млад учен. Отличен е за работата си в областта на ядрената физика и по-конкретно физиката на високите енергии и елементарните частици. Под негово ръководство в рамките на 4 години екип от млади служители и студенти успява да разработи и създаде дизайн на нова инсталация - детектор за запис на почти хоризонтален поток от мюони от космически лъчи на свръхвисоки енергии. Инсталацията е първа по рода си в света и вече е въведена в експлоатация.