Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Специалности / Магистърски програми / Новини от магистърска програма "Енергийни пазари и услуги" / Лекция на Мартин Георгиев, председател на Асоциацията на търговците на електроенергия в България

   

16.05.2017

 

На 15 май 2017 г. гост-лектор в магистърската програма „Икономика и управление в енергетиката, инфраструктурата и комуналните услуги“ на Стопански факултет беше Мартин Георгиев – Председател на УС в Асоциацията на търговците на електроенергия в България ( АТЕБ – www.ateb.bg ) и прокурист на Алпик Енергия България ЕООД . В АТЕБ членуват 18 компании с лицензии за търговия с електрическа енергия, които са отговорни за значителна част от пазара в България.

thumbnail_20170515_181739

Темата на лекцията на г-н Георгиев беше „12 години електроенергиен пазар в България“ и в нея той представи ролята на търговците на електроенергия в либерализирания пазар, дейността на АТЕБ, данни за търговията на енергийните борси в Европа и България през миналите години и обзор на предстоящите промени в регулациите.

Преди да се присъедини към Алпик, Мартин Георгиев е работил като Мениджър Ключови клиенти в Aare-Tessin Ltd. for Electricity (Atel) в централата на холдинга в Швейцария. Преди това е заемал длъжността Програмен мениджър в Юкономикс. Има практика като консултант в либерализацията на електроенергийния пазар в България и специализация в областта на икономика и управление в енергетиката. Сертифициран спот търговец от Европейската Енергийна Борса (EEX).