Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Специалности / Магистърски програми / Новини от магистърска програма "Енергийни пазари и услуги" / Гост лекция на Оливие Маркет, изп. директор на AES Bulgaria, в Стопански факултет

   

21.03.2017

 

На 20 март гост-лектор по дисциплината „Мениджмънт на енергийни и ютилити компании“, част от магистърската програма „Икономика и управление в енергетиката, инфраструктурата и комуналните услуги“ на Стопански факултет, беше г-н Оливие Маркет , изпълнителен директор на „Ей И Ес България“ .

Г-н Маркет представи отново темата „Energy Storage and the Clean, Unbreakable Electricity Grid“. Лекцията представи технологичните предимства и регулаторните модели за интегриране на съоръжения за съхранение на електроенергия (energy storage). Модератор на лекцията беше ас. д-р Атанас Георгиев . След презентацията се проведе дискусия с настоящи и завършили студенти от магистърската програма.

thumbnail_AES - snimka 1

За първи път темата за новата технология AES Advancion бе представена пред български студенти по време на лекция в Стопански факултет през 2015 г. (https://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/universitet_t/fakulteti/stopanski_fakultet/specialnosti/magist_rski_programi/stopanski_fakultet/specialnost_ikonomika/magist_rski_programi_za_ikonomisti/ikonomika_i_upravlenie_na_energetikata_infrastrukturata_i_komunalnite_uslugi/novini_ot_magist_rska_programa_ikonomika_i_upravlenie_na_energetikata_infrastrukturata_i_komunalnite_uslugi/olivie_market_izp_direktor_na_aes_bulgaria_s_gost_lekciya_v_stopanskiya_fakultet). Сега г-н Маркет представи най-новите проекти за съхранение на електрическа енергия, както и напредъка на технологията през последните 2 години.

Оливие Маркет е Управляващ директор на ЕЙ И ЕС България от януари 2015 г. Преди това е бил Вицепрезидент Бизнес развитие в AES Доминиканска република. Кариерата му в енергийния сектор започва през 1995 г. във френската компания “Electricité de France“ (EDF), където е работил 9 години, преди да се присъедини към AES Corporation. Преди да дойде в България, Оливие Маркет е бил Мениджър Бизнес развитие в AES в САЩ, Директор Бизнес развитие за AES Сингапур и Вицепрезидент Бизнес развитие в AES Бразилия и в Доминиканската република.Г-н Маркет е завършил “Ecole Nationale Supérieure des Mines de Paris” в Париж, Франция. Завършил е магистратура по Машинно инженерство в Texas A&M University – САЩ и MBA програма на Harvard Business School.