Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Специалности / Магистърски програми / Новини от магистърска програма "Енергийни пазари и услуги" / Екип на Стопанския факултет представи успешно завършен проект за JRC в инициатива на Столична община

   

31.03.2019

 

 

На 29 март 2019 г. екип от Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ представи Модел за прогнозиране замърсяването на въздуха в София чрез гео локации по време на Софийска работилница за Иновации, организирана от Столична община (Асоциация за развитие на София) с финансовата подкрепа на ГД „Съвместен изследователски център“ (JRC – Joint Research Center) на Европейската комисия.

 

Г-жа Чарлина Вичева, зам.-директор на JRC присъства на представянето на изследването, което бе поръчано от JRC на Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и осъществено от екип в състав: доц. Боряна Богданова и доц. Ангел Марчев – старши изследователи; студентите от Стопанския факултет Владимир Заков, Денис Стефанов и Кирил Генов – младши изследователи, и доц. Атанас Георгиев – проектен координатор. Данните и методологията вече са публикувани на sofiaPM10.report и могат да се ползват от всеки.

 

2

 

Чарлина Вичева и Йорданка Фандъкова, кмет на София, подписаха меморандум за разбирателство по време на церемония в София. JRC ще си сътрудничи с властите в столицата в областта на климата, качеството на въздуха, околната среда, транспорта, енергийната недостатъчност и ефективност, защитата и сигурността на публичните места, специализацията в интелигентни технологии, цифровата трансформация и киберсигурността. Специално внимание ще бъде отделено на градовете, в това число креативните градове и бъдещето на градовете.

 

Това сътрудничество се основава на успешна поредица от вече съществуващи обмени в различни области, включително цифрова трансформация, културни и креативни градове и качество на въздуха.

 

Партньорите ще организират заедно международна конференция на местните власти относно качеството на въздуха „SOFAIR2“, която ще се проведе на 12 април 2019 г.

 

1

 

Целта на пилотния проект „Науката среща Парламента – Науката среща Регионите“ беше на този лагер за иновации е да се измислят иновативни, нестандартни решения за основните обществени предизвикателства в града: енергийна недостатъчност, устойчив транспорт и мобилност, социални ефекти от иновациите. Лагерът за иновации е предприемачески процес на откриване, изискващ по-висока степен на ангажираност и взаимодействие от участниците, отколкото при традиционната конференция. Методологията е разработена от СИЦ в тясно сътрудничество с Комитета на регионите.