Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / FEBA TV - видео новини / Видео-новини и медийни участия / Деканът на Стопанския факултет с коментар за ценовите нива на електроенергията и природния газ в предаването Business Daily на ТВ Европа

   

22.11.2021

 

Доц. д-р Атанас Георгиев, декан на Стопанския факултет към СУ „Св. Климент Охридски“, коментира ценовите нива на природния газ и електроенергията в Европа и България в предаването "Business Daily" на ТВ Европа.

Untitled-12

Доц. Георгиев коментира: "Радвам се, че в последния си доклад ACER, Агенцията за сътрудничество на енергийните регулатори, анализира ценовите пикове. Най-щоковото бе натрупването на няколко фактора - високите цени на газа, които са високи на глобално ниво, комбинирано с покачването на въглеродните емисии и повишеното търсене на електроенергията, в следствие на това, че в много от националните пазари на Европа възстановяването от първите вълни на пандемията е бързо. Не бих казал, че това е напълно неочаквано, но натрупването на тези фактори ни изненада най-много. Обикновено, когато се гледа възстановяването от криза, се гледат макроикономическите решения, но не трябва да забравяме, че самите енергийни пазари сами по себе си са макроикономически елемент в картината".

"Лошото е, че прогнозите за следващите няколко месеца са за високи ценови нива, като това няма да доведе до нищо добро нито за бизнеса, нито за домакинствата. Това е проблем на конкурентоспособността, но и чисто социален проблем, който обхваща цялото население", сподели още той.

 

Участие на доц. д-р Атанас Георгиев в предаването Business Daily на 17.11.2021 г.