Начало / Университетът / Факултети / Философски факултет / Новини / Архив / ПРОГРАМА „ЕРАЗЪМ +” 2014-2015

   

 

Списък на приемащите университети

Обновен списък на приемащите университети

Желаещите да участват в програмата представят в канцелариите на съответните специалности:

  1. Молба /свободен текст/, с подредени по желание университети /до 3 в съответното направление на специалността/ и да се посочи семестър на обучение за учебната 2014-2015 г.
  2. Мотивационно писмо
  3. CV, публикации /ако има такива/, дипломи или сертификати за владеене на език.
  4. Уверение за успех и семестър на обучение за бакалавърска степен
  5. Уверение за записана магистърска програма
  6. Заповед за зачисляване в докторантура

 

Провеждане на конкурсите за избор на студенти/докторанти за мобилност с цел обучение от 17.03.2014 до 28.03.2014 г.

1.Комисиите се определят по решение на специалностите, като в тях участва един представител на студентите, предложен от Студентския съвет, както и представител от Международен отдел на СУ.

2.Комисиите към всяка специалност трябва да се съобразят със следните критерии при подбор на студенти и докторанти:

а/ бакалаврите трябва да са редовни студенти, завършили поне два семестъра и да не е последен семестър към датата на подаване на документите ;

- магистрите – да са записани в магистърска програма в редовна форма на обучение и да не е последен семестър към датата на подаване на документите;

-докторантите – да са зачислени в редовнна докторантура;

в/ преподавателите да са на основен трудов договор във Философски факултет;

г/ висока степен на владеене на езика, на който се извършва обучението в приемащия университет;

д/ успех минимум 4.50.

3.Философски факултет не поема финансови ангажименти извън договорираните по програмата грандове.

4.Всички прослушани курсове, взети изпити и получени оценки и кредити в приемащия университет се признават по съответен ред в нашите специалности за задължителни, свободноизбираеми или факултативни курсове, като за семестър минималният брой кредити са 30.

 

КРИТЕРИИ

 

за допустимост и селекция на студенти и докторанти по програма „Еразъм+“, Ключова дейност 1, Образователна мобилност във висшето образование,

Мобилност с цел обучение

 

Академична 2014/2015 година

  1. Критерии за допустимост:

 

1.1. Кандидатите трябва да са граждани на държава, участваща в програмата ”Еразъм+”, легитимни за участие в Ключова дейност 1, Образователна мобилност във висшето образование, или студенти/докторанти, официално признати от такава държава за бежанци, лица без гражданство или постоянно пребиваващи чужденци. Студенти/докторанти, които нямат статут на бежанци, на лица без гражданство или статут на постоянно пребиваващи чужденци в държава, участваща в програмата, могат да осъществят мобилност, в случай на свободни места и има неусвоени средства. САМО при наличие на свободни места и неусвоени средства могат да бъдат избирани за участие в програмата и студенти, които са граждани на страна извън ЕС, записани в редовна форма на обучение.

 

1.2. Студенти/докторанти, които не са български граждани и са одобрени за участие в програмата, могат да осъществят мобилност в родната си държава, само ако за въпросната мобилност липсват други легитимни и одобрени участници.

 

1.3. Кандидатите трябва да бъдат записани в ОКС Бакалавър или ОКС Магистър за годината, през която ще осъществят мобилността, или да са докторанти, (и за трите степени е допустима редовна, задочна или дистанционна форма на обучение).

 

1.4. Към момента на кандидатстването за мобилност с цел обучение кандидатите следва да имат завършени мин. два семестъра от следването си в ОКС Бакалавър.

 

1.5. Кандидатите следва да владеят езика, на който ще се провежда обучението, съгласно изискванията на приемащия университет. В случай, че приемащият университет не е посочил изрично изискване за наличие на сертификат, удостоверяващ степента на владеене на езика, комисията за селекция на ниво факултет преценява по какъв начин ще се оценят езиковите познания на кандидата.

 

1.6. Кандидатите следва да отговарят на изискването - всеки студент/докторант има право на максимум 12 месеца мобилност за всяка степен на своето обучение (бакалавър, магистър, докторант), като в тази макс. продължителност включва и периода на мобилността с цел практика. За специалности, които приключват с присъждане на магистърска степен (напр. Право, Медицина), се допуска максимална продължителност на мобилността до 24 месеца (обучение и практика).

 

1.7. Кандидатите следва да удостоверят успех от обучението си в Софийски университет до момента на кандидатстването мин. мн. добър 4.50. За новозаписани магистри се взема средния успех от следването от бакалавърската степен и дипломната защита/държавния изпит. За докторанти се взема средния успех от приемните изпити.

 

  1. Критерии за селекция:

 

  1. Комисията за селекция на кандидатите избира студенти/докторанти с цел обучение на база комплексна оценка на тяхната мотивация, степента на владеене на езика на обучението в приемащия университет и средния успех към момента на кандидатстването за мобилност с цел обучение.
  2. По обективна преценка на Комисията, не се допуска мобилност на студенти в ОКС Бакалавър и/или Магистър през последния семестър на тяхното обучение.

 

Индивидуални грантове (в евро) за студентска мобилност с цел обучение за академичната 2014-2015 година

 

Приемаща държава месечна ставка (в евро)

Група 1 Дания, Ирландия, Франция, Италия, Австрия, Финландия, Швеция, Великобритания, Лихтенщайн, Норвегия, Швейцария 500

Група 2 Белгия, Чехия, Германия, Гърция, Испания, Хърватска, Кипър, Люксембург, Холандия, Португалия, Словения, Исландия, Турция 500

Група 3 Естония, Латвия, Литва, Унгария, Малта, Полша, Румъния, Словакия 450