Начало / Университетът / Факултети / Философски факултет / Новини / Архив / Курсове в докторска степен през зимен семестър на учебната 2012/2013 година

   

Стартира записването за докторантския курс: “Методология на сравнителните изслeдвания”, лектор доц.д-р Румяна Коларова.

Първата среща ще бъде на 7.12.2012 г. от 14.00 до 16.00 ч.
аудитория 300, блок 4, бул. „Цариградско шосе”125

За да се запишете, моля изпратете на Яна Тодорова, инспектор докторанти, Деканат на Философски факултет на e-mail: yanamtyahoo@gmail.com най-късно до 04.12.2012 г. следната информация:

  • три имена
  • форма на обучение
  • професионално направление
  • катедра
  • факултет
  • име на университет /Ако не сте докторант от СУ „Св. Кл. Охридски” курсът е срещу заплащане на такса от 150 лв. за 30 уч.часа. /

 

Допълнително ще бъдат обявени датите и мястото на следващите занятията.

 

Анотация на курса

МЕТОДОЛОГИЯ НА СРАВНИТЕЛНИТЕ ИЗСЛЕДВАНИЯ

 

Преподавател: Румяна Коларова

 

Кабинет: 321,

 

e-mail: rumyana@sclg.uni-sofia.bg

 

Приемни часове: вторник и петък 14:00-15:00

 

Курсът си поставя за цел да запознае с основните характеристики и актуалните проблеми на сравнителния анализ на политическите процеси. Разглеждат се три основни групи проблеми:

 

(1) алтернативни `теоретични модели за сравнителни емпирични изследвания и анализ на политическите процеси;

 

(2) сравнителни изследвания на различни сфери на политиката; анализ на инструментариума и

 

(3) резултати от известни сравнителни изследвания, които са имали ключово значение за развитието на сравнителните методи.

 

Доколкото инициаторите и организаторите на тези изследвания са вече “класици”, голяма част от инструментариума и резултатите на големите международни сравнителни изследвания са формирали базисни понятия в съвременната политология.

 

В учебното съдържание на курса ударението е поставено върху конкретните факти, автентичните констатации и изводи на изследователите, а не върху последващите интерпретации; съпоставят се направените прогнози с реалните политически процеси.

 

Анализират се настъпилите през 80-те години на ХХ век радикални промени в терминологията и изследователския инструментариум, които са наложени не само от развитието на политологията като емпирична наука, но и от потребностите и динамиката на текущата политика.