Начало / Университетът / Факултети / Философски факултет / Новини / Архив / Биоетиката? Покана за разговор

   


Уважаеми колеги,

имаме удоволствието да ви поканим на разговор
по повод на изданията Раждането на биоетиката, автор Албърт Р. Джонсън, и Автономия и биоетика, част 1, съставител Валентина Кънева (издателска къща КХ – Критика и Хуманизъм) и
образованието по биоетика.

5 ноември 2012 г., 18 часа, Нова конферентна зала, Ректорат

В дискусията участват: Ина Димитрова и Росен Люцканов, Христо Тодоров, Стилиян Йотов, Стоян Ставру, преподаватели и студенти от магистърска програма „Интегративна биоетика”.

Раждането на биоетиката на Албърт Р. Джонсън описва увлекателно като роман, с хумор и енциклопедично изобилие, възникването на биоетиката като поле на мислене, говорене и действие. Разказът на Джонсън представя развитието на биоетиката в САЩ, подбудено в голяма степен от академичните и обществени дискусии върху проблеми, свързани с медицинските експерименти и защитата на участниците в тях, с напредъка на генетиката и възникването на трансплантанционната медицина, проблемите около поддържането на живота и настъпването на смъртта, както и тези, които съпровождат новите възможности на репродуктивната медицина.

Антологията Автономия и биоетика, част 1, представя текстове на
изявени автори като Джералд Дуоркин, Онора О’Нийл, Хари Франкфърт, Денис Ф. Томпсън, Роналд Дуоркин, Ребека Дресър, и др. Позициите им са покана за дебат по въпросите: Какво разбираме под автономия? Къде са границите на неприкосновеното лично пространство и на толкова желаното самоопределение? Длъжни ли сме да зачитаме предварителните указания за лечение на вече некомпетентния пациент? С какви реалности е свързана дългосрочната грижа за възрастни с хронични заболявания и увреждания? Какви са приемливите и неприемливите ограничения върху личните избори в областта на репродукцията?
Част 2 на антологията представя изследвания на български автори в същата област.

Разговорът е организиран от:
Екип на магистърска програма „Интегративна биоетика”
Издателска къща КХ – Критика и хуманизъм
Културния център на СУ „Св. Климент Охридски”