Начало / Новини / Новини и събития / Завърши випуск 2022 г. на Философския факултет

   
Завърши випуск 2022 г. на Философския факултет

160 бакалаври и магистри от випуск 2022 г. на Философския факултет на Софийския университет получиха дипломите си за завършено висше образование. Абсолвентите с отличен успех са 53, 10 са пълните отличници. Тържествената церемония по връчването на дипломите се проведе в Аулата в Ректората на Софийския университет.

Тържеството бе открито от декана на Философския факултет проф. д.пс.н. Соня Карабельова, която приветства абсолвентите от бакалавърските и магистърските програми на факултета и техните гости. В речта си тя говори за изпитанията на онлайн обучението. „Заедно обаче ние преминахме през нещо различно, много непознато и въпреки това се справихме с тези предизвикателства, пред които външната среда ни постави и ни изпрати“, добави тя.

1

Деканът поздрави дипломиращите се от името на деканското ръководство и от свое име и им пожела да следват смело мечтите си. „Уверени сме, че в различните специалности, в които се обучавахте - и в бакалавърските, и в магистърските програми, вие сте получили изключително задълбочени знания. Успяхте да развиете умения, за да реализирате пълноценно потенциала си, защото само в това човек може да намери смисъл в живота си“, допълни проф. Карабельова.

6

Тя призова абсолвентите да запазят любопитството и проницателността си. „Рецепта за живеене, подходяща за всички случаи, няма“, прибави деканът и цитира известния психолог Карл Юнг във връзка с проблематиките в живота и преодоляването им.

25

Проф. Карабельова отправи апел към завършващите да приемат този ден за празник и за ново начало. „Уверени сме, че който и път да изберете, вие достойно ще защитите името на Философския факултет и на Университета. Ще следим вашето развитие, ще се гордеем с вашите успехи и ще се радваме. Винаги може да разчитате и на нашата подкрепа“, каза още тя.

8

Деканът призова дипломиращите се да бъдат смели, силни и одухотворени и да се гордеят с постиженията си и им пожела да мислят със сърцето си.

14

Абсолвентите бяха поздравени и от заместник-ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ акад. Николай Витанов, който отбеляза, че този ден бележи края на една глава от живота им и поставя началото на друга. Той спомена за три важни урока, които са го водили напред в живота. На първо място – да се стремят към съвършенство. Да не забравят да дават най-доброто от себе си във всичко, което правят и никога да не се задоволяват с посредствеността. Да вярват в себе си и да се целят високо. На второ място – никога да не спират да учат, защото светът не спира да се променя и е важно да сме в крак с времето. Никога да не се страхуват да задават нови въпроси, да изследват нови идеи, да предизвикват себе си. На трето място – да имат положително внимание върху света около себе си.

26

Акад. Витанов отбеляза, че те имат силата да направят света едно по-добро място и ги призова да бъдат мили, състрадателни и съпричастни. Да се върнат в своята общност и да помагат на другите. Той изрази увереността си, че всеки от тях има голям потенциал. Акад. Витанов отбеляза, че всичко това, казано до момента, не е измислено от него, а от изкуствен интелект едва преди час. С този пример той призова абсолвентите никога да не стихва любопитството им и никога да не губят критичното си мислене: „Днес, когато сме заливани от всички страни от правдоподобно звучаща фалшива информация, това е много по-трудно от преди. Но критичното мислене ще е единствената гаранция за контрол на естествения интелект над изкуствения“.

18

Акад. Витанов отбеляза, че абсолвентите са имали привилегията да следват във Философския факултет, който е един от най-желаните в университета, с едни от най-силните студенти. Факултет, който е давал и ще дава на България едни от най-добрите интелектуалци, които десетилетия наред са формирали общественото мнение и са задавали тона на дискусията и оценката на многобройните предизвикателства, с които сме се сблъсквали.

7

Затова именно те имат голяма отговорност за развитието на България. С думите „Бъдете здрави и силни. На добър път“ акад. Витанов обяви випуск 2022 г. на Философския факултет за успешно завършил.

20

Празничният ден продължи с връчване на дипломите.

22
28

Репортаж на Телевизия "Алма Матер":