Начало / Новини / Новини и събития / Завърши випуск 2017 на международната магистърска програма „Право на ЕС“

   
Завърши випуск 2017 на международната магистърска програма „Право на ЕС“

В Аулата на Алма матер 38 абсолвенти от випуск 2017 г. на международната програма „Право на ЕС“ получиха своите дипломи. Събитието бе предшествано от церемонията по удостояване с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ на проф. д-р Кун Ленартс.

Деканът на Юридическия факултет проф. д-р Сашо Пенов представи магистърската програма като едно от най-значимите начинания на Софийския университет и на Юридическия факултет, което пряко допринася за осъзнаването и практическото прилагане на принципите на правото на Европейския съюз.

2

Проф. Пенов припомни, че програмата се осъществява съвместно с най-старото училище по европейско право - Европейския университетски център в Нанси, Франция. В първите 10 години от създаването на програмата са били обучени общо над 500 юристи, сред които съдии от върховните съдилища, действащи или бъдещи министри и заместник-министри на правосъдието, действащи и бъдещи зам.-главни прокурори и множество видни магистрати, адвокати и юристи от практиката.

10

Деканът на Юридическия факултет отбеляза, че особено впечатляващ е международният лекторски екип на програмата. В него са бившият директор на Правната служба на Съвета на ЕС проф. Жан-Пол Жаке, почетният ректор на Университета на Страсбург проф. Флоране Беноа-Ромер, видни специалисти от Европейския университетски център в Нанси начело с тримата му директори – професорите Мутон, Крики и Пети. Лекции в програмата са изнасяли множество съдии и генерални адвокати от Съда на ЕС, сред които през 2013 г. и настоящият председател проф. Кун Ленартс.

Проф. Пенов обърна внимание и преподавателите на Софийския университет, рeализирали програмата.

4

Поради нейната особена важност, международната магистърска програма по Право на ЕС се осъществява под високия патронаж на министър-председателя на Република България и посланика на Френската република в София“, подчерта проф. Пенов и отбеляза, че в тази особено тържествена обстановка, се дипломира първият випуск от второто десетилетие на програмата.

Той представи инициатора и настоящ ръководител на програмата проф. д.ю.н. Атанас Семов, носител на Катедра „Жан Моне” на ЕС.

По традиция, в началото на тържествената церемония по връчването на дипломите най-изявените участници в програмата заедно с дипломите си получиха и престижни отличия.

15

Наградата на министър-председателя на Република България за най-висок успех в Международната магистърска програма „Право на ЕС” бе връчена от министъра на правосъдието на Република България г-жа Цецка Цачева на Александър Миланов, юрист в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

17-1

Наградата на посланика на Франция в България за най-висок успех на студент-франкофон бе връчена от г-н Фабиан Флори, съветник по сътрудничеството, на Явор Стойчев, юрист в KPMG – България.

18

Наградата на Ректора на Софийския университет за висок успех и активно участие в програмата получи Женя Момова-Лахтева, главен юрист на „Виваком“.

19

Наградата на Декана на Юридическия факултет за висок успех и активно участие в програмата получи Мануела Здравкова, завършила „Международни отношения“ в Юридическия факултет на Софийския университет.

21

Адвокат Марио Топчийски бе отличен с Наградата на Ръководителя на Международната магистърска програма за особен принос в развитието на професионалното обучение по Право на ЕС на българските юристи.

Проф. Сашо Пенов заяви, че след успешното първо десетилетие на специализираното обучение по Право на ЕС, Юридическият факултет на Софийския университет е създал и първата по рода си в цяла Европа програма за Едногодишно продължаващо задълбочено обучение по Право на ЕС на практикуващи юристи. „Тази година програмата се разви основно за адвокати. Тази програма за следдипломна квалификация позволи през 2017 г., при стартирането на програмата, да бъдат обучени над 200 адвокати и съдии от цялата страна, които днес също ще получат своите дипломи за специализации от Софийския университет“, каза деканът и изтъкна, че програмата е станала възможна благодарение на сътрудничеството с Висшия адвокатски съвет, който винаги е подкрепял Факултета в различни инициативи, и със сътрудничеството на Центъра за обучение на адвокати към Висшия адвокатски съвет.

Деканът изтъкна голямото значение на това обучение - в изпълнение на Стокхолмската стратегия на Европейския съвет - и се обърна към проф. Кун Ленартс с молба лично да връчи дипломата на Председателя на Управителния съвет на Центъра за обучение на адвокати адв. Йордан Йорданов, който е реализирал тази специализация.

22

Адвокат Йорданов изрази вълнението си и прие дипломата си за обучение по Право на ЕС като ясен знак, че е поета правилната посока. „Сътрудничеството ни с Юридическия факултет на Софийския университет е добро и това, че ние вървим в правилната посока се доказва от записалите се над 500 адвокати за обучение през 2018 г. по Право на ЕС. Радостно е, че към адвокатите се присъединяват и магистрати, сред които и много съдии“. Адвокат Йорданов благодари на проф. Семов и целия екип, който провежда обучението и съставил специална програма, и пожела на колегите си на добър път и успешна реализация.

1

Ръководителят на програмата проф. Атанас Семов изрази пред абсолвентите личната си убеденост, че няма по-висока наслада от тази да работиш за познанието и духовността. Той поднесе благодарността си на деканите на Юридическия факултет – проф. Димитър Токушев, проф. Тенчо Колев и проф. Сашо Пенов за изключителното доверие и подкрепа от създаването на тази програма до днес. Проф. Семов благодари за доверието и усилията на студентите, които получават днес своите дипломи.

Церемонията продължи с връчването на българската и френската дипломи на абсолвентите, завършили успешно международната магистърска програма Право на ЕС.

2
4