Начало / Новини / Новини и събития / Завърши випуск 2015 г. на специалност „Международни отношения“

   
Завърши випуск 2015 г. на специалност „Международни отношения“

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ 96 бакалаври и магистри от специалност „Международни отношения“ на Юридическия факултет получиха своите дипломи за завършено висше образование. С отличен успех завършват 42 души. Випускът има един пълен отличник.

На церемонията присъстваха зам.-ректорът на Софийския университет доц. д-р Георги Вълчев, деканът на Юридическия факултет проф. д-р Сашо Пенов, доц. Янаки Стоилов, зам.-председател на 43-тото Народно събрание, членове на академичната общност, близки и гости на абсолвентите.

Тържеството бе открито от проф. Пенов, който заяви, че за него е чест да поздрави абсолвентите за успешното им дипломиране в най-старото и вече с вековна традиция висше училище в България. „Положили сте труд, за да усвоите знания, които ви правят специалисти в област, чрез която ще утвърждавате името на България като достоен член на международната общност. Убеден съм, че широката ви езикова и хуманитарна култура и познания ви дават предимство пред много други студенти и ви правят конкурентноспособни сред студентите от други държави. Една част от вас вече придобиват знания в магистърски програми в чужбина и се надявам да имате самочувствието да докажете, че можете и знаете“ – каза проф. Пенов.

1

Той припомни, че в актуализираното издание на Рейтинговата система на висшите училища в България на Министерството на образование и науката Софийският университет е класиран на първо място в професионално направление „Политически науки“, а специалността „Международни отношения“ в Юридическия факултет е първа в ранглистата на сродните й специалности. Проф. Пенов подчерта, че това се дължи на общия труд – и на преподавателите, и на студентите.

Деканът на Юридическия факултет допълни още, че успешно се развиват и магистърските програми по международна сигурност, международни бизнес отношения, международни организации и индустриална дипломация и право на Европейския съюз. Успешно се развиват и докторските програми във факултета.

2

Направих една справка по повод вашия празник и установих, че от всички служители на Министерството на външните работи 356 служители са завършили Софийския университет. И въпреки сравнително младата ни специалност, 42 от тях са завършили „Международни отношения“, включително и единият от заместник-министрите. Добре сте приети и в други структури на държавната администрация – Народно събрание, Президентство, министерства, неправителствения сектор и в частния бизнес“ – каза още проф. Пенов.

Той изрази убеждението си, че абсолвентите са възпитани в чувство за политическа и гражданска отговорност, независимост, европейска принадлежност и на собствена роля в укрепването на гражданското общество в България. Проф. Пенов подчерта, че където и да отидат най-младите му колеги, те ще бъдат полезни за страната си.

Деканът на Юридическия факултет пожела на завършващите здраве и сполука в професионалната им реализация.

4

Абсолвентите бяха поздравени и от доц. Янаки Стоилов от негово име, като техен преподавател, и от името на Народното събрание. Той подчерта, че специалността „Международни отношения“ дава възможност на абсолвентите да работят като дипломати, изследователи, политици. „Винаги ми е било много приятно, пътувайки извън страната да срещам ваши предшественици, които се развиват успешно в дипломатическата кариера, включително в представителството на България в различни международни организации“ – каза още Янаки Стоилов. Той припомни, че в първите години, след като специалността бе открита в Юридическия факултет на Софийския университет, балът, с който са се приемали студентите, е бил по-висок от този за специалност „Право“.

10

„Надявам се, че в този твърде противоречив свят вашето познание за международните отношения ще бъде полезно за родината ни. Защото вие сте изправени пред предизвикателството да работите за правовата основа на международните отношения, точно когато тя изглежда поставена на голямо изпитание. Точно когато се създаде впечатлението на всеобщност на човешките права, днес те са подложени на голяма атака – първоначално от множеството войни, водени в различни точки на света, а след това и от тежките прояви на тероризъм, достигнали до територията на Европейския съюз“ – каза още в приветствието си доц. Стоилов.

Той заяви още, че младите специалисти трябва много добре да преценяват това, което е необходимо с оглед отстояването на българските национални интереси, да се намерят тези партньори и организации, с които може да се осигури бъдеще за страната ни, сигурност и просперитет. Той изрази надеждата си, че абсолвентите имат необходимата подготовка, съзнание и воля да постигнат това и им пожела успех.

По време на тържествената церемония проф. Пенов прочете поздравителен адрес от Милена Дамянова, председател на Комисията по образование и наука към 43-тото Народно събрание на Република България. В него тя поздравява абсолвентите за положения труд да завършат желаната специалност и посочва, че те са усвоили знания, които ги правят специалисти в област, чрез която ще издигат авторитета на България. В поздравителния адрес Милена Дамянова изразява убеждението си, че високото ниво на образование на младите специалисти им дава предимство пред много други студенти в България и че ще намерят своето достойно място сред съвипускниците им в Европа. „Избраната от вас професия ще ви поставя пред различни изпитания. Пожелавам ви силна и непоклатима воля за установяване на отношения в дух на разбирателство и сътрудничество между държавите за постигането на един по-спокоен световен ред. Където и да отидете, отстоявайте българските национални интереси. Успешна и ползотворна професионална реализация“ – се казва още в поздравителния адрес.

5

Заместник-ректорът на Софийския университет доц. д-р Георги Вълчев също отправи приветствие към абсолвентите по повод завършването им. Той поздрави семействата им, защото благодарение на тях абсолвентите са израснали в среда, култивирала вкус към знанията, развиването на критичното мислене и отстояването на устоите на всяка една човешка общност, чийто крайъгълен камък е правото.

Зам.-ректорът поздрави и самите абсолвенти за усилията, които са положили през годините и които сега ще бъдат материализирани в дипломи – „скромен малък документ”, както го нарече доц. Вълчев. „Този документ обаче показва какво вие сте формирали във вашите умове по време на престоя в Софийския университет, по време на работата с преподавателите в различните дисциплини, в семинарите, в цялата тази сложна картина на обществен живот, каквато представлява Софийският университет.”, отбеляза зам.-ректорът. Той припомни на абсолвентите, че това за тях е началото на един дълъг път, в който е важно да запомнят, че завинаги ще останат пълноправни членове на голямата общност на Софийския университет: „Какъвто и да бъде вашият професионален път, оттук нататък, той ще бъде неразривно свързан със Софийския университет и бидейки представители на страната ни, където и да било, вие ще бъдете и представители на Софийския университет. Затова носете тази отговорност с достойнство, с чест, защото това, което може да въздигне тази страна, започва от аудиториите – първо в училищата, и завършва тук.”

Доц. Вълчев подчерта, че ако годините в Университета са били ползотворни, абсолвентите ще са осъзнали една проста истина – че оттук нататък непрестанно трябва да развиват своите знания, защото дипломата показва, че са готови да го направят, но е необходима и воля от тяхна страна, за да продължават да го правят.

3

Той пожела на завършилите плодотворен професионален път, като подчерта, че той няма да бъде лек за всички, а понякога ще бъде изпълнен с трудности и обезсърчителни моменти. Зам.-ректорът препоръча на абсолвентите в тези моменти да се обръщат към своите приятели, част от които са срещнали в Софийския университет: „Приятелите са за това, за да намерите опора и помощ в трудни моменти. Човек върви сам по своя път, но той е формиран в една среда. Най-красивите години сте прекарали тук и благодарение на тях сте формирали такава приятелска среда, която ще ви накара след години да осъзнаете престоя си тук. Ще осъзнаете, че образованието, контактите, културата, получена в Софийския университет, е достойна за всяко едно висше училище в Европа и ви поздравявам за избора ви.”, добави доц. Вълчев и обяви випуск 2015 на специалност „Международни отношения” за завършил.

6

Отличникът на випуска Христо Михайлов поздрави колегите си по повод завършването на висшето им образование и им пожела да доказват, че заслужават дипломите си Той благодари на преподавателите, като отбеляза, че преходът от гимназиалното средно към висшето образование е голяма стъпка. Отличникът изказа специални благодарности към преподавателите от Катедра „Международно право и международни отношения” и към преподавателите от Историческия факултет – и в частност на проф. дин Искра Баева. Тъй като обучението по специалност „Международни отношения” предполага обучение по един изцяло нов език, той изказа признанието си и към преподавателите по чуждоезиково обучение. „Тези четири години, които прекарахме сред толкова усмихнати и отговорни хора ни научиха, че международната среда е динамична, стихийна, но въпреки това е и системна.”, пошегува се Христо. Отличникът представи с чувство за хумор как наученото през годините в специалността ще бъде приложено в живота на абсолвентите след завършването им. „От тук насетне в нашите ръце и в нашите умове трябва да бъде съзнанието, че ние действаме в съобщност и трябва да действаме за доброто на тази общност.”, добави още той.

Христо Михайлов подчерта, че е поласкан от срещите си с редица невероятни хора във факултета и им благодари за интердисциплинарния подход, който дава предпоставки за разчупване на мисленето и нова гледна точка.

„Пожелавам на всички нас с каквото и да се захванем, където и да отидем, това което вършим да ни носи удовлетворение и радост”, каза в края на словото си отличникът на випуска.

8
9