Начало / Новини / Новини и събития / Започна Фестивалът на съвременното китайско кино, организиран от Институт „Конфуций“ към Софийския университет

   
 Започна Фестивалът на съвременното китайско кино, организиран от Институт „Конфуций“ към Софийския университет

В Дома на киното започна Фестивалът на съвременното китайско кино, който се организира за втора поредна година от Институт „Конфуций“ към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ съвместно с Дома на киното и Културния център на Университета.

Фестивалът бе открит от доц. Андроника Мартонова, специалист по азиатско кино към Институт за изследване на изкуствата и Александра Ангелова, координатор по културните проекти на Институт "Конфуций" в София. Те изразиха надеждата си, че филмите ще бъдат харесани от българската публика.

Съветникът по културните въпроси към Посолството на Китай в България - г-н Йен Яли изрази радостта си, че Фестивалът на китайското кино се провежда за втори път и заяви, че в Китай вече са минали 110 години след появяването на първия филм. Той подчерта, че страната се намира в най-хубавия си период за развитието на киното.

4-k

Г-н Йен Яли разкри, че през първото тримесечие на тази година приходите от филми в континенталната част на Китай са достигнали до 13 милиарда 470 милиона щатски долара. Това е с 51,2 процента увеличение в сравнение със същия период на миналата година. През това време зрителите на филмите са достигнали до 420 милиона. Това е 57.9 % увеличение в сравнение със същия период на миналата година.

1-k

От тези цифри може да се докаже, че китайският пазар е един от най-големите пазари на филми в света. И тази индустрия вече става една от най-важната част на китайската културна индустрия“ каза още г-н Йен Яли и изрази увереността си, че филмите ще бъдат харесани от българската публика.

Проф. Гъ Джъцян - директор от китайска страна на Институт "Конфуций" в София изрази благодарността си към публиката, присъстваща на откриването на второто издание на Фестивала за съвременно китайско кино.

2-k

Като център за разпространение на китайския език и култура, ние, от институт „Конфуций“ бихме искали с помощта на способите на киното да запознаем отблизо българската публика с многообразието на китайската култура – нравственост, традиции, обичаи и история. Подбрали сме разнообразна селекция от жанрове и теми, които да провокират и задържат интереса ви към Изтока“ – каза проф. Гъ Джъцян и изрази надеждата си, че чрез фестивала публиката поне за малко да се пренесе в далечния Китай.

Александра Ангелова благодари на целия екип, участвал в организацията на фестивала. „Пожелавам ви приятно гледане и дано не само да провокираме, но и да задържим интереса ви към китайското кино“.

3-k

До 10 април зрителите ще имат възможност да видят девет съвременни филмови продукции. Тазгодишната селекция предоставя на зрителя богат избор от жанрове, сред които криминален, биографичен, анимация, мюзикъл, драма и много други. Повечето от филмите се представят пред българската публика за първи път. Всички са със субтитри на български език.

Филмите са получили редица отличия и награди от важни международни фестивали, сред които Берлинския международен филмов фестивал, фестивала в Кан и други.

Входът е свободен срещу представяне на безплатен билет от касата на Дома на киното (ул. „Екзарх Йосиф“ 37).