Начало / Новини / Новини и събития / За втора поредна година отборът на Софийския университет бе отличен сред най-добрите университети в света на престижното международно състезание по търговско право и арбитраж “Willem C. Vis”

   
За втора поредна година отборът на Софийския университет бе отличен сред най-добрите университети в света на престижното международно състезание по търговско право и арбитраж “Willem C. Vis”

Отборът на Софийския университет бе в състав Христина Пантева, Мартина Димитрова, Христо Стоянов и Христина Димитрова - студенти от специалност „Право“ в Юридическия факултет. По време на устната фаза те имаха възможността да премерят сили със свои колеги от САЩ, Сингапур, Великобритания и Индия.

Участието на отбора бе възможно благодарение на финансовата подкрепа на Софийския университет, на Висшия адвокатски съвет и на Адвокатско дружество "Доковска, Атанасов и съдружници", които за пета поредна година подкрепиха българското участие в това престижно състезание.

В подготовката си студентите бяха ръководени от адвокатите Дафина Атанасова, Олег Темников, Милеслава Богданова, Анастас Пунев и Пламен Йотов.

1

В тазгодишното издание наградата бе присъдена за писмената защита, изготвена от студенти за позицията на ищеца. В миналогодишното издание подобно отличие бе връчено за писмена защита в полза на ответника по импровизираното арбитражно дело.

Състезанието Willem C. Vis е най-големият форум за студенти с интерес в областта на международното търговско право и арбитраж. Вече 23 години форматът събира студенти от стотици университети из целия свят, които се включват в решаването на казус-търговски спор пред арбитражен трибунал. В свой репортаж телевизия BBC нарече това събитие “Олимпийските игри на правото”.

2

Тази година 311 отбора от над 67 държави преминаха писмената фаза на състезанието, като изготвиха своите защити в подкрепа както на ищеца, така и на ответника в спора. Финалът на състезанието беше в края на месец март във Виена, когато се проведоха елиминационните устни кръгове, които тази година се състояха от рекордния брой 622 общи раунда и 63 елиминационни раунда.

През месец април 2016 г. започва процедурата по селекция и подготовката на отбора, който ще представи Софийския университет на състезанието Willem C. Vis през 2017 г.