Начало / Новини / Новини и събития / XIII Паневропейски конгрес по международни отношения „Век показано и разказано: видяно и невидяно в международните отношения“

   
XIII Паневропейски конгрес по международни отношения „Век показано и разказано: видяно и невидяно в международните отношения“

От 11 до 14 септември 2019 г. Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е домакин на XIII Паневропейски конгрес по международни изследвания на Европейската асоциация за международни изследвания. Конгресът се провежда под мотото: „Век показано и разказано: видяно и невидяно в международните отношения“ и предлага форум за дискусия по широк спектър проблеми в съвременните международни отношения, организирани в 50 секции с повече от 1000 участници от страни-членки на Европейския съюз, САЩ, Русия и други региони.

В рамките на конгреса в Централното фоайе на Софийския университет е организирана и изложба на наскоро публикувана специализирана литература от престижни международни издатели по проблеми на международните отношения, политика и икономика.

4

На официалното откриване на научния форум в 272-ра аудитория в Ректората ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков отбеляза, че за него е удоволствие да приветства гостите на събитието в София и в Алма матер. Той посочи, че Софийският университет е най-старият и престижен център за висше образование, наука и култура в България, който годишно е домакин на редица международни конференции и научни форуми. Домакинството на толкова значим и престижен форум е голяма чест за Софийския университет, подчерта проф. Герджиков.

5

Той изрази надеждата си, че участниците ще имат възможност за продуктивни дискусии в областта на международните отношения и проблемите на сигурността. Ректорът пожела успех в обсъждането на новите световни тенденции и интерпретация, както и професионални отговори на редица актуални въпроси и проблеми като глобализацията, дигитализацията, нарастващата роля на социалните медии, национализма, популизма и др.

Проф. Герджиков изрази увереността си, че конференцията ще е продуктивна и успешна, ще бъдат обменени различни мнения, добри решения и ще се даде възможност да бъдат намерени отговорите на редица актуални въпроси. Той благодари на организаторите, модераторите, участниците и доброволците, пожела успех на форума, приятен престой на всички в София и бъдещи професионални успехи.

6

Заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева посочи, че е впечатлена от голямото разнообразие на интердисциплинарни сесии на конференцията. Тя обърна внимание на предизвикателствата, пред които е изправено съвременното общество и възможността в дискусиите да бъдат намерени добри идеи и възможности за тяхното решение.

9

Г-жа Ангелиева посочи, че е много е щастлива да бъде част от събитието и отбеляза, че за първи път е имала възможност да участва в подобен голям международен научен форум през 2000 г. Тя не скри вълнението си от факта, че днес в собствената си страна може да бъде част от подобно събитие и да дискутира с всички присъстващи актуални теми. В края на изказването си тя пожела успех на форума.

10

Присъстващите бяха приветствани още от Виктория Бешар, президент на Европейската асоциация за международни изследвания, която изрази голямото си вълнение и благодари на ректора на Софийския университет, на доц. Любов Минчева, на всички организатори и доброволци, помогнали да се състои форума. Тя изрази надежда, че следващите дни ще са стимулиращи за всички участници и те ще имат приятен престой в София.

12

Доц. Любов Минчева от Катедра „Политология“ към Философския факултет на Софийския университет изрази увереността си, че в рамките на конференцията ще се състоят много продуктивни дискусии по различни аспекти на световната политика. Тя посочи, че българските политолози оценяват високо възможността да участват в научния форум и да направят своите изследвания видими в международен план.

11

В изказването си доц. Минчева изтъкна успешната работа на Европейската асоциация за международни изследвания в организацията на събитието, както и на локалния екип организатори на конгреса –преподаватели и студенти към Катедра „Политология“ и Магистърска програма по международни отношения и проблеми на сигурността; Института за публична политика. В екипа участват и международни доброволчески структури от професионално ангажирани наши и чуждестранни преподаватели в престижни международни академични звена.

3

Европейската асоциация за международни изследвания (EISA) е паневропейски форум на учени в областта на международните отношения и проблемите на сигурността. EISA е инициатор на различни академични инициативи, дебатиращи съвременни политически, икономически, социо-културни проблеми. Сред тях най-значима и най-широкомащабна е Паневропейската конференция за международни изследвания (PEC), която от няколко години се организира ежегодно на ротационен принцип и преди всичко в страни-членки на ЕС. Паневропейски конференции до този момент са организирани във Варшава (2011); Катаня (2015); Барселона (2017); Прага (2018). Повече информация за Асоциацията и за членството в нея: https://eisa-net.org/

Програмата на Конгреса е налична на следния адрес: http://www.eisapec19.org/programme-schedule.htm