Начало / Новини / Новини и събития / Випуск 2015 г. на Биологическия факултет на Софийския университет получи дипломите си за висше образование

   
Випуск 2015 г. на Биологическия факултет на Софийския университет получи дипломите си за висше образование

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе тържествена церемония по повод дипломирането на випуск 2015 г. на Биологическия факултет. 250 бакалаври и магистри получиха дипломите си за висше образование. Пълните отличници са 23-ма магистри.

Тържеството бе открито от проф. д-р Мариела Оджакова, декан на Биологическия факултет. Тя поздрави абсолвентите и заяви, че завършването на висшето образование е безспорно едно от най-важните събития в живота им: „Всеки път се вълнуваме не по-малко от вас. От една страна сме радостни, че тръгвате и че сме ви дали нещо, от друга страна, винаги ни е малко тъжно, че се сбогуваме с вас”.

 

1

Тя поздрави абсолвентите за успешното завършване на тази част на тяхното образование, за дипломите, които получават, защото зад тях стоят техните знания и умения, жизнена позиция и труд. „Всеки е научил това, което му трябва, или това което е пожелал. И от биологията, и от отношенията между хората”, каза проф. Оджакова и пожела на завършващите студенти да бъдат винаги на върха. „Поемете с гордост дипломата на възпитаници на Софийския университет. Присъствието на емблемата на Университета ще ви дава допълнителни преимущества, когато ще ви се налага да се състезавате и да се конкурирате с ваши колеги от всички краища на света”, призова деканът на Биологическия факултет и добави, че образованието в Софийския университет по никакъв начин не отстъпва на европейските и световните стандарти. „Нашите дипломи винаги са били и остават конвертируеми и дават възможност за професионална реализация. Радвайте се, че имате възможност да завършите своето висше образование в най-добрия факултет в България, който създава специалисти във вашата област”, каза още проф. Оджакова и припомни, че този факт е потвърден от Националната рейтингова система на българските висши училища.

3

Проф. Оджакова посъветва студентите да не се стъписват пред трудностите, пред които ги изправя животът, а с действия и желание да постигат мечтите си. „Предстои ви да продължите по пътя на знанието и трябва да стъпвате с високо вдигната глава. Мъдростта не се преподава, тя се изживява и изстрадва”, каза деканът на Биологическия факултет.

Проф. Оджакова призова завършилите студенти каквото и да стане, да не се самообвиняват, а да разчитат на късмета и упоритостта си. В заключение тя пожела на абсолвентите да бъдат живи и здрави, да запазят своето емоционално богатство, винаги да се връщат към бащината стряха и към изворите, откъдето са черпили знания, защото там винаги някой ги чака. „Пожелавам ви да не остарявате духовно, да имате вяра в себе си и в близките край вас. Лично щастие и съдържателен живот. Както и много късмет! На добър час!”, каза още проф. Оджакова.

5

Заместник-ректорът на Софийския университет доц. д-р Георги Вълчев поздрави всички от името на ректора проф. дфн Анастас Герджиков и цялото ректорско ръководство на Университета. Той отбеляза, че получавайки дипломата на Софийския университет, абсолвентите поемат няколко големи отговорности. На първо място, оттук насетне те представят своите преподаватели в бъдещия си професионален и човешки път. Университетската академична общност работи по правила, които биха могли да ни направят малко по-добри, подчерта доц. Вълчев. Той заяви още, че дипломата удостоверява, че абсолвентите са извървели един начален път в професионалната си кариера и отбеляза, че оттук нататък пътят на знанието е отворен пред тях и трябва да го извървят до края. Заместник-ректорът призова всички завършващи да изкажат своята благодарност към близките си хора, които са ги подкрепяли в техния избор, подавали са им ръка в трудни моменти и са ги окуражавали да вървят.

4

Втората голяма отговорност според доц. Вълчев е, че те винаги ще представляват Софийския университет и където и да ги отведе техния път, те ще бъдат част от общността на Университета – най-големият и най-добрият университет в България. По думите на доц. Вълчев студентските години са едни от най-щастливите, защото са създали много нови и ценни познанства, превърнали се в едни от най-хубавите приятелства за цял живот. Той ги призова, ако след време имат нужда от помощ и съдействие, да се обърнат именно към тези приятелства, да вървят напред смело и уверено, а всичко останало ще се нареди.

„В дни като днешния тази зала оживява и се превръща в истинското сърце на Софийския университет, където младостта тръгва по своите пътища, за да се пръсне из страната и далеч извън нейните граници“, отбеляза доц. Вълчев. Той пожела на всички абсолвенти на добър път, никога да не забравят, че са възпитаници на Софийския университет и обяви випуск 2015 г. на Биологическия факултет за закрит.

6

Лидия Пенева, бакалавър от специалност „Биология“, поздрави аудиторията от името на абсолвентите. Тя заяви, че Софийският университет е не само критерий за най-качественото образование, но също така се отличава с особено важна мисия – да съхранява, обогатява и пренася през вековете знанието и човешкия стремеж към истината и познанието. „Днес празнуваме успешното завършване на едно предизвикателство. За всички нас днешният ден ще остане съкровен спомен за края на едно обагрено от различни нюанси пътуване и за началото на едно още по-обещаващо бъдеще“.

Лидия Пенева сравни годините на обучение в Университета като пътуване на кораб в открито море и подчерта, че само упоритият труд и целеустременост са помогнали в постигането на целта на абсолвентите – да се докоснат до съвършенството на една от най-древните науки – биологията. Тя припомни на съвипускниците си първите им години в Университета и ги призова да бъдат позитивни, трудолюбиви и неуморни, търсейки нови знания, защото колкото повече опознават науката, толкова повече тя ще ги запленява със своята магия.

Лидия Пенева изрази и дълбоката си признателност към преподавателите от Биологическия факултет, защото техните усилия са ги направили не само добри специалисти, но и по-добри хора.

7
9
8